Házikert
Házikert

Mészkerülő növények és amit tudni érdemes róluk

Mészkerülő növények és amit tudni érdemes róluk

Agrofórum Online

Hobbikertészek gyakori problémája, hogy a kertjük talaja mészben gazdag, de legalább mérhető mennyiségű mész van benne és telerakosgatják a szemük éhsége szerint mészkerülő növényekkel, majd sorra pusztulnak el a növények. Ez nemcsak pénzkidobás, de nem is jó hosszútávon sem.

A savanyú talajra való növények szinte egytől-egyig mészkerülők is, de az esetek nagy többségében persze a savanyú talajra fókuszálunk, és ez önmagában lesz a nehézség.

Így a rhododendron, azalea, ciklámen, áfonya is a mészkerülők közé fog tartozni a kertben, de a hortenzia sem rajong érte.

Ugyanígy sokan nem tudják, de bizony az egyik legszebb díszfánk, az Acer palmatum, avagy ujjas juhar is tipikusan mészkerülő, sőt, kifejezetten nem bírja a meszes talajt és érzékeny rá.

Emellett a gesztenye is ugyanezekkel az ismérvekkel rendelkezik.

Mi a gond a meszes talajjal még?

A mésszel a talajban több gond is van. Nem csak önmagában az, ha olyan növényt ültetünk a meszes talajba, ami nem bírja a meszet, de még a betárolásnál is gond lehet például egyes gyümölcsöknél.

A Jonatán almánál és más gyümölcsnél is lerövidül a tárolási idő hossza, ha meszes talajban van a fa, mert foltosodik a termés a tárolás alatt. Ezt nevezik stippingnek.

Ugyanígy a paprika, paradicsom és a zeller sem viseli el a meszes talajt, ráadásul, ha kicsit meszes csak a talaj, szintén a betárolhatóságot rontja esetükben, még a burgonyánál is lerövidül a tárolási idő, hamarabb ráncosodik.

A talajcsere segítene?

Adja magát a kérdés, hogy akkor mi lenne, ha talajcserével oldanánk meg a problémát?

Mivel a gyökerek szerteszét futnak, így a talajcsere csak ideig-óráig lesz megoldás.

A rhododendron a savanyú talajokat kedveli

Milyen mészkedvelő növényeket ültessünk akkor?

Ilyen esetekben a jezsámen, az orgona jó választás lehet, ha díszcserjékben gondolkodunk. A nyári orgona, a meténg és a mahónia is kerülhet meszes talajba.

A mész szempontjából toleráns fajok között vannak a gyöngyvesszők, aranyvesszők, a pálmaliliomok, inkaliliomok, a pünkösdirózsák és a nőszirmok is.

Kevés kertet szeret a szívvirág és az árnyékliliom, de a meszes talajokra kiváló választást jelenthetnek félárnyékba. Ugyanígy toleráns lesz a hunyor és a harangláb is, ami a virágkedvelőknek nagyon jó hír szerintem.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egymást segítő növények a gyakorlatban

2024. június 15. 05:40

Egymást segítő növények rendszerét mutatjuk be az idei KertAkadémia napon is Tabdiban!

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

2019. február 16. 04:36

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?

Érdemes palántát nevelni az egynyári dísznövények magjaiból?

2023. február 28. 04:38

Kérem szépen segítségüket! Érdemes palántát nevelni az egynyári dísznövények magjaiból is?

Ikonikus karácsonyi növények

2022. december 20. 05:37

Vannak olyan klasszikus darabok a virágosok polcain, melyek a karácsony elmaradhatatlan növényei. Többet már kapásból fel is sorolhatunk, mint a korallvirág, mikulásvirág, de idén vannak izgalmasabb összeállítások is.

Szerencsebambusz, ami nem is bambusz

2022. október 23. 08:37

Nem bambuszféle? Akkor mi is valójában a kereskedelemben kapható szerencsebambusz?