Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Ekkor a legkelendőbbek a mikrozöldek

Ekkor a legkelendőbbek a mikrozöldek

Agrofórum Online

Egy évtizeddel ezelőtt a mikrozöldek még nem voltak túl széles körben ismertek. Inkább olyan terméknek számítottak, amelyet főként a közép- és felsőkategóriás éttermek kínáltak az étlapjaikon, de ez mostanra megváltozott.

A mikrozöldeket forgalmazó helyi termelők mellett országos láncokat ellátó termesztők, valamint számtalan üvegházas termesztő lépett piacra, különösen az utóbbi öt-hat évben.

A City Roots most pénteken költözik be az új, 75 ezer négyzetméteres létesítményébe Dél-Karolinában. A cég tulajdonosai elmondták, hogy minden energiájukat a farmon belüli napenergiával biztosítják. Mindhárman építészek, így a helyi mérnökökkel együtt dolgoztak ki egy egyedülálló geotermikus fűtési és hűtési rendszert az üvegházuk számára.

Ez a rendszer körülbelül 80 százalékkal hatékonyabb, mint az ezt megelőző, ezért bíznak benne, hogy emiatt ők lesznek az első energia-semleges és szén-dioxid-semleges létesítmény a délkeleti régióban. A mikrozöldeket továbbra is organikus talajban, ellenőrzött környezetben termeszti, így nincs szükség műtrágyákra, gombaölő szerekre.

Az input költségei alacsonyabbak, de ez környezetbarát is. A mikrozöldek mindig is magasabb árfekvésű termékek voltak, de ők, lehetőségeik szerint megpróbálják lejjebb vinni az árat, hogy mainstream termékké váljanak.

Az új létesítménybe történő költözés egy olyan időszakban történik, amikor a mikrozöldek iránti kereslet némileg megváltozik. Az éttermek keresleti görbéje eltolódik, mert a karácsony utáni időszak gyengébb. A kiskereskedelmi kereslet azonban megélénkül, mivel az új évben sok fogyasztó az évkezdet miatt szívesen kezd diétázni, és jobban odafigyel arra, hogy mi kerül a tányérjára.

Egyre nagyobb az érdeklődés a fűszernövény fajták, például a koriander és a bazsalikom iránt is. A mikrozöldek iránti kereslet Valentin-nap környékén szokott leginkább megélénkülni.

(Foto: DamianH3/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Négy új bogyósgyümölcs-fajta került forgalomba

2024. február 19. 12:40

A BerryWorld 30 éves fennállását 4 új bogyósgyümölcs-fajtával ünnepli.

Így lehet palántánként 1,5 kg epret elérni

2024. február 14. 14:10

Vajon számít-e a termés mennyiségének a szempontjából, hogy az epret hagyományos módon vagy a legmodernebb technológiával, felfüggesztve, termőtalaj nélkül termesztik, vagy sem?

A zöldborsó növekedése: 30 nap – 41 mp alatt 

2024. február 13. 08:10

A TikTok e heti zöldség-sztárvideóján egy zöldborsó életének első hónapját követhetjük nyomon, gyorsított felvételen, egy átlátszó falú cserépben – mindössze 41 másodperc alatt.

Paradicsom: később ültettek a spanyolok, és kis híján ráfáztak

2024. február 12. 10:10

A Grupo Paloma várhatóan 42 millió kilogramm paradicsomot termel az idei szezonban, és a jelenlegi jó időjárási körülmények miatt optimista a mennyiség és minőség tekintetében.

A háborús Ukrajnában kezdtek gazdálkodásba, lakásvásárlás helyett

2023. november 23. 08:10

A háború miatt Volodimir Mironenko és barátnője, Veronika Harkivból Ivano-Frankivszkba költözött. Új lakóhelyükön saját vállalkozásba kezdtek, amelyben mikrozöldeket és ehető virágokat termesztenek.