32℃ 20℃
július 23. Lenke, Brigitta, Apollinár
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Mikotoxinok a mezőgazdaságban: kihívások és megoldási lehetőségek

KITE Zrt.

A mikotoxinok jelenléte az agrárszektorban évről évre fokozódik, amely komoly kockázatokat jelent mind a termelés, mind az élelmiszerbiztonság területén. Már az 1960-as években ismert volt a mikotoxinprobléma, de napjainkban a klímaváltozás, a szélsőséges időjárás és a kártevők fokozott jelenléte miatt a helyzet egyre súlyosbodik.

A KITE legújabb podcast sorozatában Hadászi László innovációs főigazgató moderálásával Dr. Békési Pál címzetes egyetemi tanár, Dr. Orosz Szilvia címzetes egyetemi docens és az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló laboratórium igazgatója, Reng Zoltán a Hungrana Kft. vezérigazgatója, Dr. Nagy Antal intézetvezető, egyetemi docens és Dr. Szabó Emese innovációs főigazgató-helyettes elemezték a kialakult helyzet főbb okait, a vetésszerkezet szerepét, a technológiai tényezők hatását és az időjárás befolyásoló tényezőit.

Magyarországon a kalászosok, kukorica, napraforgó és repce dominálja a termőterületeket, melyek különösen kitettek a toxinfertőzésnek. Az állattenyésztésre is jelentős hatással van a probléma, különösen a tejipar számára okoz kihívásokat, hiszen a tejben lévő toxinokra az EU szigorú szabályozása vonatkozik.

De mi játszik közre a kialakult toxinhelyzetben? A szakértők válaszából kitűnt, hogy a megváltozott időjárási viszonyok hatására a kártevők egyre ellenállóbbak, például a gyapottok-bagolylepkénél több nemzedék is megfigyelhető, hiszen az enyhe téli hónapokban áttelel.

Felmerült az is, hogy a tapasztalatok alapján hogyan lehet mégis fékezni a toxinfertőzöttséget. A technológiai fejlesztésekkel, például az öntözött területek arányának növelésével és a termény megfelelő szárításával csökkenthető a toxinképződés.

A szakemberek több megoldási javaslatot is megfogalmaztak, beleértve az előrejelzéseket segítő digitális eszközöket, a precíziós gazdálkodást és a fenntartható termelési módszereket. A KITE fejlett növényvédelmi és agrotechnológiai megoldásokkal segíti a termelőket a probléma kezelésében. Precíziós eszközök, automatizált csapdázás és érintésmentes előrejelzési rendszerek révén hatékonyabbá válhat a monitoring és a védekezés.

A podcast végén a hallgatóknak lehetőségük volt kérdéseket feltenni, amelyek érintették az állattenyésztést, a talajsavanyodást és a toxinkockázat csökkentésének lehetőségeit.

Ha szeretne többet megtudni a témáról, tekintse meg a beszélgetést!

Ha csak hallgatni szeretné, itt teheti meg!

KATTINTSON!

Mitől rohad, sárgul, pusztul a paradicsom? Itt a válasz!

2025. július 20. 11:10

Még a legnagyobb nyári melegben is sok veszély leselkedik a paradicsomra – így védje meg kártevőktől és betegségektől!

Újraengedélyezési kérelmet kell benyújtani a növényvédő szernek nem minősülő, növényvédelmi hatású készítmények engedélytulajdonosainak!

2025. július 20. 05:40

A Nébih felhívja a növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású készítmények engedélytulajdonosainak figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek az „újraengedélyezési” kérelmek időben történő elindítására.

Sárgul, pusztul – mit tehet a csicseriborsó megmentéséért?

2025. július 18. 11:10

A csicseriborsó termesztése hazánkban is egyre népszerűbb, de a melegkedvelő növény több veszélyes betegséggel is küzdhet nyáron.

Agresszív kértevő jelenléte a magyarországi máktermesztésben

2025. július 17. 16:10

Egyre nagyobb gondot okoz a mák-gyökérormányos hazánkban – gyökérkárosítása akár a termés felét is elviheti.

Támad a fuzárium!

2019. július 16. 11:33

A fuzárium kialakulására fokozottan hajlamosít a gomba számára kedvező időjárás, valamint a stresszes, legyengült növényállomány.

Kukorica és mikotoxinok - Hogyan védjük meg a termést?

2025. március 18. 11:10

A kukoricatermesztéshez elengedhetetlen a megfelelő növényvédelmi technológiák, valamint a legújabb kutatási eredmények alkalmazása.

A kukorica gombás betegségei és ellenük való védekezés – A kukorica csövét károsító betegségek (2/1.)

2019. június 8. 04:36

A kukorica a legnagyobb területen termesztett, egyben legfontosabb takarmánynövényünk, bár az elmúlt években változást mutat a felhasználás szerkezete. Az élelmiszeripari hasznosítása fokozatosan nő, jelenleg mintegy 2,7 millió tonna, ezzel ellentétben takarmányként egyre kevesebbet (2,3 millió tonna) használunk fel. A hazai piacra szánt kukoricánál a deoxinivalenol (DON), és az aflatoxin mennyiségét kell tanúsítvánnyal igazolni, míg az exportra szánt tételeknél akár 4-5 féle toxinra is kérhetnek vizsgálatot.

Hogyan védhetjük meg a fákat taplógomba-fertőzés ellen?

2020. március 14. 06:38

R. Sándor kérdése: A fák törzsén fehér színű taplógombát figyeltem meg. Mi ez a károsító? Hogyan védhetjük meg a fákat?