Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Folyékony NPK és nitrogén

Folyékony NPK és nitrogén

VulcanAgro Kft.

Változtatni kell a tápanyagpótláson!

Az egyre kevesebb csapadék, a talajok kiszáradása már nem csak egy jövőben lehetséges forgatókönyv. Itt van, és – sajnos úgy tűnik – egyre súlyosabb következményei lesznek. A tápanyagok mennyiségét csökkentenünk kell, és folyékony formában kijuttatni! 

Vannak tápanyagok a talajban!

Az elmúlt két évtized eredménye, hogy a hazai talajok bizonyos tápanyagokban (főleg foszforban és káliumban) közepesen feltöltődtek. Az egyre gyengébb termésmennyiségekkel sem viszünk le extrém sok tápanyagot, ezért a következő években elég lesz csak kis–közepes mennyiséget pótolni a két nagyon drága makroelemből. A nitrogénből, amelynek ára 5-szörösére emelkedett egy év alatt, egyre többet kellene kijuttatni. Amivel tudunk spórolni, hogy már a vetés előtt a talajba tesszük a nitrogént, így kevesebb a veszteség, és vele együtt növeljük a kijuttatott szerves anyag mennyiségét. A többi tápanyag közül a kén, a cink és savanyú területeken a kalcium pótlása elengedhetetlen. A kén- és cinkhiány már országos, a talajsavanyodás pedig a felvehető víz mennyiségét csökkenti.

Az indulás folyékony NPK-val történjen!

A Vulcan Folyékony NPK-k használatával több „legyet” ütünk egy csapásra. Folyékony, tehát nagyon alacsony talajnedvesség esetén is felvehető tápanyag a növénynek. Az N–P–K mellett még vagy 20-féle hatóanyagot (pl. ként, cinket, molibdént stb.) tartalmaz. Közepes mennyiség használata mellett sem kell további nitrogént adni ősszel, és kevesebb elegendő a fejtrágyázások alkalmával. Magas cukor-, vitamin- és aminosav-tartalma pedig a talajéletet javítja, azaz gyorsabban bomlik majd a szár, és válik felvehetővé a bennük lévő tápanyag.

Nitrogénpótlás? Drága, ha lesz egyáltalán!

A gázmizéria kiválthatja, hogy nem lesz elegendő nitrogén tavaszra. Amit meg be lehet majd szerezni, annak árát még megbecsülni sem tudjuk. Az elmúlt években egyre több olyan folyékony nitrogén és szerves anyag keveréket gyártunk, amivel a nitrogénfejtrágyázás megoldható (Hibrid 50 és 50S). A magas nitrogéntartalom mellett a Vulcan Hibridek jelentős mennyiségben tartalmaznak szerves anyagot, ként és mikroelemeket. Kisebb a párolgási veszteségük, harmonikusabb a tápanyag-összetételük, és olcsóbbak, mint a tiszta, folyékony nitrogének. Csak egy hagyományos permetező kell, amin nitrogénes fúvókát használunk.

Aszályban csak kénes műtrágyákat válasszunk!

A kén – főleg ha a talajba kerül nagyobb mennyiségben –, sokat tud segíteni aszályos körülmények között., így a növény stressztűrő képessége javul, és védekezni is jobban tud az erős UV ellen. Ezért, ha tehetjük, a Folyékony NPK-ba is tegyünk ként, és a nitrogénfejtrágyánk is magas kéntartalmú legyen. Egy-egy kénesnek nevezett lombtrágya nem fejt ki akkora hatást, mint ha 10-20 kg/ha mennyiségű felvehető kén van már a kelést követően.

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Jövedelem-maximalizálás repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegségellenállóság, becőstabilitás?

2024. július 11. 16:40

Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom.

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

2024. július 10. 11:40

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!

A Nuseed bemutatja úttörő és interaktív virtuális szántóföldi terepszemléjét

2024. július 10. 10:10

A technológia és a mezőgazdaság között húzódó szakadék áthidalását szolgáló Nuseed virtuális szántóföldi terepszemle élményt nyújt a termelőknek.

Tápanyag-ellátási javaslat támrendszeres konzervuborka termesztéshez II.

2023. május 8. 08:36

Az uborka intenzív termesztése során kulcskérdés a megfelelő mennyiségű és minőségű öntözővíz!

A kukorica profi startertechnológiája

2022. április 12. 05:37

A kukorica termesztésében is a vegetáció első fele meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

A csodafűszer: kurkuma

2023. május 10. 05:38

A kurkumát az élet fűszereként emlegetik a Távol-Keleten, de ismert szószok alapanyagaként is megtalálható, mint a curry vagy a Worchester-szósz.

Amit a csodatölcsérről tudni érdemes

2022. szeptember 12. 05:36

A csodatölcsért azért kedvelik a kezdő kertészek is, mert rendkívül könnyű megnevelni, viszonylag gyorsan szép növény cseperedik belőle, és még az előkertek, utcafrontok is díszíthetők vele.