Ökológiai gazdálkodás
Fizetett tartalom

A regeneratív mezőgazdaság forradalma

Agrofórum Online

A fenntartható élelemtermelés egyik legnagyobb kihívása a környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontok összehangolása. Az EIT Food támogatásával elindított „Regeneratív mezőgazdaság” című program célja, hogy ezt a szemléletváltást támogassa. A Magyarországi Agroökológiai Hálózat Egyesület és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közös munkája során évről-évre több tucat gazdálkodó vesz részt a programban.

Az állatok integrálása a gazdálkodásba kiemelten fontos a regeneratív mezőgazdaság szempontjából. Az állatokat természetes szerepüknek megfelelően kell integráljuk a rendszerbe, például a legeltetés során az állatok természetes módon segítik a talaj termékenységének helyreállítását valamint a biodiverzitás növelését. A legelőterületek kialakításával helyet biztosíthatunk a víznek, így csökkentve az aszályérzékenységet, de a takarónövények legeltetésével azt is megoldhatjuk, hogy területeink ne csak akkor termeljenek hasznot amikor a pénzes növények vannak bennük, hanem egész évben “dolgozzanak”. Az állatok jelenlétével a gazdálkodók természetes módon csökkenthetik a műtrágyák használatát, ami jelentős környezetvédelmi előnyökkel jár. A Táncoskertben e szemlélet jegyében tartjuk állatainkat és az EIT Food program során is sikerült hangsúlyoznunk az integrált állattartás előnyeit.

A regeneratív mezőgazdaság forradalma
Fotó: Lengyel Zoltán – Táncoskert gazdaság

Regeneratív tudásátadás és tapasztalatcsere a gazdálkodók között

A regeneratív mezőgazdaság terjedésének egyik kulcsa a gazdálkodók közötti tudásátadás és tapasztalatcsere. Az EIT Food program keretében lehetőség van arra, hogy a gazdálkodók ne csak elméleti ismereteket, hanem egymás gyakorlati tapasztalatait is megosszák. Egy-egy régió vagy gazdaság sajátosságaihoz igazodó módszerek kidolgozása így hatékonyabbá válik, hiszen a résztvevők olyan technikákat tanulhatnak meg, amelyek más, hasonló helyzetben lévő gazdáknál már beváltak.

A Magyarországi Agroökológiai Hálózat célja, hogy országos szinten elősegítse ezt a tudásmegosztást, és támogassa a gazdálkodókat a regeneratív szemlélet gyakorlati alkalmazásában. Ez a hálózati együttműködés nagyban hozzájárul a gazdálkodók közötti kapcsolatok erősítéséhez, és egy közösségi alapú megközelítést biztosít a fenntarthatóbb mezőgazdasági módszerek terjedéséhez.

A regeneratív mezőgazdaság egyre nagyobb érdeklődésre tart számot
Fotó: Lengyel Zoltán – Táncoskert gazdaság

Fejlesztési lehetőségek a regeneratív

Az EIT Food program eddigi eredményei már így is jelentősek. Azonban további bővétísre lenne szükség a gyakorlati képzéseket illetően. Különös tekintettel azokra a helyszínekre, ahol a gazdálkodók egy-egy gazdaságlátogatás során közvetlenül tapasztalhatják meg a regeneratív módszerek hatékonyságát. A helyi adottságokhoz igazított bemutatók és kutatási programok bővítése további lehetőséget biztosítana a szemlélet terjedésére.

A Regeneratív Mezőgazdaságért Alapítvány

A Regeneratív Mezőgazdaságért Alapítvány tevékenysége során számos olyan gyakorlati programot dolgoztunk ki, amelyek elősegítik a regeneratív technikák megismerését és alkalmazását. A gazdálkodók részéről folyamatosan érkezik az igény további gyakorlati alkalmakra. Akár az EIT Food program következő lépései között javasolható egy ilyen látogatás-sorozat kidolgozása, amely segítene az oktatási anyagok és a helyi példák közvetítésében.

A regeneratív mezőgazdaság komplex megközelítéseket követel
Fotó: Lengyel Zoltán – Táncoskert gazdaság

A fenntartható élelemtermelés alapjai

A regeneratív mezőgazdaság alapjainak elsajátítása és a holisztikus szemlélet gyakorlati alkalmazása nagyban hozzájárulhat a fenntartható élelemtermeléshez. Az EIT Food támogatásával megvalósuló „Regeneratív mezőgazdaság forradalma” program nemcsak az elméleti alapokat, hanem a gyakorlati megoldásokat is biztosítja a gazdálkodók számára, így segítve őket a fenntartható jövő megvalósításában. Az állatok szerepe, a tudásátadás és a helyi közösségek együttműködése mind olyan tényezők, amelyek nélkülözhetetlenek a regeneratív mezőgazdasági rendszerek sikeres működtetéséhez. Reméljük, hogy a jövőben egyre több gazdálkodó csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Nem kevésbé, hogy a hálózat támogatásával újabb és újabb fejlesztési lehetőségeket találunk a regeneratív gyakorlatok további terjesztésére.

 A regeneratív mezőgazdaság szerves része az állatok bevonása is
Fotó: Lengyel Zoltán – Táncoskert gazdaság

Sokszínű sorköztakarás: védelem és élőhely egyszerre

2025. március 28. 08:10

Tavasszal egyre több hazai termelő használ olyan speciális magkeverékeket, amelyekből nyárra virágzó növénytakaró fejlődik ki.

Kitozán, ami nemcsak a diétásoknak segít, hanem a növényeknek is!

2025. február 17. 13:10

A kitozán egy poliszacharid, amelyet a rákfélék külső csontvázaiból nyernek, tehát elmondható, hogy természetes eredetű anyagról van szó.

Mennyire jövedelmező a hazai ökogazdálkodás?

2025. február 7. 11:10

Az ökológiai gazdálkodásról jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy versenyképességben és jövedelemtermelő képességben milyen szinten áll.

Miért nem kelendő a biotermék?

2024. szeptember 24. 15:35

A hazai biotermék előállítása, és forgalmazása nem túl zökkenőmentes, hogyha a hazai társadalmi hasznos lecsapódását tekintjük.

A regeneratív mezőgazdaság élvonalában

2024. január 19. 13:50

A regeneratív, vagy talajmegújító mezőgazdaság alapköveit hazánkban a kilencvenes években fektették le, és azóta egyre bővül a gyakorló gazdálkodók köre is, köszönhetően első sorban a Talajmegújító Gazdák Egyesületének.

A regeneratív gazdálkodás komoly előrelépést jelenthetne – a konvencionális és a bio termelésben egyaránt

2023. január 22. 09:36

Egy egész napos terepi bemutatóra és szemináriumra érkezett hazánkba a regeneratív mezőgazdasági rendszerek egyik kiemelkedő szakértője, Knut Schmidtke.

Regeneratív szemléletű üzleti modell a mezőgazdaságban?

2024. június 23. 10:10

A Bayer igazgatója a regeneratív mezőgazdaságot támogatja. Ehhez szerinte új, eredményközpontú üzleti szemléletre és digitalizációra van szükség.

A Krím-félszigeten 1400 hektáron no-tillezik, és most Magyarországra látogatott

2023. január 12. 20:18

A napokban Kiszomborban kezdte meg országjárását a No-Tiller, vagyis Mykhaylo Draganchuk, aki a Krím-félszigeten 2006 óta gazdálkodik no-till technológiával, méghozzá 1400 hektáron. Youtube csatornáját több mint 40 ezren követik, konferenciákat szervez, és hamarosan magyarul is megjelenik a talajművelést elhagyó növénytermesztési megoldásokról szóló könyve.