Állattenyésztés
Állattenyésztés

Új bizottsági rendelet készült az L-arginin felhasználásának engedélyezéséről

Új bizottsági rendelet készült az L-arginin felhasználásának engedélyezéséről

NAK

Az Európai Bizottság január 25-én megjelent EU 2018/129 végrehajtási rendeletével engedélyezte a Corynebacterium glutamicum (KCCM 80099) által termelt L-arginin valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő felhasználását.

A február közepétől életbe lépő rendelet mellékletében meghatározott, a „tápértékkel rendelkező adalékanyagok” adalékanyag-kategóriába és az „aminosavak, sóik és analógjaik” funkcionális csoportba tartozó készítmények használata meghatározott feltételek mellett engedélyezett.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság tavaly év közepén állapította meg, hogy a Corynebacterium glutamicum által termelt L-arginin – a javasolt felhasználási feltételek mellett – nincs káros hatással sem az állatok és a fogyasztók egészségére, sem a környezetre és megfelelő védintézkedések mellett nem merülhetnek fel a felhasználókat érintő biztonsági problémák. Megállapították azt is, hogy az adalékanyag valamennyi állatfaj esetében az arginin aminosav hatékony forrása, valamint hogy a kiegészítésként adott L-arginint védeni kell a bendőben való lebomlástól ahhoz, hogy az a kérődzőkben teljes mértékben hasznosuljon.

Bár a hatóság véleményeiben fenntartását jelezte azzal kapcsolatban, hogy biztonságos-e, ha az L-arginint ivóvízen keresztül adagolják, maximális mennyiséget nem javasolt az L-arginin vonatkozásában. Felhívja viszont a figyelmet arra, hogy az L-argininnal való kiegészítés megfelelő mennyiségben történjen és különösen az ivóvízen keresztül történő kiegészítés esetén javasolt figyelmeztetni is a felhasználót, hogy vegye figyelembe az összes esszenciális és feltételesen esszenciális aminosavnak a táplálékkal történő bevitelét.

A hatóság úgy ítélte meg, hogy nem szükséges a forgalomba hozatalt követő egyedi nyomonkövetési előírásokat elrendelni.

Meghatározó a magyar lúdtermelés uniós szinten is

2019. november 8. 17:33

A baromfiágazat kibocsátása tavaly 365 milliárd forintot tett ki, a mezőgazdaság kibocsátásából 13, az állattenyésztéséből közel 39 százalékkal részesedett.

A liba felöltöztet, de le is tud vetkőztetni…

2019. október 28. 13:16

A nyíradonyi Szilágyi László közel negyven éve libákkal foglalkozik, ahogy maga mondja, végig járta a létra valamennyi fokát, egyet sem hagyott ki. A vele készített interjú során tapasztalatairól mesélt.

A húsárak drágulására lehet számítani - Dél-Koreában is felütötte fejét a sertéspestis

2019. október 26. 10:36

A napokban Dél-Korea bejelentette, hogy már öt farmon találtak sertéspestisben megbetegedett állatokat, elsősorban az észak-koreai határ közelében, és szeptember 17-e óta több mint 15 ezer sertés kényszervágását rendelték el.

Exportra ítélve - komoly jövedelmezőségi veszélyben a víziszárnyas-ágazat

2019. október 26. 08:37

Sajnos, a víziszárnyas ágazatban, kacsánál, libánál az árak nem javultak az előző hónapokhoz képest, holott azt szoktuk mondani, hogy az ősz a szezonja mindkét terméknek, elsősorban a libának, mivel azt főleg Márton-napon és karácsonykor fogyasztják.

Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem

2019. február 3. 13:12

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a cég az MTI-t.

SAATEN-UNION: többletérték a szójaföldről

2018. december 27. 06:36

Törekszünk a biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajták és hibridek nemesítésére, amelyek alkalmasak az egészséges vetésforgó kialakítására.

A jó minőségű szálastakarmányokhoz éles kések kellenek!

2019. március 14. 09:13

Az AQUA NON STOP COMFORT késélezőben a 2019-es évtől integrált LED-es belső világítás is található. Így a gép kezelője a köszörülés folyamatát mindig jól láthatja és felügyelheti.

Év elejéhez képest nőtt a sertés ára

2018. október 1. 13:18

Az utóbbi időben Románia az ottani, a házisertés-állományban is terjedő afrikai sertéspestis miatt jelentősen növelte élősertés-behozatalát Magyarországról.