Terményárak
Terményárak

A pénteki plusz ellenére négy hete csökken a búza ára

A pénteki plusz ellenére négy hete csökken a búza ára

Agrofórum Online

A tengerentúlon vegyesen alakultak a terményárak a pénteki kereskedés során, Európában azonban továbbra is az eladók domináltak. Chicagóban a búza 2,7 százalékkal, a kukorica pedig 1,2 százalékkal drágult, ám a szójabab 0,3 százalékkal, a repce pedig 1,9 lett olcsóbb. Európában a malmi búza, a kukorica és a repce mínuszban, míg a takarmánybúza kurzusa pluszban zárt.

A chicagói határidős búza árjegyzése olyan mélypontról emelkedett, ahol 2021-ben járt a kurzus, de még mindig az egymás utáni negyedik hetes csökkenés látható, mivel a piac a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás meghosszabbításának jeleire vár, amely lehetővé teszi Ukrajna exportjának folytatását.

Egy hét alatt 3,6 százalékkal lett olcsóbb a búza, míg egy hónap alatt 13,1 százalékot zuhant az ár.

Elemzők szerint a szójabab is jó úton haladt a heti csökkenés felé, mivel a kereslet Brazíliába tolódott át és ez az ország felpörgeti az exportot. Itt a kurzus 0,8 százalékkal csökkent egy hét alatt. A kukorica kurzusa emelkedett pénteken, de heti szinten 3,4 százalékos a mínusz, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) csökkentette az amerikai exportkeresletre vonatkozó várakozásait.

Az amerikai és az európai búzapiacra nyomás nehezedett az orosz exportverseny miatt, és a várakozások szerint a háborús gabonafolyosó Ukrajnából március után is működik majd, növelve a rendelkezésre álló globális készleteket.

A piacok általános hangneme továbbra is negatív, elsősorban annak a ténynek köszönhetően, hogy Oroszország továbbra is olcsó áron kínálja termékeit a világpiacnak”

– mondta Jack Scoville, a The Price Futures Group egyesült államokbeli piaci elemzője.

Mindezek a hatások távol tartják a piactól a keresletet”

– fűzte hozzá.

Ennek ellenére Oroszország csütörtökön közölte, hogy az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből származó gabonaexportot biztosító megállapodást csak „félig hajtják végre”, ami kétségeket ébreszt afelől, hogy lehetővé teszi-e a megállapodás meghosszabbítását Moszkva.

Európában a malmi búza 1,75 eurós mínusz után 261,75 euróba, a kukorica 2,25 eurós árcsökkenést követően 258 euróba, a repce 6 eurós lejtmenet hatására 493 euróba, a takarmánybúza pedig 2 angol fontos plusz után 212 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megállt az orosz búza exportárának csökkenése

2024. július 18. 12:10

Az orosz búza exportárának több mint egy hónapos esése megtorpant. Az eddigi betakarítások alapján az átlagtermés emelkedett.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Hatékony tavaszi rovarvédelem a repcében - különös tekintettel a piretroid-rezisztens repce-fénybogarakra

2018. február 26. 16:40

Az elmúlt évek zöldtrágya növényei és a repce vetésterületének növekedése magával hozták az állati kártevők felszaporodását.

A dollár erősödése pusztított a gabonapiacokon

2021. június 18. 06:33

Európában is mindegyik fontosabb termék ára csökkent. A malmi búza tonnánként 204,5 euróba került szeptemberre, ami 2 eurós mínuszt jelentett.

A Pro Farmer terménytúra adataira várnak a befektetők

2023. augusztus 23. 10:10

Amerikában vegyes hangulat uralkodott, míg Európában inkább eladói fölényt lehetett látni a keddi terménypiaci kereskedésben.

Nagyobb figyelmet kell fordítani az okszerű műtrágyázásra - Yara Nap konferencia, 2019

2019. január 29. 09:14

A konferencia egyik témája volt a digitális megoldások kérdése a mezőgazdaságban, különös tekintettel a tápanyagellátási technológiákra, továbbá az előadások a takarmánynövények – fókuszban a kukorica és a szója – tápanyag-gazdálkodási kérdéseit érintették, de szó volt az aktuális műtrágyapiaci trendekről is.