11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

Miért alkalmazzunk talajoltást vetés előtt?

Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

A mezőgazdasági termelés sikerességének alapja a termőföld, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet.

Kezeléseink nagy része a növényre irányul: próbáljuk védeni, táplálni, öntözni. A talajt általában a termesztett növény igényeit szem előtt tartva műveljük, gyakran figyelmen kívül hagyva, mit is okoz ez az intenzív gyakorlat a szerkezetében.

A helytelen talajműveléssel, és túlzott műtrágya és okszerűtlen növényvédő szer felhasználással eljutottunk odáig, hogy amíg 1 kg talaj épül, újraéled, addig 17 kg talaj állapota romlik le.

Látható, hogy ez a folyamat nem lesz sokáig fentartható: egy pontig ugyan képesek vagyunk mesterségesen, magas inputanyag árakon nyereséges termelést folytatni, de csak nagy nehézségekkel.

A jelen helyzet is azt mutatja, hogy a gazdaságosság az egyik legfontosabb szempont a növénytermesztésben. Hosszútávon a mikrobiológiai készítmények használata lehet a kulcs a rentábilis mezőgazdasághoz.

A szerves trágyázás csökkenése mellett a műtrágyák egyoldalú használatával a mezőgazdasági területeink elkezdtek kimerülni. Az okszerűtlen megmunkálás hatására a felső réteg tönkrement, ami a talajélet és a humusztartalom csökkenését vonja maga után.

A talajszerkezet romlását a klímaváltozás káros hatásai felgyorsítják

A talajok romlása szinte minden esetben együtt jár a mikrobiális talajélet intenzitásának csökkenésével, pedig a növények gyökérkörnyezetében megtelepedő mikrobák (rizoszféra mikroflóra) döntően hozzájárulnak a tápanyagforgalom beindításához és még jónéhány számunkra hasznos folyamat indukálásához.

A talaj termékenységét a megfelelő szerkezet, szervesanyag-tartalom, illetve a változatos talajélet biztosítja. A talajéletet meghatározó makro-, mezo- és mikrofauna közül legnagyobb diverzitással a legutóbbi, mikroszervezetek által alkotott közösség bír.

A talajélet a kulcsa a termőképességnek

A különböző baktériumokat, gombákat, mikrobiális közösségeket tartalmazó mikrobiológiai készítmények (a talaj termékenységét javító, a növény fejlődését befolyásoló mikroszervezeteket – baktériumokat, gombákat, algákat – tartalmazó termésnövelő anyag) talajoltással történő kijuttatásával nagymértékben segíthetjük a talajélet aktivitását és ezzel a talajok minőségének javulását.

Ezen készítmények olyan mikrobákat tartalmaznak, melyek optimális életteret találnak például a növényi gyökerek zónájában, ahol tevékenységükkel hozzájárulnak többek között a terméshozam növeléséhez is. Különböző tápelemekkel látják el növényt, nitrogént kötnek és a kötött formában lévő foszfort és káliumot teszik felvehetővé.

Emellett számos más elem elérésében segítenek a készítményekben lévő baktériumok: a cink és a vas mellett különböző vitaminokat és egyéb mikroelemeket tudnak a növények számára biztosítani.

A mikrobiológiai termékek használatával a talajok szervesanyag-, vagyis humusztartalmát is tudjuk növelni: a készítményekben található mikrobák segítik a talajéletet és a humifikációt.

A termékek sok esetben olyan mikroorganizmusokat is tartalmaznak, melyek nyálkaszerű, ún. exopoliszacharidot (EPS) termelnek, amivel támogatják a talajszemcsék képződését, a talaj épülését. Ennek köszönhetően javul a talaj szerkezete, jobbá válik a vízmegtartó képessége és hőháztartása.

Vízhiányos időszakban jobban bírják a növények a szárazságot. A több éves talajoltás hatására tapasztalhatóan változik a talaj ellenállóképessége, könnyebb művelni a földet, így kevesebb gázolaj fogy.

Nem elhanyagolható a talajoltó készítmények biokontroll hatása sem: alkalmazásukkal elősegítjük a növények ellenállóképességét a legkülönbözőbb kórokozókkal, továbbá az abiotikus stresszfaktorokkal szemben.

Vannak olyan törzsek, melyek ún. sziderofor termelő képességgel rendelkeznek, ami azt jelzi, hogy kórokozó gombák (pl. fuzárium , szklerotínia, …) szaporodását képesek gátolni. Ez egy természetes biológiai folyamat, mely képes a talaj- és növényegészséget támogatni.

Ugyanakkor a talajoltó termékekben lévő baktériumtörzsek növényi hormon-szerű anyagokkal (pl. indolecetsav) támogatják a csírázó növényt és későbbi erőteljesebb gyökérzet kialakítását, illetve a gyökérszőrök nagyobb abszorpciós kapacitásának növelését.

A talajoltó termékekben lévő törzsek támogatják a növényi fejlődést

Összefoglalva: a baktériumos talajoltással a talajélet célzott gazdagítását érhetjük el. Ennek eredményeként javul a talajszerkezet, növekedik a szervesanyag tartalom. Magasabb termésátlagokat, jobb minőséget kaphatunk. Egészségesebb lesz a talaj és a növényállomány is és gazdaságosabban termelhetünk.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség Tagjainak talajoltó baktérium készítményei garantált minőségűek és bizonyították hatékonyságukat! Bővebb információkért érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken:

Szövetséget támogató tag

Újra munkában a permetezőgép

2025. február 27. 09:40

A tavaszi lombtrágya kínálat segítségével a költségek is csökkenthetők és a terméselvárásokból sem kell lemondani.

Fejtrágyázásra fel!

2025. február 24. 16:10

Hogy tudjuk, milyen hatóanyagot válasszunk, fontos megismernünk a különböző nitrogén formák hasznosulását és talajra kifejtett hatását.

Egy kockázattal kevesebb – Megújult a közkedvelt starter műtrágya, a Corn Starter Pro

2025. február 24. 09:40

A Corn Starter műtrágya előállítási helyét a vállalatcsoportba újonnan bekerült LINZI műtrágyagyárba helyezték át.

Egy kis növényélettan: hogyan kerüljük el az „éhezésüket”?

2025. február 18. 13:10

Ne várjuk meg, hogy a növényünk hiánytünetekkel jelezze az „éhezést”, mert akkor már termésveszteséggel mindenképpen számolnunk kell!

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

Mire kell ügyelni, ha kelkáposztát vetünk a kertbe?

2023. március 29. 04:36

Kertembe szeretnék kelkáposztát vetni, mire ügyeljek? Várom megtisztelő válaszukat, tanácsaikat!

Mikor és hogyan vessük szabadföldbe az uborka magjait?

2024. április 28. 11:10

Mikor vethetem el szabadföldbe az uborkát? Hogyan történjen a vetés? Mire érdemes odafigyelni?

Hetvenkét éves mélyponton a vetésterület nagysága

2020. augusztus 29. 11:00

Amint arról az Alsó-Szászország Állami Statisztikai Hivatal (LSN) beszámolt, a gabonatermesztés alatt álló terület 2020-ban 744 ezer hektárt tett ki, ami 1948 óta a legalacsonyabb.