Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Miért kell több kén, ha aszály van/lesz?

Miért kell több kén, ha aszály van/lesz?

VulcanAgro Kft.

Az egyre szárazabb éghajlatunk hosszan tartó stresszt okoz a termesztett növényeinknek. A védekezés egyik fontos eleme a tápanyagok harmóniája. Ebben különös szerepe van a kénnek, mint másodlagos makroelemnek.

Az egyre kevesebb és kénhiányos csapadék és az egyoldalú, főleg makroelempótláson alapuló trágyázás, hosszan tartó kénhiányt okoz a növényekben. A kén nem mobilis elem a növényben, tehát hiába van egy-egy levélszint kénben jobban ellátva, a fiatal hajtás kénhiányossá válhat. Ezért fontos, hogy a növény szája (a gyökérzete) mindig kénben jól ellátott legyen, és kénhiány ne tudjon kialakulni. Ma már olyan mennyiségű ként kellene pótolni, ami lombtrágyázással nem megoldható. A ként a talajba kell juttatni, akár az indító NPK-val vagy kénes műtrágyákkal.

Felsült kukoricák Debrecen határában

A kénhiány visszafogja a növény növekedését a föld felett és alatta is. Így a gyökérzet kisebb talajszelvényt hálóz be, ahonnan kevesebb vizet és tápanyagot tud felvenni. Az ízközök lerövidülnek, a növény világossá válik, „kanalosodik” a levél, és egyéb tápanyagokat (pl. nitrogén) sem tud eleget hasznosítani.

Az aszály tüneteket mutató, de még közepes terméssel kecsegtető kukorica Takács Ádáméknál, Kisvárda határában

A kénhiány biotikus és abiotikus stresszt okoz, vagyis a kórokozókkal szemben és az időjárás okozta kihívásokkal nem tud megbirkózni a növény. Csökken a viaszréteg a levélzeten, a visszavert napfény mennyisége sokkal kisebb. Erőteljes lesz a vízvesztés, amit a levélzet hűtése okoz.

Mindezek ismeretében nagyon hasznos, ha a talaj kéntartalmát növeljük. Ezt megtehetjük kénes meszezőanyaggal, granulált kénnel vagy kénes és szervetlen folyékony NPK-val is.

Állományba, ha folyékony nitrogént juttatunk ki, mindig magas kéntartalmú keveréket használjunk. Erre kimondottan alkalmas az ammónium-tioszulfát mikroelemes változata (Profi S35 család).

Ha pedig lombtrágyázunk, az első kezelés elemi kénes termékkel történjen. Ilyen magas kéntartalmú termékek a Profi S80 és a Magma család.

A kén az egyik leginkább limitáló elem. A talajból, főleg a felső nedves rétegből teljesen ki tud ürülni. Hiába teszünk ki sok-sok NPK-t, nitrogént, veszünk világbajnok vetőmagot vagy alkalmazunk talajkímélő agrotechnológiát, a kénhiány súlyos növényvédelmi és aszályproblémát tud okozni.

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Jövedelem-maximalizálás repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegségellenállóság, becőstabilitás?

2024. július 11. 16:40

Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom.

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

2024. július 10. 11:40

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!

A Nuseed bemutatja úttörő és interaktív virtuális szántóföldi terepszemléjét

2024. július 10. 10:10

A technológia és a mezőgazdaság között húzódó szakadék áthidalását szolgáló Nuseed virtuális szántóföldi terepszemle élményt nyújt a termelőknek.

Hogyan termesszünk otthon salátát?

2022. május 28. 05:34

Avagy minden, amit a saláták ültetéséről, gondozásáról és betakarításáról tudni kell.

A feltételek adottak: egymillió tonnával több kukoricát termelhetnénk

2022. június 7. 11:46

Hektáronként átlagosan akár egy tonnával is növelhető lenne a betakarított kukorica mennyisége.

Hogyan termesszünk sárgarépát a magvetéstől a betakarításig?

2022. június 27. 16:34

Gyakorlati tippjeink segítségével megtanulhatja, hogyan termesszen és takarítson be sárgarépát

A mezőgazdaság kibocsátási értéke 4,1 százalékkal nőtt

2020. december 12. 04:36

A mezőgazdasági ágazat kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,1 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 6,3 százalékos emelkedése mellett – 2,1 százalékkal csökkent.