Állattenyésztés
Állattenyésztés

Új bizottsági rendelet készült az L-arginin felhasználásának engedélyezéséről

Új bizottsági rendelet készült az L-arginin felhasználásának engedélyezéséről

NAK

Az Európai Bizottság január 25-én megjelent EU 2018/129 végrehajtási rendeletével engedélyezte a Corynebacterium glutamicum (KCCM 80099) által termelt L-arginin valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő felhasználását.

A február közepétől életbe lépő rendelet mellékletében meghatározott, a „tápértékkel rendelkező adalékanyagok” adalékanyag-kategóriába és az „aminosavak, sóik és analógjaik” funkcionális csoportba tartozó készítmények használata meghatározott feltételek mellett engedélyezett.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság tavaly év közepén állapította meg, hogy a Corynebacterium glutamicum által termelt L-arginin – a javasolt felhasználási feltételek mellett – nincs káros hatással sem az állatok és a fogyasztók egészségére, sem a környezetre és megfelelő védintézkedések mellett nem merülhetnek fel a felhasználókat érintő biztonsági problémák. Megállapították azt is, hogy az adalékanyag valamennyi állatfaj esetében az arginin aminosav hatékony forrása, valamint hogy a kiegészítésként adott L-arginint védeni kell a bendőben való lebomlástól ahhoz, hogy az a kérődzőkben teljes mértékben hasznosuljon.

Bár a hatóság véleményeiben fenntartását jelezte azzal kapcsolatban, hogy biztonságos-e, ha az L-arginint ivóvízen keresztül adagolják, maximális mennyiséget nem javasolt az L-arginin vonatkozásában. Felhívja viszont a figyelmet arra, hogy az L-argininnal való kiegészítés megfelelő mennyiségben történjen és különösen az ivóvízen keresztül történő kiegészítés esetén javasolt figyelmeztetni is a felhasználót, hogy vegye figyelembe az összes esszenciális és feltételesen esszenciális aminosavnak a táplálékkal történő bevitelét.

A hatóság úgy ítélte meg, hogy nem szükséges a forgalomba hozatalt követő egyedi nyomonkövetési előírásokat elrendelni.

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták

2019. július 19. 11:33

Változtak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.

Tovább drágulhat a sertéshús a sertéspestis miatt

2019. július 17. 08:03

A vágott sertések európai árszintje jelenleg meghaladja kilogrammonként az 1,8 eurót, és egyes előrejelzések szerint a harmadik negyedévben elérheti a 2 eurót kilogrammonként.

Magyar sertéshúsexportról tárgyalt a japán agrártárca képviselője Budapesten

2019. július 5. 17:33

Magyarország az első uniós tagállam, amely megállapodott Japánnal a regionalizációról, az egyezség azonban még csak a baromfihúsra terjed ki, a sertésre nem.

Katonai és rendőri erőket mozgósítanak a sertéspestis miatt Vietnamban

2019. június 30. 06:37

A délkelet-ázsiai országban első alkalommal februárban észlelték az afrikai sertéspestis-vírust, a betegség nagyon gyorsan terjedt, és az ország 63 tartományából hamarosan 42-ben mutatták ki.

A csillagfürtfajok gyomirtása

2018. december 2. 03:33

A csillagfürt a legtöbb N-t köti meg, ezt a tápanyagbőséget nemcsak az utónövények is nagyon kedvelik.

A nagyobb gyártók meghatározóak a takarmánypiacon

2018. szeptember 25. 07:11

A baromfiágazat meghatározó ezen a piacon is, a gyártott keveréktakarmány 50,9 százalékát (1,793 millió tonnát) a baromfitakarmányok adták tavaly.

Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem

2019. február 3. 13:12

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a cég az MTI-t.

MEGJELENT: ŐSZI ÉS TAVASZI TAKARMÁNYBORSÓ

2018. augusztus 28. 08:39

A SAATEN-UNION Tudástár sorozat első, ingyenesen letölthető szakmai kiadványa az őszi és tavaszi takarmányborsóról. Hiánypótló összefoglaló neves kutatók, fejlesztők, nemesítők és termelők cikkeivel, érdekes adatokkal és gyakorlati tanácsokkal.