Házikert
Házikert

Tobozból mulcsot? Miért ne?

Tobozból mulcsot? Miért ne?

Agrofórum Online

Nem kérdés, hogy sokkal szebbek azok a kertek, amelyekben a kisebb-nagyobb cserjéket, virág-szigeteket szépséges árnyalatú mulcs veszi körül, ráadásul ezek körül a talaj kevésbé szárad ki, a gazok sem ütik fel a fejüket és még sorolhatnánk az előnyöket. De mi van akkor, ha valakinek nincs pénze arra, hogy a kertjét méregdrága mulccsal terítse be?

A TikTok e heti egyik legnépszerűbb videója a tobozos mulcsozást mutatja be. A módszer roppant egyszerű: a videó készítője kisétál az erdőbe, majd pillanatok alatt telerakja a vödrét apró tobozokkal. Eztán a vödör tartalmát egy zsákba önti, és folytatja a gyűjtést.

Majd a hölgy kertjét látjuk, ahol az örökzöldjei köré szórja az ily módon összeszedett tobozokat – az eredmény pedig lenyűgözően szép! Nem csak, hogy remekül illenek hangulatukban a tobozok az örökzöldekhez, de ugyanolyan rendezett képet eredményeznek, mint a kertészeti áruházakban kapható mulcsfajták.

Az esztétikai élményen túl a tobozok azért is hasznosak, mert természetes módon bomlanak le, és gazdag, tápanyagban dús talajt hoznak létre. Az ily módon létrehozott mulcsréteg segít a talaj nedvességének megőrzésében, a gyomnövények számának csökkentésében és a talaj hőmérsékletének szabályozásában. A beszerzésük ugyan némi fáradsággal jár, de a látvány kárpótol a belefektetett munkáért.

Arra kell egyedül vigyázni, hogy száraz tobozokat gyűjtsünk, nehogy kórokozókat juttassunk a kertbe.

Arra a kérdésre pedig, hogy ki, hol talál elegendő tobozt, magának kell rájönnie – vannak olyan kertvárosi részek, parkok, utcák, ahol a tobozokat szemétként rúgják az utcán, senki sem szedi fel, vagy ha mégis, a szemétbe kerülnek. Tehát nem kell feltétlenül erdőt járnunk ahhoz, hogy elegendő toboz-mulcsot találjunk. 

A témában készült videó ITT érhető el!

(Fotó: camera-man/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Hogyan védjük növényeinket a korai kihajtástól?

2023. január 17. 05:38

Hogyan védjük meg növényeinket a mostani enyhe időben a korai kihajtástól, hogy a későbbi fagyoknál ne fagyjanak vissza?

Alkalmas mulcsnak a tiszafa és a fenyő lemetszett ága?

2024. február 14. 04:36

Érdeklődni szeretnék arról, hogy alkalmas-e mulcsnak a tiszafa és a fenyő lemetszett ága?

Mely növények köré érdemes télre mulcsot szórni a fagy ellen?

2024. január 6. 04:38

Mely növények azok, amelyek köré érdemes mulcsot szórni télen a fagy elleni védelem miatt?

Hogyan használhatjuk fel a gyepből kigereblyézett növényi részeket?

2024. február 23. 04:36

Érdeklődni szeretnék, hogy most a gyepből kigereblyézett fű és egyéb növényi rész, maradvány felhasználható-e talajtakarásra, mulcsozásra, esetleg talajba bedolgozva tápanyag-utánpótlására?