Házikert
Házikert

Mire jó a facélia?

Mire jó a facélia?

Agrofórum Online - Címlapfotó: Gribek Tímea

Járva az országot tájegységenként változó arányban, de mindenfelé egybefüggő facéliatáblák vannak. Amellett, hogy lenyűgöző a kék színével, vajon mire is jó a facélia? Mai cikkem erről fog szólni.

A méhecskebarát kertek nagy rajongójaként mi is gyakran ültetünk facéliát, facéliafoltokat a kertbe, mert beporzó rovarból nem szabad, hogy hiány legyen. A méhek egyik legkedveltebb mézelője a facélia, mely élénk kékes-lila virágaival hívja fel magára a figyelmet, táblaszám az ország számos pontján.

Talajgazdagító kincsünk

A méhek csalogatásáról már írtam fentebb pár szóban, nem véletlen hát, hogy a facélia másik ismert neve a mézontófű. Észak-Amerikából származó lágyszárú egynyári növény, ráadásul rövid tenyészidejű is, ami miatt házikerti szinten akár kétszer is vethető, ha ki akarjuk használni a facéliában rejlő plusz “tudást”. Egyrészt hazánkban vetőmagjáért termesztik, másfelől gazdagítja a talajt és megfelel a zöldtrágyanövényként vethető kritériumoknak, így másodvetésben is egyre nagyobb területeket hódít meg.

De miért jó zöldtrágyanövény? Mivel finomszálú, vékony, de mélyre hatoló gyökérzettel rendelkezik, így átlazítja a talajt, nagy lombtömegével visszaforgatva pedig táplálja is azt.

Kiváló a tápanyagmegkötő és -feltáró képessége a mézontófűnek.

Nincs közös betegség más kultúrnövénnyel

Egy nagy előnye ráadásul, hogy a klasszikusan vetett kultúrnövényekkel nincsen közös betegsége, kártevője, így vetésforgóba is jól beilleszthető.

Növényvédelmi szempontból azért lesz jelentős, mert a fonálférgeket is riasztja, így erősen fertőzött talajra is vethető.

Így lesz jó előveteménye a burgonyának és cukorrépának is.

Hazánkban vetőmagjáért is termesztik (Fotó: Gribek Tímea – Agrofórum Online)

Hamar bevirágzik

Lefelé kunkorodó virágait már a 6-8. héten hozza, egészen a 8-9. hétig virágzik. Többágú virágzata igen jellegzetes és szép látványt nyújt.

TIPP: Házikertben akkor is érdemes vetni foltszerűen, ha színfoltokat szeretnénk létrehozni vele. Jól mutat sárga virágzókkal, mint a kokárdavirág, napszemvirág, díszcsicsóka, dísznapraforgó.

Még takarmánynövénynek is jó!

Állattartóknak lesz jó hír, hogy takarmánynövénynek is alkalmas a facélia. Mivel nincs semmilyen mérgező hatása, aminosav-összetétele és fehréjetartalma is kedvező, beltartalmi értékei meg majdnem elérik a lucernáét. Takarmányértéke a virágzáskor a legnagyobb, elvirágzás után a beltartalom folyamatosan csökken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vigyázat! A magaságyásokban telelő egerek hantavírust terjeszthetnek

2024. február 21. 09:10

Az ember azt hinné, hogy a magaságyásokba ültetett zöldségek és gyümölcsök sokkal biztonságosabb körülmények között termeszthetők, mint a szabadföldiek. Nem árt azonban, ha tudjuk: az egerek előszeretettel telelnek át a magaságyásokban, és nem ritkán hantavírus-hordozók.

Így válasszunk paprikafajtát a kertbe!

2024. február 21. 05:40

A hangzatos fajtanevek és szépen befotózott borítóképek mögött sok egyéb információ is lapul, és gyakran olyan fóliaházba való fajták termesztését kezdi el a hétköznapi hobbikertész, hogy nem is csoda, ha beletörik a bicskája.

Amit a paprikákról tudni érdemes

2024. február 15. 05:40

Egy kis élelmiszeripari összefoglalóként nézzük sorra amit a paprikákról tudni érdemes!

Tobozból mulcsot? Miért ne?

2024. február 14. 07:10

Nem kérdés, hogy sokkal szebbek azok a kertek, amelyekben a kisebb-nagyobb cserjéket, virág-szigeteket szépséges árnyalatú mulcs veszi körül, ráadásul ezek körül a talaj kevésbé szárad ki, a gazok sem ütik fel a fejüket és még sorolhatnánk az előnyöket. De mi van akkor, ha valakinek nincs pénze arra, hogy a kertjét méregdrága mulccsal terítse be?

A Kverneland Group és a Kubota Corporation beszállt a rendképzőpiacra

2022. július 14. 05:38

A Kverneland Group az olasz ROC társaság részvényeinek 80%-os megvásárlásával belépett a rendképzőpiacra.

Drágább lesz a hús és a tejtermék

2021. március 8. 10:00

A takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt mindenhol komoly nehézségekkel küzdenek az állattartók. Ez az áremelkedés a hazai állattenyésztőknél, vágóhidaknál és feldolgozóüzemeknél is megjelenik, és az ágazat szereplői szerint a fogyasztói árak is fokozatosan emelkedhetnek a következő hónapokban.

Argentínából vásárolna kukoricát Spanyolország

2022. március 15. 09:37

Argentína kukoricaexportőrei megerősítették a Reuters hírügynökségnek, hogy megbeszéléseket folytattak a spanyol kormánnyal és iparával az esetleges kukoricaértékesítésről, és készek a további lépésekre.

Tovább nőtt az állati takarmány külkereskedelme

2021. július 6. 04:37

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala áprilisban a kivitelben 5,0%-kal, a behozatalban 7,7%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.