Zöldség
Fizetett tartalom

Gyökérzöldségek termésminősége és a tápanyagellátás összefüggése

Agrofórum Online

Az elmúlt években a sárgarépa és a petrezselyemgyökér termőfelülete tovább csökkent, jelenleg alig éri el a sárgarépa esetében az 1500 ha-t, a petrezselyemnél az 1000 ha-t. A két legnagyobb termésvolument elérő gyökérzöldségféléből behozatalra szorulunk, saját igényünket sem tudjuk biztosítani.

Az évről évre mutatkozó gyenge minőségnek és termésátlagoknak (40-50 000 kg/ha sárgarépa és 15-20 000 kg/ha petrezselyem) több technológiai oka van. Míg korábban a sárgarépa esetében az öntözés hiánya volt az egyik terméslimitáló tényező, jelenleg a gyenge termésátlagok és minőségi kifogások, részben a szakszerűtlen talajművelésre, valamint a pontatlan tápanyag-utánpótlásra vezethetők vissza.

A jobb eredmények feltétele a talajvizsgálatra alapozott és a várható terméshozam alapján számított műtrágyamennyiség, valamint a technológia színvonalához igazított tápanyagmegválasztás és a trágyaadagok megosztása.

A korszerű trágyaigényszámítás alapja a mérlegszemléletű, fajlagos tápanyagigényre és talaj-tápanyagellátottságára épülő trágyakijuttatás. 

A mérlegszemlélet alatt a környezetkímélő és költségtakarékos tápanyag-gazdálkodás értendő, ami a tápanyagadagok meghatározásánál minden forrással és veszteséggel számol. A mérleg egyik oldalán a források (talaj tápanyagszolgáltatása, műtrágyák, öntözővíz tápelemtartalma), a másikon a tápanyagkivonás és veszteségek (termés által kivont tápanyagmennyiség, lombozattal kivont tápanyagmennyiség, talaj által lekötött és a gyökérzónából kimosódott tápelemek).

A kettőnek egyensúlyban kell lennie, amennyiben a forrásoldal a nagyobb, tápanyagpazarlás, környezetszennyezés történik, ha a kivonás nagyobb, hosszabb távon a talaj termékenységének csökkenésével kell számolni.

Fajlagos tápanyagigény

Fajlagos tápanyagigényen 1 tonna termés megneveléséhez szükséges NPK tápelemek mennyiségét (kg) értjük. A gyökérzöldségféléket gazdasági értelemben vett termésük alapján egy csoportba soroljuk, de tápanyagigényük kisebb mértékben eltér.

Nehéz egyetlen számmal jellemezni a fajlagos igényt, különbség adódik abból is, hogy magas szárazanyagtartalmú termésről (hosszú tenyészidő) vagy lédús, friss piacra termesztett korai répáról, illetve petrezselyem gyökérről van szó (1. táblázat).

NövényfajNitrogén (N)Foszfor (P2O5)Kálium (K2O)Magnézium (MgO)
Sárgarépa4,1-4,51,7-1,95,8-6,20,5-0,6
Gyökérpetrezselyem4,8-5,12,3-2,55,8-6,20,5-0,6
1. táblázat: Sárgarépa és gyökérpetrezselyem fajlagos tápanyagigénye (kg/t)

Rövid tenyészidejűek esetében a jelzett értékhatáron belül az alacsonyabb, míg a tárolási és ipari fajták esetében a magasabb érték vehető a számítás alapjának. A szükséges tápanyagmennyiséget a tervezett termésmennyiség és a fajlagos igény szorzata adja.

NPK

Egyoldalú nitrogéntrágyázás, illetve a túladagolása – ha bőséges csapadékkal is párosul – lomb/termés viszonylatában aránytalanságot idézhet elő, illetve fellazítja a szöveteket, aminek következménye a rosszabb tárolhatóság, de súlyos esetben fennáll a termésfelrepedés veszélye is. A nitrogénigény a tenyészidő elején alacsony, a lombozat kifejlődésével fokozatosan növekszik, jelentős mértékben akkor ugrik meg, amikor a répatestek fejlődése megindul.

A gyökérzöldségek foszforigénye más zöldségfélékhez képest alacsony. A felvétel dinamikája ellentétes a nitrogénével, a tenyészidő elején a zöldtömeghez képest(!) nagyobb, később fokozatosan csökken. A foszfor a gyökerek képződésére van jelentős hatással.

Zöldségféléken belül a káposztafélék mellett a gyökérzöldségek igénylik a legtöbb káliumot. Rövid tenyészidejű, hajtatott és szabadföldi csomós répák esetében kevésbé, de az ipari és tárolási célból termesztetteknél alapvető feltétele a minőségnek a megfelelő káliumellátottság.

Ez kihatással van a termésmennyiségre, a szárazanyagtartalmon keresztül a szállíthatóságra, a tárolhatóságra, a betegség-ellenállóképességre, továbbá kedvezően hat a szárazság- és fagytűrésre is. Káliummal jól ellátott répa termése élénkebb színű, íze kellemesebb.

A káliumhoz viszonyítva majdnem nagyságrenddel kisebb a gyökérzöldségfélék magnéziumigénye, de így is számottevő, semmiképpen nem nevezhető mikroelemnek, mint ahogy azt a gyakorlatban sokszor gondolják.

Mikroelemek

Mikroelemek közül ki kell emelni a bórt, mivel hiánya igen súlyos betegséget, a gyökérfélékre jellemző szívrothadást okozza. Főleg meszes, lúgos talajon, öntözetlen körülmények között alakul ki, ilyen esetben a termés közepe megbarnul, elszivacsosodik, majd üregessé válik. 

A fajlagos igény alapján számított kijuttatandó mennyiséget korrigálni kell a talaj tápanyag-ellátottságától függően. Amennyiben a talaj tápanyagtartalma nem éri el a „közepes” kategóriát, csak „gyenge” vagy „igen gyenge”, úgy 25, illetve 50%-kal kell növelni a számított értéket.

„Jó” és „igen jó” ellátottságnál 25, illetve 50%-os csökkentés szükséges. Nagy trágyaadagok esetében figyelemmel kell lenni az adott terület nitrát-terhelhetőségére és az egyszerre kiadható nitrogén (N) és kálium (K2O) mennyiségre (2. táblázat).

HatóanyagAlaptrágyaIndítótrágyaFejtrágya
N805050
K2O300150150
2. táblázat: Gyökérzöldségek esetében egyszerre kiadható legnagyobb műtrágyaadag (kg/ha, illetve g/10 m2)

Szükséges egyéb korrekciós tényezőket is figyelembe venni, így a várható tápanyagveszteségeket (nitrogén kimosódása homokon, illetve foszfor-lekötődés kötött talajon); korábban történt szerves trágyázásból adódó tápanyag-lebomlást, vagy előző kultúraként termesztett pillangósokból adódó nitrogéntöbbletet.

A tápanyagutánpótlás egyes elemei (trágya mennyisége és minősége, a kijuttatás időzítése és módja) a gyökérpetrezselyem és a sárgarépa esetében is a termesztési céltól, a tenyészidőtől, illetve a fajtától függően eltérő, mint ahogy eltérő az alkalmazott termesztéstechnológia is.

Sok esetben a figyelem csak a kiszórt műtrágya mennyiségére, esetleg a műtrágya megválasztására terjed ki, a kijuttatás idejére és módjára, a műtrágyák megosztására, illetve a talajba munkálásra kevesebb figyelmet fordítanak.

Nincs szükség klórmentesre

A műtrágyák megválasztása során a költségek mellett figyelembe vesszük a talajkémhatást módosító tulajdonságaikat, összetételüket (pl. milyen egyéb kísérőelemeket tartalmaznak), vízoldékonyságukat. A gyökérzöldségek nem érzékenyek a klórra, így a káliumtrágyák közül nem szükséges a klórmentes drágább formát választani, a kálisó (KCl) összetételűek is alkalmasak.

Az összetett vagy komplex készítmények esetében az egyes tápelemek egymáshoz viszonyított arányának van jelentősége. A káliumhoz viszonyított magas nitrogéntartalom a tárolhatóságot rontja. A bórtartalmú kombinációkat, akár lombtrágyák esetében is, a bórhiánybetegségek elkerülése érdekében célszerű előnyben részesíteni.

Minél nagyobb egy zöldségféle fajlagos tápanyagigénye, azaz minél nagyobb a kiszórásra kerülő trágyaadag, minél hosszabb a tenyészidő, annál valószínűbb, hogy a kijuttatandó műtrágyát meg kell osztani, több részletben kell kiadni (3. táblázat).

FajtaHatóanyagAlaptrágyaIndítótrágyaFejtrágya
  Korai répa és korai gyökérpetrezselyemN5050
P2O580-9010-20
K2O80-9010-20
Ipari és tárolási répa és gyökérpetrezselyemN10-2080-90
P2O580-9010-20
K2O502525
3. táblázat: Trágyamegosztás sárgarépa és gyökérpetrezselyem esetében (%-ban)

Ezt tovább módosítja a termesztési technológia és a talaj kötöttsége. Az említett szabály szem előtt tartása a hosszú tenyészidejű, nagy tápanyagigényű ipari és tárolási zöldségféléknél feltétlenül indokolt.

Az őszi gabonáknál okszerű, ugyanakkor a zöldségfélék esetében helytelen gyakorlat – amit a környezetvédelem is jogosan kifogásol – az őszi alaptrágyázáshoz NPK tartalmú összetett trágyákat használni.

A fejtrágyázások időpontját célszerű a növény fejlettségéhez, fenológiai fázisokhoz kötni, akkor adni a fejtrágyát, amikor az egyes tápanyagok a legjobb hatékonysággal érvényesülnek.

Az ipari és tárolási répa, illetve petrezselyem esetében az első fejtrágyát 6-8 cm-es növénymagasságnál, a másodikat 12-15 cm-es, míg a harmadik fejtrágyát 20-25 cm-es fejlettségnél juttassuk ki. A betakarítást megelőző 2-3 hétben fejtrágyát már nem javasolt adni.

Kelbimbó a kertben: bőséges és ízletes termés őszre

2025. május 8. 11:10

A kelbimbó megosztó zöldség. Sokan csak úgy emlékeznek rá, mint a  gyerekkori mumus a tányéron. Valójában egy rendkívül értékes növény,

Zöldségvetőmagok: egy láthatatlan, mégis meghatározó szektor

2025. május 6. 13:10

A zöldségvetőmag-szektor a mezőgazdaság egy rendkívül specializált ágazata, amely ugyan ritkán kerül reflektorfénybe, ám kulcsszerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban.

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30. 16:10

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli paradicsom- és paprika-palántanevelésekor tapasztalható, tápanyagellátással kapcsolatos gyakoribb hibák I.

2022. december 23. 06:34

Gyakran mondják, hogy a palántanevelés a zöldségtermesztés nehézipara, ami különösen igaz a késő őszi, téli palántanevelésre. Bizalmi áruról, nagy értékről, magas költségekről van szó, kedvezőtlen környezeti feltételek mellett. A kertészeti ágazatok közül az időközben kialakult energiaválság is ezt a tevékenységet sújtja a legjobban.

A napraforgó helyes tápanyagellátása

2018. május 29. 08:14

A napraforgó hazánkban az olajipari növények közül leginkább elterjedt és termesztett növény. Jó tápanyaghasznosító képessége miatt gyakran kerülhet számára nem túl optimális termőhelyi körülmények közé.

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejlesztenek hazánkban

2022. július 27. 10:10

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft. uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.

Szakszerűbb tápanyagellátással is javítható az étkezési hagymatermesztés eredményessége

2023. november 14. 12:40

A vöröshagyma a világon az egyik legfontosabb ízesítő növény, jelenleg 3 millió hektáron termesztik, közel kétszer akkora felületen, mint 15 évvel ezelőtt. Az évi 50-60 millió tonna közel felét Kína állítja elő, de jelentős termesztő még az évi 1-2 millió tonna termésével India, az USA és több arab ország is (Egyiptom, Irán, Líbia).