Ökológiai gazdálkodás

Miért nem kelendő a biotermék?

Agrofórum Online

A hazai biotermék előállítása, és forgalmazása nem túl zökkenőmentes, hogyha a hazai társadalmi hasznos lecsapódását tekintjük. Az idei, Hajdúnánáson megrendezett ÖKO EXPO fókuszában többek között ez a kérdés is felmerült, nem kevésbé a rövid ellátási láncok jelentőségéé. A fogyasztói közösségek kialakítása nemcsak a bio-, hanem a konvencionális termelők számára is megoldást jelenthet.

Amikor annak idején megkezdődött az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó rendezvény szervezése, a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy a világban hozzáférhető tudásanyag a magyar gazdák számára is hozzáférhetővé váljon – hangzott el az ötödik ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia hajdúnánási megnyitóján.

Az idei évben nyilvánvalóan egy sor kihívás ért bennünket, emiatt az idei kiállításnak ez állt a középpontjában.

Látjuk, hogy változik a világ körülöttünk – hangoztatni felesleges, hiszen mindannyian tapasztaljuk a klíma, a fogyasztási kultúra átalakulásának hatásait. Emellett úgy tűnik, hogy az ökológiai termékek iránti kereslet is megcsappann a piaci zavaroktól tarkított gazdasági környezetben.

Két lehetőségünk van: megvárni, hogy mások tapossák ki az utat előttünk, vagy ellenkezőleg, tevőlegesen részt veszünk az út kitaposásában, és magunknak is változnunk kell a kihívások leküzdése érdekében

– Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar vármegyei elnöke szerint, aki szintén hozzájárult a rendezvény megvalósulásához.

A szakértő, és Hajdúnánás egykori polgármestere nem látja borúsan a helyzetet, ugyanakkor a kiszolgáltatottság okát abban látja, hogy a határon belül megtermelt ökológiai produkció megközelítőleg 90%-a feldolgozatlanul külföldre kerül.

Az idei ÖKO EXPOn a biotermék-kereskedelem fellendítésének lehetőségeiről is szó esett
Az idei ÖKO EXPOn a biotermék-kereskedelem fellendítésének lehetőségeiről is szó esett (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Ez nagy hiba, és komoly kockázatot is eredményez. A megoldás látszólag kézen fekvő: hazánkban kellene értékesíteni a bioterméket. Az export további árnyoldala, hogy a biotermék társadalmi hasznossága, az egészséges élelmiszer fogyasztásából eredő jótékony hatások így nem Magyarországon csapódnak le.

Hogyha hazánkban képesek lennénk magas szinten feldolgozott formában biotermék formájában hozzájutni a napi betevőnkhöz, és a közétkeztetésben is nagyobb hangsúlyt fektetni a magasabb minőségű élelmiszer fogyasztására, nagyot léphetnénk előre…

Biotermék – de milyen áron?

A biotermékek sajnos valóban megkérdőjelezhetetlenül drágább árkategóriába sorolandók. A magyar fogyasztók nem tudják, vagy nem akarják megfizetni a körülményesebb termelés hatására drágábbá váló terméket. És ebben a termelői oldalnak is felelőssége lehet.

A hatékonyabb termeléshez szükséges tudás, technológia már rendelkezésre áll. Ugyanazzal a termelési mennyiséggel, olcsóbban eladva a bioterméket a gazdát nem biztos, hogy akkora kár érné, mégis megfizethetőbbé, és hozzáférhetőbbé válna a magyar biotermék a hazai fogyasztók számára, akár úgy is, hogy a közétkeztetést is kiszolgálná, és a gyermekeink végre jó minőségű, ellenőrzött helyről származó ételt fogyaszthatnának az intézményekben. Ez kétség kívül hozzájárulna a piaci zavar enyhüléséhez, amely a jelenünket meghatározza.

Élénk érdeklődés övezte az ökológiai gazdálkodás tematikájú rendezvényt
Élénk érdeklődés övezte az ökológiai gazdálkodás tematikájú rendezvényt (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Rövid ellátási láncok

A rövid ellátási lánc talán az is, hogyha Nyugat-Európából ,,egy levegővel” hazánkba érkezik egy adag termény, de hogyha a magyar nyelv szabályai szerint értelmezzük, akkor ez kilométerben is rövid távlatot kell, hogy jelentsen.

Hajdúnánáson jó példa is felhozható: az elmúlt bő 10 év során ökológiai gazdálkodás folyik a térségben, növénytermesztés, állattenyésztés valamint húsfeldolgozó üzem összefonódásával. Ennek fontos célja a heliy piac minél teljeskörűbb kiszolgálása, valamint az, hogy a helyi közétkeztetésbe minél több alapanyag kerülhessen be. Nem utolsó sorban valóban megfizethető áron biztosítható a helyi lakosság számára a megfelelő minőségű biotermék.

A kiállítás első napján neves hazai és külföldi előadók osztották meg gondolataikat
A kiállítás első napján neves hazai és külföldi előadók osztották meg gondolataikat (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Fogyasztói közösségekben a megoldás

Azok a gazdálkodók lehetnek sikeresebbek, akik elkezdenek fogyasztói közösséget építeni. Egyrészt saját arcukkal képviselik saját gazdaságukat, áthidalva ezzel a fogyasztó és a mezőgazdaság között egyre szélesebb szakadékot. Sajnos az elidegenedési trend a fogyasztói társadalom és az élelmiszer-előállítók között egyre markánsabb gondot okoz. A termelő, a gazda megítélése jelentősen sérült, elég, hogyha a napjainkban igen pejoratív ,,paraszt” jelzőre gondolunk, jóllehet a paraszti létforma az egyik legmagasztosabb a tekintetben, hogy a jelzővel illetett emberek képesek voltak önfenntartó, az ország mezőgazdaságának gerincét képező rendszereket működtetni…

A fogyasztói közösségeken belül közelebb kerülhetünk a mezőgazdasághoz, és biztos piac képződik a termelő számára, mindezt a legrövidebb ellátási lánc valamint a pontos igénykiszolgálás keretein belül. Ez talán választ adhat arra, hogy hogyan lehet a fogyasztóhoz aránylag könnyen eljutni…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kitozán, ami nemcsak a diétásoknak segít, hanem a növényeknek is!

2025. február 17. 13:10

A kitozán egy poliszacharid, amelyet a rákfélék külső csontvázaiból nyernek, tehát elmondható, hogy természetes eredetű anyagról van szó.

Mennyire jövedelmező a hazai ökogazdálkodás?

2025. február 7. 11:10

Az ökológiai gazdálkodásról jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy versenyképességben és jövedelemtermelő képességben milyen szinten áll.

A regeneratív mezőgazdaság forradalma

2024. november 29. 15:10

A regeneratív mezőgazdaság terjedésének egyik kulcsa a gazdálkodók közötti tudásátadás és tapasztalatcsere. Az EIT Food program keretében lehetőség van arra, hogy a gazdálkodók ne csak az elméleti ismereteket, hanem egymás gyakorlati tapasztalatait is megosszák.

Városi komposztálás: szerves hulladék újrahasznosítása a városi kertekben

2024. április 8. 07:10

A városi környezetben egyre növekszik a figyelem az újrahasznosítás és a fenntarthatóság iránt. Az egyik ígéretes megoldás a városi komposztálás, amely lehetővé teszi a szerves hulladék újrahasznosítását, valamint pozitívan befolyásolja a helyi élelmiszertermelést.

A tönköly, a tönke és az alakor – Kalászos kísérletek biogazdálkodóknak

2022. november 23. 18:26

A célirányos nemesítés már évek óta zajlik hazánkban, az új, speciális fajtákra viszont még várni kell.

Prioritás az ökológiai gazdálkodás fejlesztése az EU-ban

2021. március 28. 04:36

Az Európai Bizottság a biogazdálkodás népszerűsítéséért és az ökológiai termékek iránti, fokozódó kereslet további fellendítéséért 49 millió eurós költségkeretet különített el az agrárpromóciós kampányok finanszírozását biztosító pályázati forrásokból.

Ökológiai gazdálkodásban felhasználható egyszerű anyagok I. rész

2020. február 28. 04:38

Háztartásokban is megtalálhatók, és akár a helyi abc-ben is megvásárolhatók azok az anyagok, melyekről talán nem is gondolnánk, hogy növényvédelmi célra alkalmasak.

Biogazdaságból a vállalatcsoportig

2023. május 15. 13:26

Menzel Christine, aki magyar a német neve ellenére, több szempontból is rendhagyó életet és pályaívet tudhat magáénak. Hamburgban született és közgazdász diplomáját is ott szerezte, a nyolcvanas évek végén Magyarországra jött, ahol megalapított egy kis biogazdaságot.