Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

A virágzat védelmével a termésveszteség ellen

A virágzat védelmével a termésveszteség ellen

Bayer Crop Science

A repce virágzásától a jelentős terméskiesést előidézni képes kórokozók és kártevők elleni védelem időszaka kezdődik. A szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum jelenti az egyik legnagyobb veszélyt.

Szakmázzunk a Bayer-rel

Érdemes a táblák szemlézésekor a kártevőnyomás mellett a fehérpenészes rothadás primer fertőzési tüneteit is keresni, különösen olyan táblákon, ahol a repce önmagát, vagy a napraforgót az ajánlottnál rövidebb időn belül követte.

A már fertőzött növényekből kialakuló komolyabb fertőzés – és ezzel a termésveszteség – tervezett védekezéssel előzhető meg. A repce becőrontó betegség kórokozója, az Alternaria brassicae jelenti a másik komoly kórtani veszélyt.

Propulse

Mindkét kórokozó ellen kiváló hatékonysággal rendelkezik a Propulse. Emellett a repcét ritkábban károsító betegségek – szürkepenész, cilindrospórium, lisztharmat – ellen is tökéletes megoldást nyújt.

Kijuttatása rugalmas, de optimális kijuttatási időpontja akkor van, amikor a vezérhajtáson található virágok első szirmai lehullottak és a repce levelén megtapadva, ott nedvesség hatására bomlásnak indulva fertőzési pontot hoznak létre a kórokozóknak.

A Propulse ebben az időpontban alkalmazva hosszú preventív, valamint jó kuratív és eradikatív hatásával védi az állományt. Különleges formulációjának köszönhetően száradás után fél órával már UV- és esőálló.

A rezisztencia elleni védekezésben is fontos szerepe van, mivel protiokonazol hatóanyagának elsődleges bomlásterméke is rendkívül jól kapcsolódik a hatáshelyhez, így az ellenálló gombatörzsek ellen is hatékony marad.

Kedvezően befolyásolja a kezelt kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stresszhatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. Repcében a virágzáskor végzett kezelés élettani hatásának köszönhetően a kezelt állomány egységesebben érik be.

Kártevők esetén a bimbós állapottól kezdődően a fénybogár ellen időzítsük a kezelést. Az első szirmok lehullásakor – amikor a virágzás még szinte alig kezdődött el – már figyelni kell a repcebecő-ormányosra is, és a virágzás előrehaladtával ez faj lesz a meghatározó a védekezések időzítésénél.

A virágzás megindulásával már megjelenhet a repcebecő-gubacsszúnyog is a táblákon. A bogarak ellen végzett kezelések általában ezt a kártevőt is kordában tartják, de betelepedését érdemes nyomon követni és ha szükséges, ellene külön is védekezni.

Hűvösebb időben, elhúzódó virágzáskor a kártevők betelepedése is elhúzódó lesz. Folyamatos monitorozásuk javasolt sárga tálas, sárgalapos megfigyeléssel, vagy rendszeres növényvizsgálattal. A hatékony védelemhez egyedszám alapján, tábla szinten célszerű dönteni a védekezések idejéről és gyakoriságáról.

Decis Mega és Decis Forte

Deltametrin hatóanyagú készítményeink, a Decis Mega és a Decis Forte – méhkímélő technológiával – hatékonyan alkalmazhatók ebben az időszakban is. Meglévő rezisztencia esetén (repce fénybogár) felhasználásuk más hatásmechanizmusú hatóanyagokkal kombinációban vagy rotációban történjen.

Roslix

Új megoldás technológiai ajánlatunkban a Roslix. Ezt a folyékony formulációjú, acetamiprid hatóanyagú, felszívódó, tartamhatással rendelkező készítményt a virágzáskori kártevők – mint a repcefénybogár és a repcebecő-ormányos – elleni védekezéshez ajánljuk.

Kedvező változás, hogy a Roslix felhasználása repce és alma védelme mellett már kalászosok, kukorica és burgonya védelmére is engedélyezett. A szárormányosok elleni védelemre ajánlott Sivanto Energy okirata is bővült, felhasználása repcén kívül kalászosok, kukorica, köles, cirok és szőlő védelmére is engedélyezett.

A termést veszélyeztető kártevők és kórokozók ellen a megfelelő termék kiválasztása mellett fontos szerepet kap a rezisztenciatörő szerrotáció tartása, és egyre nagyobb jelentőségű a védekezésre leginkább megfelelő időpont kiválasztása.

Készüljön a repce védelmére jó időzítéssel és a megújult Bayer technológiával!

Készüljön a repce védelmére jó időzítéssel és a megújult Bayer technológiával!

Bayer Crop Science

Korán veszélyeztethetnek a levéltetvek a napraforgóban

2024. április 18. 05:40

A talajlakó kártevők (döntően drótférgek) és a fiatalkori kártevők (barkók) mellett az idei évben a levéltetvek rendkívül korai és erős támadására is fel kell készülniük a gazdálkodóknak a napraforgónál.

Levéltetvek a lonc-fajokon, I. rész

2024. április 17. 14:10

Magyarországon a loncokon 5 levéltetű faj előfordulásáról van tudomásunk, amelyek a Hyadaphis, Prociphilus, Rhopalomyzus, Trichosiphonaphis nemzetségekbe tartoznak.

Mospilan nyereményjátékot hirdetett a Sumi Agro Hungary Kft.

2024. április 17. 09:40

A Sumi Agro Hungary Kft. 2024. március 1-jén indította el Mospilan nyereményjátékát azzal a szándékkal, hogy a Nippon Soda által gyártott és itt Magyarországon a cég által forgalmazott eredeti japán terméket népszerűsítse a felhasználók körében, és egy kis jókedvet hozzon ebbe a mai nehéz világba.

Itt az ideje megalapozni a szőlő peronoszpóra elleni védelmét

2024. április 15. 10:40

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadását követően gondoskodni kell.

Emelkedtek a terményárak

2023. augusztus 24. 08:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Hat hetes csúcson a szójabab ára

2022. november 5. 07:37

Hat hetes csúcsra kúszott pénteken a határidős szójabab árjegyzése, amikor a szójaolaj határidős jegyzései június óta a legmagasabb szintet érték el.

Azt mondtam volna, hogy a gyepi hangya nem okoz gazdasági kárt?

2023. október 19. 09:10

A gyepi hangya nem szokványos kártevője a repcének, de az idei évben a megszokottól nagyobb gondot okoz.

A kukorica és a búza ára is visszapattant a többnapos visszaesést követően

2021. szeptember 23. 06:14

Európában a malmi búza 249,5 euróba, a kukorica 219,25 euróba, a repce 607 euróba, a takarmánybúza pedig 192 angol fontba került tonnánként.