Házikert
Házikert

Most vetjük az őszi zöldségeket!

Most vetjük az őszi zöldségeket!

Agrofórum Online

Aktív hobbikertészeknek és kedv szerint kertészkedőknek is az a jó hír, hogy még ősszel is lehet vetni a veteményesbe, hogy még az év vége felé is legyen mit leszüretelni. Nézzük sorra mit ültetünk most!

Az őszi vetések rendkívül praktikusak, mert az évnek ebben a szakában már a napi hőmennyiség is alacsonyabb, így a nagy forróságot nem kedvelő zöldségnövények, melyek még rövid tenyészidejűek is, bátran vethetők!

Az utolsó hetekig vetem én is a zöldborsót, mert a fejteni való borsóból sosincs elég, főleg nem a téli időszakban.

Vessük a hónapos retket bátran!

A hónapos retket a nyár elején már szinte lehetetlen megtermelni, mert túl magasak a nappali és egy idő után az éjjeli középhőmérsékletek is. De a nyár végén, ahogy éjjel is hűvösebb van és a nyári forróság is leköszönőben, újra előkaphatjuk, mint hasznos konyhakerti zöldséget.

Jó társítás lesz a cékla mellett, de ha tudunk újhagymához dughagymát venni, akkor azzal is párosítható.

Rövid tenyészidejű sárgarépák és színes répák

A sárgarépák és színes répafélék között rengeteg 100 nap körüli van, ami azt jelenti, hogy akár egy magaságyásból december elején is tudunk szedni belőle. Voltak enyhe évek, amikor a Szenteste vacsorájához is aznap szedtem fel az újhagymát, céklát és a sárgarépát is egyenesen a kertből. Ezek a praktikus zöldségek szépen színesítik a konyhánk alapanyagkészletét is.

Még egy rövid tenyészidejű sárgarépa, vagy némely színes répaféle is megtermelhető ősszel

Salátanövényből sem lesz hiány!

Mivel a mángold egészen a fagyokig szedhető, lesz plusz salátaféle, vagy levélzöldségként a rukkola, sóska és spenót is újra elővehető. Itt is célszerű a rövidebb tenyészidejűeket választani, mert az a biztos, hogy ha a fagyokig le is szedhetjük. Ilyenkor már a párásabb levegő a földibolhák elleni legjobb védelem lesz ezen levélzöldségeknél.

Ugyanígy tehetünk a veteménybe koriandert, mizunát, kaprot is.

A friss fűszernövényekből a télálló metélőhagyma és metélőpetrezselyem is újravethető.

Palántáról gyorsabb!

Ha elég ügyesek vagyunk, akkor káposztaféléket, mint a brokkoli is elkezdhetünk megnevelni palántáról. Ha erre nincs időnk, akkor ugyanígy palántázzuk a karalábét, karfiolt is.

A tépősaláta is jó lesz még

Részint a levélzöldségeket átvettük már az előzőekben, de a tépősalátából a sokféle színváltozat lesz izgalmas az őszi és kora téli tányéron. Vessük bátran, akár a paradicsom- és paprikatövek közé, még színben is mutatós lesz így az ágyásunk!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Amit a paprikákról tudni érdemes

2024. február 15. 05:40

Egy kis élelmiszeripari összefoglalóként nézzük sorra amit a paprikákról tudni érdemes!

Tobozból mulcsot? Miért ne?

2024. február 14. 07:10

Nem kérdés, hogy sokkal szebbek azok a kertek, amelyekben a kisebb-nagyobb cserjéket, virág-szigeteket szépséges árnyalatú mulcs veszi körül, ráadásul ezek körül a talaj kevésbé szárad ki, a gazok sem ütik fel a fejüket és még sorolhatnánk az előnyöket. De mi van akkor, ha valakinek nincs pénze arra, hogy a kertjét méregdrága mulccsal terítse be?

Menthetők-e a smaragd tuják?

2024. február 13. 07:10

Sokan nincsenek tisztában vele, miért pusztulnak ki manapság az évtizedekig szépen fejlődő smaragd tuják a kertekből.

Gyomok és az ökológia: biztosan jól gondoljuk a gyomkérdést?

2024. február 3. 05:40

Ahhoz, hogy a gyomok "viselkedését", és akár agresszív terjedésre való hajlamukat megértsük, fontos megértenünk magát az egész természetet.

Sárgarépa kisokos ízletes recepttel

2022. augusztus 22. 12:11

A sárgarépa nemcsak azért szuper zöldség, mert nagyon egészséges és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hanem azért is, mert egész évben könnyen beszerezhető, kedvező az ára, és rengeteg módon felhasználható.

Gyökérzöldségfélék őszi trágyázása, fejlődési rendellenességei (II.)

2019. október 7. 04:36

A pontatlan tápanyagigény számításból és trágyázásból adódó hiány és túladagolás számos élettani zavarnak, látható és nem látható fiziológiai betegségnek a kiváltója.

A sikeres zöldségtermesztés és zöldségfeldolgozás lehetőségei napjainkban

2021. szeptember 30. 05:42

Szabadföldi és üzemi sajtószemlére nyílt lehetőség a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében Szabadszálláson.

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

2023. július 21. 04:39

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!