Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

VULCAN POWER – Folyékony szerves trágya

VULCAN POWER – Folyékony szerves trágya

VulcanAgro Kft.

Az intenzív gazdálkodás, az egyre szélsőségesebb időjárás, valamint a szervetlen műtrágyahasználat kimerítette a talajokat. Kevés idejük van regenerálódni és ideális feltételeket biztosítani a következő kultúrának.

Több szerves anyag kell

A szerves anyag visszapótlása létfontosságú. Visszadolgozzuk a szárakat, zöldítünk, de a talajok biológiai aktivitása hihetetlenül legyengült. Szerves trágyázni kellene, de ehhez a feltételek nem adottak. Csak néhány tízezer hektárra jut ki istállótrágya vagy pelletált trágya, ami nemcsak tápanyag, de talajjavító is egyben.

Vulcan Power – több, mint tápanyag

A Vulcan Power sűrű, barna, viszkózus folyadék. Korábban melaszként kezdte meg az életét, amelyből a legértékesebb részét, a cukor egy részét már hasznosították. Ez a már kevesebb cukrot tartalmazó anyag ugyanakkor jelentős mennyiségben tartalmaz makro-, mezo- és mikroelemeket, aminosavakat, nyomelemeket és vitaminokat. Hatóanyag-tartalma magasabb, talajjavító hatása többszöröse, mint más szerves trágyáknak. A Vulcan Power használatával jelentősen csökkenthetjük a szilárd műtrágya-felhasználást, nagy dózis esetén teljesen el is hagyhatjuk azokat.

Mennyit kell kijuttatni?

Ha el szeretnénk hagyni a szilárd NPK-t, akkor 1 000–1 500 liter/ha elegendő szántóföldi növények esetében, vetés előtt. Ha folyékony nitrogént, foszfort és káliumot is adunk hozzá, akkor 400–600 liter/ha dózissal is látványos eredményt tudunk elérni. A Vulcan Powerrel olyan tápanyagokat is pótolunk, amelyeket 30–50 éve folyamatosan viszünk el a terméssel a táblákról. Amikor ilyen magasak a szilárd műtrágyák árai, érdemes 1–2 évet rászánni arra, hogy „leszervestrágyázzuk” a földeket.

Mivel tudjuk kitenni?

A Vulcan Power szűrt, de sűrű folyadék. Hagyományos permetezővel kijuttatható, lehetőleg nagyobb fúvókával, hasonlóan mint a folyékony UAN-oldatoknál. Nem kell a folyékony szerves trágyát porlasztani, elég csak az egyenletes elosztás. A kijuttatást lehetőleg akkor végezzük el, amikor jelentős a talajon a szármaradvány, mivel ezek bomlását is segíti. A kijuttatást nem kell követnie azonnali bedolgozásnak. A Powerben nincsenek élőlények és nincs párolgásra hajlamos nitrogén sem.

Mire használható még?

A Vulcan Powert számos termékben alkalmazzuk. Power- és melaszalapúak a Vulcan Folyékony NPK-termékek, de Power található számos lombtrágyában is. Ha megmarad pár ezer liter, akkor érdemes mellé olyan szervetlen lombtrágyát vásárolni, amivel együtt kijuttatva tápanyagbombát hozunk létre. A Vulcan Power fokozza a növények fagy- és aszálytűrését, tapadásfokozóként is szolgál, és jellegzetes szagát használjuk a vadriasztó folyadékok mellé is.

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Öntözés szaktanácsadás mellett vagy anélkül? Higgye el, a növényei megérzik a különbséget

2024. június 14. 15:10

A szélsőségesebbé váló klíma és a növekvő termésingadozások kiküszöbölésére egyre fontosabb a szakszerű, adatalapú, precíz öntözés.

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

2024. június 12. 15:10

A magyar gazdálkodóknak magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

Kevesebb a nitrogén, de ettől még nem dőlhetünk hátra

2022. február 17. 10:05

Az őszre kirobbant műtrágya-helyzet miatt gyorsan kellett dönteni a vetésforgó összeállításában és az inputanyag-vásárlásban, vagy éppen nem vásárlásban. Minden lehetőséget mérlegelve sok gazdálkodó úgy döntött, hogy megnöveli a vetésszerkezetében azon növények arányát, melyek kevesebb nitrogénnel is beérik, így több helyen nőni fog a napraforgó és szója vetésterülete. Ami még erősítheti a döntésüket, hogy a hazai és a világpiacon továbbra is nagy a kereslet mindkét növény iránt, stabilan, magas áron értékesíthetőek.

Minden hektár felett van 56 000 TONNA NITROGÉN a levegőben! - Dráguljon még tovább a műtrágya?

2022. április 4. 15:36

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy ily mértékű áremelkedés történik a műtrágyapiacon. Február vége felé jöttek az első hírek, hogy érdemes készletre vásárolni, mert jelentős drágulás várható. Sokan úgy vélték akkor, hogy hova drágulna a műtrágya, amikor már így is éppen elég drága.

Kukorica és napraforgó: folyékony NPK vagy PK a vetés előtt!

2022. február 7. 06:30

Egekben a szilárd NPK és a nitrogén ára! Milyen legyen a kapások esetében az agrotechnológiánk 2022-ben?

Műtrágyahiány : máshol is nagy a baj

2021. december 17. 16:26

Keserves év elé néznek a gazdák Romániában, és emiatt mindenki más is: a marosvásárhelyi Azomureș vegyi üzem bejelentette, hogy péntektől meghatározatlan ideig nem gyárt műtrágyát – ami azért nagy baj, mert ez a legnagyobb gyártó a szomszédos országban.