Hobbikert: érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

Hobbikert: érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

Agrofórum Online

Sz. Kamilla kérdése: Vetőmagválasztáskor gyakran tapasztaltam, hogy bizonyos magtételek csávázottak. Érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A csávázás régóta ismert és alkalmazott vetőmagkezelési módszer, bár az elmúlt évtizedekben a felhasznált hatóanyagok köre lényegesen megváltozott. Célja a kelő, gyenge, védtelen csíranövények védelme a magon vagy a magban élő kórokozókkal, illetve a talajból támadó károsítókkal szemben.

Minden egyes növényfaj keléséhez szükséges optimális környezeti igények már ismertek, feltártak, ezeket a feltételeket kell biztosítani a vetésnél. A talaj nedvessége, levegőssége, lazasága mellett legfontosabb annak hőmérséklete. A lendületes kelést az optimális hőmérsékletű talaj tudja csak biztosítani. A szükségesnél alacsonyabb talajhőmérséklet mellett a kelés elhúzódó, a csírázás folyamat lelassul, leáll, a magvak elfekszenek, és a talajban élő alacsony hőmérsékleten is aktív kórokozók, kártevők megtámadják, elpusztítják azokat. Ilyen esetben lép be a csávázás kelésvédő hatása.

Csávázott és kezeletlen salátavetőmag

Azoknál a magtételeknél, melyek magjai külső és belső károsítóktól mentesek, és a talajviszonyok a csírázáshoz megfelelőek, azt támogatják, a csávázás nem szükséges. Az időjárás változékonysága kiszámíthatatlanná teheti a kelést, a csávázás ilyen helyzetekre biztonságot nyújt a termesztő számára.

Csávázást a vetőmag előállító üzemek végzik speciális gépsorokon felsőfokú növényvédelmi szakember felügyelete mellett. A csávázószer hatóanyagát ragasztó réteggel erősítik a maghéjra, hogy minél lassabban oldódjon le onnan a nedves talajban, és tovább tudja kifejteni védő hatását. A csávázószerek alkalmazását élénk színű, színes magfelszín jelzi. Csávázott magok vetését csak gumikesztyűben szabad végezni megelőzendő a peszticidek bőrön történő felszívódását, szervezetbe jutását.

A drazsírozott magoknál a csírázást, a csíranövények harmonikus növekedését a maghéjra ragasztott műtrágya réteggel segítik a csávázószer mellett. A drazsírozás apró szemű, nehezen vethető elsősorban zöldségfajoknál elterjedt, gyakori módszer. Lehetővé teszi a szemenkénti vetést és a növények megfelelő tőszámának beállítását, valamint kiváltható vele a nehéz fizikai munkát igénylő egyelés.

Drazsírozott uborkavetőmag

A csávázott vetőmag magas értéket képviselő szaporítóanyag, egyenletes, biztonságos kelést és egyöntetű növényállományt biztosít.

Itt a zöldborsószezon - a KITE Zrt. bemutatta a legújabb fajtákat

2019. június 7. 06:38

Az ország minden szegletében jelen vannak a KITE Zrt. és a van Waveren közös együttműködésében kínált zöldborsófajtái. Ma Magyarországon nincs olyan feldolgozó, illetve integrátor, aki az elmúlt években ne használta volna ezeket a fajtákat.

SAATEN-UNION napraforgók. Fokozott elvárásokat kielégítő, vadonatúj hibridek

2018. december 21. 06:33

A SAATEN-UNION új, korszerű napraforgóhibridekkel igyekszik hozzájárulni a magyar termelők által elért figyelemre méltó eredményhez, ennek érdekében a 2019-es évre is több szegmensben bővül a portfóliónk.

A SZÓJATERMESZTÉS a kiváló- és megfelelő fajtával kezdődik

2019. március 20. 07:41

A 2018-as évben is helyeztünk ki új szójafajtákat vetőmagtermelő partnereinknél, a már meglévőkkel egyetemben. Az állandóságot jelentő ES GLADIATOR és ES MENTOR mellett, az utóbbi időben három újnak mondható fajtát ismerhettek meg a gazdatársak itt a Szigetközben.

Egységes kérelemnél a vetőmagról saját névre szóló számla szükséges

2018. május 7. 09:08

Az egységes kérelem keretében igényelhető termeléshez kötött támogatások és a zöldítés esetében a nitrogénmegkötő növényeknél elvárt a minősített/fémzárolt vetőmag/szaporítóanyag megléte.