Hobbikert: érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

Hobbikert: érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

Agrofórum Online

Sz. Kamilla kérdése: Vetőmagválasztáskor gyakran tapasztaltam, hogy bizonyos magtételek csávázottak. Érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A csávázás régóta ismert és alkalmazott vetőmagkezelési módszer, bár az elmúlt évtizedekben a felhasznált hatóanyagok köre lényegesen megváltozott. Célja a kelő, gyenge, védtelen csíranövények védelme a magon vagy a magban élő kórokozókkal, illetve a talajból támadó károsítókkal szemben.

Minden egyes növényfaj keléséhez szükséges optimális környezeti igények már ismertek, feltártak, ezeket a feltételeket kell biztosítani a vetésnél. A talaj nedvessége, levegőssége, lazasága mellett legfontosabb annak hőmérséklete. A lendületes kelést az optimális hőmérsékletű talaj tudja csak biztosítani. A szükségesnél alacsonyabb talajhőmérséklet mellett a kelés elhúzódó, a csírázás folyamat lelassul, leáll, a magvak elfekszenek, és a talajban élő alacsony hőmérsékleten is aktív kórokozók, kártevők megtámadják, elpusztítják azokat. Ilyen esetben lép be a csávázás kelésvédő hatása.

Csávázott és kezeletlen salátavetőmag

Azoknál a magtételeknél, melyek magjai külső és belső károsítóktól mentesek, és a talajviszonyok a csírázáshoz megfelelőek, azt támogatják, a csávázás nem szükséges. Az időjárás változékonysága kiszámíthatatlanná teheti a kelést, a csávázás ilyen helyzetekre biztonságot nyújt a termesztő számára.

Csávázást a vetőmag előállító üzemek végzik speciális gépsorokon felsőfokú növényvédelmi szakember felügyelete mellett. A csávázószer hatóanyagát ragasztó réteggel erősítik a maghéjra, hogy minél lassabban oldódjon le onnan a nedves talajban, és tovább tudja kifejteni védő hatását. A csávázószerek alkalmazását élénk színű, színes magfelszín jelzi. Csávázott magok vetését csak gumikesztyűben szabad végezni megelőzendő a peszticidek bőrön történő felszívódását, szervezetbe jutását.

A drazsírozott magoknál a csírázást, a csíranövények harmonikus növekedését a maghéjra ragasztott műtrágya réteggel segítik a csávázószer mellett. A drazsírozás apró szemű, nehezen vethető elsősorban zöldségfajoknál elterjedt, gyakori módszer. Lehetővé teszi a szemenkénti vetést és a növények megfelelő tőszámának beállítását, valamint kiváltható vele a nehéz fizikai munkát igénylő egyelés.

Drazsírozott uborkavetőmag

A csávázott vetőmag magas értéket képviselő szaporítóanyag, egyenletes, biztonságos kelést és egyöntetű növényállományt biztosít.

A világ élvonalában a magyar vetőmag ágazat

2018. november 7. 09:29

A magyar vetőmag-előállítás magas szinten, nagy hatásfokkal, innovatívan működik, ezt az előnyt meg kell őrizni a következő negyedszázadra is, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 25 éves jubileumi konferenciáján.

Prémium kategóriás megoldásokkal várta a látogatókat a CHH Műszaki KFT az AGROmashEXPO-n

2018. január 30. 19:30

A CHH Műszaki KFT mezőgazdasági és élelmiszeripari gépforgalmazó, a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviselete.

RAPOOL-hibridrepcék terméstanúsítása a Magyar Kukorica Klub mérései alapján (FRISS EREDMÉNYEK)

2018. július 20. 07:52

A Magyar Kukorica Klub 2018 júliusában négy helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.

Öt új, bőtermő szójafajta követheti a Pannon régió díjnyertes vetőmagját

2019. február 11. 06:52

A következő két évben még legalább öt olyan szójafajtával készül a Mauthner csoport, ami hasonlóan nagy visszhangot kelt, mint az Agelica vagy az Atacama.