Házikert
Házikert

Poloska-csalogatás, foltszerű növényvédelem

Poloska-csalogatás, foltszerű növényvédelem

Agrofórum Online

A konvencionális és az integrált növényvédelem között van egy olyan átmeneti lehetőség, már ha szabad így fogalmazni, hogy átmeneti, ami a pontszerű növényvédelem hatékony irányvonala.

Hosszú évek óta kutatják rovarászok, növényvédelmi szakemberek, a bio elhivatottjai, hogy mely rovaroknak melyek a tápnövényei és azon belül is lehet-e olyat észrevenni, hogy bizonyos növényeket még egy polifák kártevő is jobban szeret a többi tápnövényéhez képest. A poloskáknál ez évek óta vitás kérdés, mert annyira agresszív a megjelenésük és terjedésük, hogy nehéz erre vonatkozóan bármit is állítani.

A mi megfigyeléseink

Az évek során saját gazdaságunkban rengeteg kísérletet végeztünk a rovarok megfigyelésére. Ebből az egyik fontos rovar a poloskafélék csoportja volt, mert a mai napig hisszük azt, hogy nem véletlen a megjelenésük és biztosan meglesz az az ok is, amit valójában keresünk.

A menták esetében már sokfelé írtam azokat a megfigyeléseimet, miszerint a rovarok vonzásában a menta fajok és fajták is eltéréseket mutatnak. Ezek az eltérések nem is kicsik könnyen észrevehetőek és nagy jelentőségűek növényvédelmi szempontból. Ugyanígy kíváncsiak voltunk a poloskákra is, vajon minden növényt egyformán szeretnek? Biztosan?

Ribiszke, kukorica, sarkantyúka

Ha igazán figyelmesek vagyunk, akkor szépen belőhető pár olyan faj, amit minden körülmények között szeretnek és vannak olyan fajok, melyeken gyakorlatilag csak átutazóban vannak jelen vagy elkerülnek nagy ívben. A citrusfélék esetében ez jól látszik, mert a termő citromfákon az elmúlt években egyáltalán nem figyeltünk meg sem poloska egyedet, sem kártételt. Ezzel ellentétben például a ribiszke és a kukorica növényvédelménél a poloska az egyik „főgonosz”, akivel minden évben meggyűlik a bajunk.

Vegyes növényállomány

A megfigyeléseket akkor lehet eredményessé tenni, ha egy olyan vegyes növényállománnyal dolgozunk, mint a mi kertgazdaságunk is. A több, mint 200 faj és fajta növényen nagyon jó megfigyeléseket lehet tenni. Így jutottunk el arra a megoldásra a poloskák esetében, hogy pontszerűen fogunk védekezni ellenük és mivel a minimális vegyszerfelhasználás hívei vagyunk, ezért olyan kedvelt növényeket is ültetünk a paprikasorok, paradicsomok vagy akár a fűszerkert bizonyos helyeire, melyeket sokkal jobban szeretnek a poloskák.

A kukorica így nemcsak szélvédelmi sávot jelent végig a kerítés mentén nálunk, de egyben a poloskagyűjtőhely, melyen sokezer egyedet lehet összegyűjteni kézzel vagy akár vegyszeresen is kezelhető. Ehhez nem érdemes csemegekukoricát vetni, mert egy ilyen kertben szinte fogyaszthatatlan lesz a kukorica, ellenben minden más növényt békén hagynak vagy az elviselhető mennyiségű egyedszámot figyelhetjük meg.

Ugyanígy a pontszerű védekezésnél a kertészetben az egyik jelzőnövény a sarkantyúka is, amin összegyűjtve a poloskákat akár vegyszeresen is megoldhatunk.

A ribiszke esetében az idei év igen kedvezőtlen volt, mert a nagy aszály sűlyos károkat mért a tövekre, viszont foltszerű növényvédelemre még használható. A pirosribiszke szintén a poloskák kedvelt csemegéje, így vagy gyűjtsük le róla a rovarokat (és adjuk oda a baromfiknak, örülni fognak neki), vagy kezeljük rovarölő szerekkel.

Mi ennek az előnye?

Ha felismerjük azt a tényt, hogy a poloska-csalogatással bár bizonyos növények komoly kártételnek lesznek kitéve, a kert többi része háborítatlan marad többnyire és még nagyobb lépést tettünk a méhbarát kert felé. Így akár a katicabogarak, fátyolkák és más hasznos rovarokra sem lesz veszélyes a növényvédelem, mert ha betartjuk a permetezés szabályait, akkor még elszóródás is csak minimális lesz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vigyázat! A magaságyásokban telelő egerek hantavírust terjeszthetnek

2024. február 21. 09:10

Az ember azt hinné, hogy a magaságyásokba ültetett zöldségek és gyümölcsök sokkal biztonságosabb körülmények között termeszthetők, mint a szabadföldiek. Nem árt azonban, ha tudjuk: az egerek előszeretettel telelnek át a magaságyásokban, és nem ritkán hantavírus-hordozók.

Így válasszunk paprikafajtát a kertbe!

2024. február 21. 05:40

A hangzatos fajtanevek és szépen befotózott borítóképek mögött sok egyéb információ is lapul, és gyakran olyan fóliaházba való fajták termesztését kezdi el a hétköznapi hobbikertész, hogy nem is csoda, ha beletörik a bicskája.

Amit a paprikákról tudni érdemes

2024. február 15. 05:40

Egy kis élelmiszeripari összefoglalóként nézzük sorra amit a paprikákról tudni érdemes!

Tobozból mulcsot? Miért ne?

2024. február 14. 07:10

Nem kérdés, hogy sokkal szebbek azok a kertek, amelyekben a kisebb-nagyobb cserjéket, virág-szigeteket szépséges árnyalatú mulcs veszi körül, ráadásul ezek körül a talaj kevésbé szárad ki, a gazok sem ütik fel a fejüket és még sorolhatnánk az előnyöket. De mi van akkor, ha valakinek nincs pénze arra, hogy a kertjét méregdrága mulccsal terítse be?

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.

A poloska már az őszibarackot sem kíméli

2019. augusztus 23. 07:21

Őszibarack fám termésein és a kajszibaracknál is furcsa elváltozást tapasztaltam idén. A gyümölcsök felülete sok helyen besüppedt, egyenetlen lett a felszíne. Mi okozza ezt? Lehet-e védekezni ellene?

Természetes megoldás a pusztító poloskák ellen

2023. február 1. 12:45

A Koppert sikeresen tenyésztett Trissolcus basalis parazita darazsakat kereskedelmi mennyiségben. Ezek az állatok hatékony eredményeket mutattak a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) elleni megelőző és enyhe gyógyító védekezésben.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.