Hobbikert: érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

Hobbikert: érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

Agrofórum Online

Sz. Kamilla kérdése: Vetőmagválasztáskor gyakran tapasztaltam, hogy bizonyos magtételek csávázottak. Érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A csávázás régóta ismert és alkalmazott vetőmagkezelési módszer, bár az elmúlt évtizedekben a felhasznált hatóanyagok köre lényegesen megváltozott. Célja a kelő, gyenge, védtelen csíranövények védelme a magon vagy a magban élő kórokozókkal, illetve a talajból támadó károsítókkal szemben.

Minden egyes növényfaj keléséhez szükséges optimális környezeti igények már ismertek, feltártak, ezeket a feltételeket kell biztosítani a vetésnél. A talaj nedvessége, levegőssége, lazasága mellett legfontosabb annak hőmérséklete. A lendületes kelést az optimális hőmérsékletű talaj tudja csak biztosítani. A szükségesnél alacsonyabb talajhőmérséklet mellett a kelés elhúzódó, a csírázás folyamat lelassul, leáll, a magvak elfekszenek, és a talajban élő alacsony hőmérsékleten is aktív kórokozók, kártevők megtámadják, elpusztítják azokat. Ilyen esetben lép be a csávázás kelésvédő hatása.

Csávázott és kezeletlen salátavetőmag

Azoknál a magtételeknél, melyek magjai külső és belső károsítóktól mentesek, és a talajviszonyok a csírázáshoz megfelelőek, azt támogatják, a csávázás nem szükséges. Az időjárás változékonysága kiszámíthatatlanná teheti a kelést, a csávázás ilyen helyzetekre biztonságot nyújt a termesztő számára.

Csávázást a vetőmag előállító üzemek végzik speciális gépsorokon felsőfokú növényvédelmi szakember felügyelete mellett. A csávázószer hatóanyagát ragasztó réteggel erősítik a maghéjra, hogy minél lassabban oldódjon le onnan a nedves talajban, és tovább tudja kifejteni védő hatását. A csávázószerek alkalmazását élénk színű, színes magfelszín jelzi. Csávázott magok vetését csak gumikesztyűben szabad végezni megelőzendő a peszticidek bőrön történő felszívódását, szervezetbe jutását.

A drazsírozott magoknál a csírázást, a csíranövények harmonikus növekedését a maghéjra ragasztott műtrágya réteggel segítik a csávázószer mellett. A drazsírozás apró szemű, nehezen vethető elsősorban zöldségfajoknál elterjedt, gyakori módszer. Lehetővé teszi a szemenkénti vetést és a növények megfelelő tőszámának beállítását, valamint kiváltható vele a nehéz fizikai munkát igénylő egyelés.

Drazsírozott uborkavetőmag

A csávázott vetőmag magas értéket képviselő szaporítóanyag, egyenletes, biztonságos kelést és egyöntetű növényállományt biztosít.

Forróságban is kiemelkedően terem egy új babfajta Kenyában

2024. április 23. 15:40

A bab alapélelmiszer Kenyában. Az új, klímatudatos babfajta vetőmagja a szárazságot és forró időszakot megelőzve, kiemelkedően terem.

SAATEN-UNION-hibridkalászosok. A növénytermesztés jövője.

2018. június 18. 18:27

A SAATEN-UNION az egyetlen olyan nemesítőház, amely mind a négy őszi vetésű gabonafajban kínál hibrideket.

Magfogás a legszebb zöldségekből

2021. szeptember 13. 14:03

Most a vetőmagos cégek fogják be a fülüket, mert nem biztos, hogy repdesnek örömükben, ha azt merem mondani, hogy érdemes megszedni a vetőmagokat a következő évekre.

Kihirdették a tavaszi kalászos vetőmagok tájékoztató árát

2018. február 5. 07:37

A Vetőmag Szövetség szerint közepes vetőmag keresletre lehet számítani idén a tavaszi kalászosok esetében.