Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Lehet-e talajt javítani vetés után vagy állományban?

Lehet-e talajt javítani vetés után vagy állományban?

VulcanAgro Kft.

Gyakran merül fel, hogy lehet-e és érdemes-e állományban a talajokat javítani. A szakirodalom azt javasolja, hogy nagy mennyiségű talajjavító anyagot csak két állomány között érdemes kijuttatni és azt jól bedolgozni, átkeverni a talaj felső rétegében. Ma már azonban egyre kevesebb a „meloratív” talajjavítás, inkább a kis dózisú tápanyagnak is tekinthető „talajjavító” anyagok használata került előtérbe.

Kalciumot szórhatunk „fejtrágyaként”!

A kalciumalapú talajjavító anyagokat kis dózisban (150–300 kg/ha) állományba is kijuttathatjuk. Fontos, hogy karbonátos meszet vagy gipszes meszet használjunk (semmiképpen sem égetett meszet), amelyek nem perzselik a növény levelét. A kalcium lehet fontos és hiányzó tápanyag a növénynek, leköti a savakat, lazítja porózussá teszi a felső talajréteget. A víz így könnyebben utat talál, és a növény a kalcium mellett kénhez, magnéziumhoz is jut, és még a tápanyagpótlás is ideálisabb lesz.

Szerves anyagot is pótolhatunk?

Kis mennyiségben még szerves anyagot is kijuttathatunk a vetés után vagy állományba. Nagyon sok jó minőségű pelletált trágyát lehet már vásárolni, amelyek „fejtrágyaként” is használhatóak. A folyékony szerves trágyák, mint a Vulcan Power pedig akár nagyobb dózisban is kerülhetnek a fejtrágyaként használt nitrogénoldatba (UAN, DAM, Nitrosol stb.). A folyékony szerves trágyával nagyon sok és sokféle tápanyagot tudunk pótolni, kicsit javítjuk a talajok biológiai aktivitását, növeljük a növények stressztűrő képességét. És nem utolsósorban sokkal kevesebb nitrogénnel is tudunk eredményesen termelni.

Granulált kén, ahol lúgos vagy szikes a talaj!

A jelenleg zajló klímaváltozás felgyorsítja az erre hajlamos talajok lúgosodását és szikesedését. A magas sótartalmú vizekkel történő öntözés, az intenzívebb inputanyag-használat pedig felerősíti és felgyorsítja a talajok terméketlenné válását. Az ilyen lúgos, szikes talajokon savakkal lehet megállítani a pH-emelkedést, amelyre kimondottan alkalmas a granulált kén. A kén egyben tápanyaggá válik (az ilyen talajokon szinte mindig kénhiány is fellép), illetve kénessavképződés indul meg. A granulált kén lassan oldódik, hatását évekig kifejti. Kiszórhatjuk állományba is, a csapadék lassan bemossa, elpárologni nem tud, hatóanyagai nem illannak el.

info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

Öntözés szaktanácsadás mellett vagy anélkül? Higgye el, a növényei megérzik a különbséget

2024. június 14. 15:10

A szélsőségesebbé váló klíma és a növekvő termésingadozások kiküszöbölésére egyre fontosabb a szakszerű, adatalapú, precíz öntözés.

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

2024. június 12. 15:10

A magyar gazdálkodóknak magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

Amit a krotonról tudni érdemes

2023. március 8. 05:36

Érdekessége a krotonnak, hogy ahogy öregszik a növény, úgy sötétednek a levelei is. Akár egy egészen nagy bokorformává is nevelhető még lakásban is. De hogyan? Nézzük, mit kell tudni az ápolásáról!

Egyenletes talajfelszín lazítás után?!

2020. augusztus 25. 05:47

Az egyes szerszámok hatását és a lazítás követelmény rendszerét összevetve felmerül a kérdés vajon a kis szögek milyen lazítóhatásra képesek, milyen mértékben tudják a talaj pórustérfogatát növelni?

Mit lehet tenni, ha nem terem a padlizsán?

2023. augusztus 6. 04:39

Padlizsánom gyönyörű, egészséges, számos virágot hoz, de termés egyáltalán nem képződik. (Már tavaly is így volt, nem ugyanoda van ültetve.) Mit lehet tenni?

A krizantém gondozásának aranyszabályai

2019. november 21. 13:39

A dísznövény-nemesítők évszázados munkájának köszönhetően a sokoldalú és változatos krizantémnak sikerült kilépnie a „temetői virág” szerepéből, és mára a vágott, cserepes és kerti változataival meghódította az otthonokat, a kerteket és a parkokat is. Mit tehetünk házikert-tulajdonosként azért, hogy margitvirágaink éveken keresztül legszebb pompájukban, egészségesen növekedjenek?