Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Most igazán veszélyesek a fénybogarak

Most igazán veszélyesek a fénybogarak

Agrofórum Online

A repcét károsító rovarok második hullámát a repcefénybogarak alkotják. Sokan csak úgy egyszerűen repcefénybogárnak hívják őket, pedig a többes szám használata teljes mértékben helytálló. No, nem azért, mert ezek az apró bogarak általában nagy egyedszámban jelennek meg a repcében, hanem azért, mert igazság szerint öt, egymáshoz megtévesztésig hasonló bogárfaj egyedeiről van szó.

Veszélyben a bimbók

A repcefénybogarak már egészen korán, sokszor már január végén, a repce szárát károsító ormányosbogarakkal együtt megjelennek a repcevetésekben. Ekkor még csak betelepülnek a repcetáblákba és várják, hogy valamikor később a repce elkezdje a fejlődését, és virágzatot neveljen ki. Ebben az időszakban ezek a bogarak még semmiféle kárt nem okoznak a repcében.

A repce fejlődésének előrehaladtával a fénybogarak mennyisége egyre emelkedik és étvágyuk is megnövekszik. Ugyanakkor táplálkozni legfeljebb alternatív táplálékforrásokon, a repcében esetleg előforduló virágzó gyomnövényeken tudnak. Rejtett bimbós és zöldbimbós állapotban a repce virágaiban még nem fejlődtek ki eléggé a portokok, amelynek tartalma, a pollen a legfontosabb táplálékuk.

A repce bimbóit kívülről rágcsáló fénybogarak
A repce bimbóit kívülről rágcsáló fénybogarak

A szárat támadó ormányosbogarak elleni védekezések a fénybogarak egyedszámát csak minimális mértékben tudják csökkenteni. Ellenük ugyanis kora tavasszal kell az inszekticides védekezést megejteni, amikor a fénybogarak populációja még alig tudta kolonizálni a repceállományokat. A bogarak döntő hányada ugyanis a repce bimbós és virágos állapotában keresi fel a repcét.

A jelenlegi időszakban viszont a repce már zöldbimbós, illetve helyenként sárgabimbós állapotban van. A bimbók belsejében a portokok java részben már kifejlődtek, így az éhes fénybogarak találhatnak bennük számukra kedvező táplálékot. Ezek a rovarok csak ilyenkor kártékonyak. Kívülről kirágva a bimbót táplálkozás közben megsértik a becőkezdeményt, amely elrúgódik, így abból termésre már nem számíthatunk. Ráadásul most már meglehetősen nagy fénybogárpopuláció népesíti be a repceföldeket, így a nagyfokú kártétel lehetősége fennáll.

Fénybogarak tömege a repce virágzatában
Fénybogarak tömege a repce virágzatában

A későbbiekben a repce virágzásának megindulásával a bogarak már kerülik a bimbókat és tömegesen repülnek át a virágzó növényekre. Felesleges már számukra kívülről rágni a bimbókat, amikor a kinyílt virágokban közvetlenül hozzáférhetnek a portokokhoz és bennük a pollenhez, amely a táplálékuk. De ez az állapot még messze van, addig még a virágzatokban egyre csak sokasodó bogarak már valós gazdasági kárt képesek okozni.

Az első virágok nyílása vonzza a fénybogarakat és a méheket is
Az első virágok nyílása vonzza a fénybogarakat és a méheket is

Védekezési lehetőségek

A repcefénybogarak ellen – ha nem akarjuk, hogy a termés jelentékeny hányadát elpusztítsák – mindenképpen védekeznünk kell még a jelenlegi, bimbós állapotban. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen hatóanyagú készítményt választunk erre a célra. Sajnos nemcsak Európában, hanem hazánkban is kialakult ezekben a károsítókban egy nagyfokú rezisztencia a szintetikus piretroidokkal szemben. Éppen ezért az ilyen hatóanyagú készítményeket más kártevők ellen vessük be és a fénybogarak ellen más hatóanyagokat részesítsünk előnyben!

Ennyi fénybogár lehet egy virágzatban
Ennyi fénybogár lehet egy virágzatban

A repcét veszélyeztető kártevők sora a fénybogarakkal még messze nem zárul le, így a piretroidoknak jut még szerep a védelemben. Az a lényeg, hogy a fénybogarak társasága ellen ne olyan készítményekkel védekezzünk, amelyek már eleve hatástalanok!

A későbbiekben, virágzás idején a fénybogarak jelenléte sokkal látványosabb lesz (fémes, fekete bogarak az élénksárga virágokon), viszont a virágzó repcében nem, vagy csak szélsőségesen nagyméretű populáció fellépése esetén tudnak kárt tenni. Sőt! A fénybogarak beporzó szerepe jelentős és napjainkban a mézelő méhek állományaiban bekövetkezett negatív irányú változások miatt ez a szerep egyre nagyobb jelentőségű lesz. Most védekezzünk ellenük, később pedig már ne bántsuk őket!

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Itt az ideje megalapozni a szőlő peronoszpóra elleni védelmét

2024. április 15. 10:40

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadását követően gondoskodni kell.

Kezdődik a repcebecő-ormányos károsítása

2024. április 15. 05:40

A repcebecő-ormányos a repcét károsító Ceutorhynchus fajok közül utolsóként vonul fel az állományokban.

Permetezzünk: most veszélyeztet a tafrinás levélfodrosodás az őszibarackban

2024. április 14. 16:10

Az őszibarack a hazai gyümölcsfajok közül meglehetősen beteg növény, bár kórokozója igazán nincs sok. Ugyanakkor a kórokozók közül néhány, így pl. a tafrinás levélfodrosodás önmagában képes meghatározni nemcsak a termesztés sikerességét, hanem még az állomány létét is gyakorta veszélyeztetheti.

Teljeskörű talajfertőtlenítés: piretroid rovarölő granulátum

2024. április 11. 11:10

A talajfertőtlenítés szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében is alapjaiban meghatározza növénytermesztésünk sikerességét. A legfontosabb célszervezetek közé egyértelműen a pajorok, drótférgek és a kukoricabogár lárvái tartoznak, amelyek szántóföldi körülmények között kapás kultúráinkban meghatározó gazdasági kártételt tudnak okozni.

Csak a chicagói kukorica ára zárta pluszban a hetet

2023. szeptember 24. 06:10

Az egész hetet nézve is alapvetően csökkentek az árak, egyedül az amerikai kukorica jelentett kivétel a főbb termények között.

Ledolgozták az árak az előző napi csökkenést

2022. március 26. 06:48

Párizsban a malmi búza értéke 4,75 euróval a tonnánkénti 381,25 eurós szintig emelkedett a következő, májusi határidőre.

Ormányosbogarak a repcében: most lehet védekezni

2024. február 8. 05:40

A repcében a tavasz folyamán elsőként általában a nagy repceormányos jelenik meg. Hőmérsékleti igénye picivel alacsonyabb, mint a valamivel kisebb testű repce szárormányosé.

A mexikóiak veszik az amerikai kukoricát

2021. május 6. 11:17

Chicagóban a kukorica ára szerdán megint több mint nyolc év legmagasabb árszintjére emelkedett, de később megfordult a kereskedés hangulata.