Növénytermesztés
Növénytermesztés

Folyékony tápanyagokra kell átállni!

Folyékony tápanyagokra kell átállni!

VulcanAgro Kft.

Nemcsak jobban működnek, de sokkal több lehetőséget is rejtenek.

Az egyre szélsőségesebb időjárás, valamint a talajok romló tápanyag- és vízszolgáltató képessége a tápanyagpótlást a folyékony termékek felé tolja el. A folyékony tápanyagok használatával olcsóbban, biztonságosabban és magasabb szakmai színvonalon lehet termelni.

Folyékony nitrogén

Talán senki előtt nem újdonság ma már az UAN- (Nitrosol, Nikrol, DAM stb.) oldat. Folyékony nitrogén-oldatot egyre több helyen használunk, így lehetőségünk van a nitrogén mellett más tápanyagok kijuttatására. Az UAN-oldatot mindig kénnel együtt (pl. ATS) használjuk. A növényeink sokkal több ként igényelnek, valamint a nitrogénfelvételt is el tudjuk nyújtani. A kén mellett szinte bármit tehetünk az UAN-oldatba, mikroelemeket, magnéziumot, de foszfort és káliumot is.

Tegyük a talajba!

Nagyon gyakran a folyékony kénes nitrogént állományba, fejtrágyaként használjuk. Sokkal sikeresebb, ha már a vetés előtt a talajba dolgozunk egy jelentősebb mennyiséget. Így akkor is nitrogénhez jut a növény, amikor még száraz a talaj, vagy a tél végi fejtrágyát nem mossa be a csapadék. A talajba tett tápanyag párolgási vesztesége minimális, kimosódás veszélye pedig évek óta nem áll fenn.

Folyékony és szervesanyag-alapú NPK

A szilárd, sok vizet igénylő és talajt romboló szilárd komplex műtrágyák helyett használjunk oldott és a talajéletet is javító, szervesanyag-alapú NPK-t. Azonnal tápanyaghoz jut a fiatal növény, olyanokhoz is, amiket eddig nem pótoltunk. A magas cukortartalmú Vulcan Folyékony NPK pedig a talajéletet is javítja, körforgásban tartva a tápanyagokat. Hosszú távon pedig azon a talajon lesz kisebb a termés ingadozása, amelyben bomlik a szár, a foszfort mobilizáljuk, a nitrogént a talajbaktériumok is képesek kötni.

Lombtrágyaként is használhatóak

A folyékony és nagy koncentrátumú nitrogén- és NPK-alaptrágyák kis dózisban lombtrágyaként is használhatóak. Ha betartjuk a permetezés szabályait (melegben, túlzott napsütésben nem permetezve) és a megfelelő koncentrációt (általában 5–15%), akkor olcsó lombtrágyát „csinálhatunk” a folyékony talajtrágyából. Ilyen esetekben egy-egy hatóanyagot érdemes még hozzáadni (pl. magnézium, bór, réz stb.), amelyből az adott növény vagy talaj kiegészítésre szorul.

Bővebb információért hívja a területileg illetékes szaktanácsadókat!

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Jövedelem-maximalizálás repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegségellenállóság, becőstabilitás?

2024. július 11. 16:40

Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom.

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

2024. július 10. 11:40

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!

A Nuseed bemutatja úttörő és interaktív virtuális szántóföldi terepszemléjét

2024. július 10. 10:10

A technológia és a mezőgazdaság között húzódó szakadék áthidalását szolgáló Nuseed virtuális szántóföldi terepszemle élményt nyújt a termelőknek.

Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk kukoricában, napraforgóban!

2021. május 25. 08:05

A lombtrágya pedig legyen keserűsó alapú, csökkentse a víz pH-értékét és tartalmazza a szükséges mikroelemet is.

Tápanyagozási kérdések a nyár eleji veteményben

2021. június 30. 05:32

A növények tápanyagutánpótlása nélkül elég nehéz termelni, ezt azt gondolom sokan tudjuk és el is fogadjuk. Talajaink eléggé ki vannak már zsarolva, sokszor a szakszerűtlen talajműveléssel és a nem megfelelő táplálással is rontunk a helyzeten. A tápanyagok utánpótlása nem egy olyan folyamat, amelyet gondolkodás nélkül lehet végezni, sokösszetevős, sokszor hozzáértést igénylő dolog. De magunk is megtanulhatjuk és most a nyár elején is már alkalmazhatjuk új tudásunkat.

Aktuális tél végi feladatok: metszés és tápanyag-utánpótlás

2020. február 12. 10:36

Metszés közben vizsgáljuk át a fák törzsét, ágait, így meggyőződhetünk róla, hogy van-e pajzstetű fertőzés, vagy áttelelő takácsatka tojás a növényeken.

Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

2019. február 27. 05:36

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?