Zöldség
Fizetett tartalom

Gyökérzöldségek termésminősége és a tápanyagellátás összefüggése

Agrofórum Online

Az elmúlt években a sárgarépa és a petrezselyemgyökér termőfelülete tovább csökkent, jelenleg alig éri el a sárgarépa esetében az 1500 ha-t, a petrezselyemnél az 1000 ha-t. A két legnagyobb termésvolument elérő gyökérzöldségféléből behozatalra szorulunk, saját igényünket sem tudjuk biztosítani.

Az évről évre mutatkozó gyenge minőségnek és termésátlagoknak (40-50 000 kg/ha sárgarépa és 15-20 000 kg/ha petrezselyem) több technológiai oka van. Míg korábban a sárgarépa esetében az öntözés hiánya volt az egyik terméslimitáló tényező, jelenleg a gyenge termésátlagok és minőségi kifogások, részben a szakszerűtlen talajművelésre, valamint a pontatlan tápanyag-utánpótlásra vezethetők vissza.

A jobb eredmények feltétele a talajvizsgálatra alapozott és a várható terméshozam alapján számított műtrágyamennyiség, valamint a technológia színvonalához igazított tápanyagmegválasztás és a trágyaadagok megosztása.

A korszerű trágyaigényszámítás alapja a mérlegszemléletű, fajlagos tápanyagigényre és talaj-tápanyagellátottságára épülő trágyakijuttatás. 

A mérlegszemlélet alatt a környezetkímélő és költségtakarékos tápanyag-gazdálkodás értendő, ami a tápanyagadagok meghatározásánál minden forrással és veszteséggel számol. A mérleg egyik oldalán a források (talaj tápanyagszolgáltatása, műtrágyák, öntözővíz tápelemtartalma), a másikon a tápanyagkivonás és veszteségek (termés által kivont tápanyagmennyiség, lombozattal kivont tápanyagmennyiség, talaj által lekötött és a gyökérzónából kimosódott tápelemek).

A kettőnek egyensúlyban kell lennie, amennyiben a forrásoldal a nagyobb, tápanyagpazarlás, környezetszennyezés történik, ha a kivonás nagyobb, hosszabb távon a talaj termékenységének csökkenésével kell számolni.

Fajlagos tápanyagigény

Fajlagos tápanyagigényen 1 tonna termés megneveléséhez szükséges NPK tápelemek mennyiségét (kg) értjük. A gyökérzöldségféléket gazdasági értelemben vett termésük alapján egy csoportba soroljuk, de tápanyagigényük kisebb mértékben eltér.

Nehéz egyetlen számmal jellemezni a fajlagos igényt, különbség adódik abból is, hogy magas szárazanyagtartalmú termésről (hosszú tenyészidő) vagy lédús, friss piacra termesztett korai répáról, illetve petrezselyem gyökérről van szó (1. táblázat).

NövényfajNitrogén (N)Foszfor (P2O5)Kálium (K2O)Magnézium (MgO)
Sárgarépa4,1-4,51,7-1,95,8-6,20,5-0,6
Gyökérpetrezselyem4,8-5,12,3-2,55,8-6,20,5-0,6
1. táblázat: Sárgarépa és gyökérpetrezselyem fajlagos tápanyagigénye (kg/t)

Rövid tenyészidejűek esetében a jelzett értékhatáron belül az alacsonyabb, míg a tárolási és ipari fajták esetében a magasabb érték vehető a számítás alapjának. A szükséges tápanyagmennyiséget a tervezett termésmennyiség és a fajlagos igény szorzata adja.

NPK

Egyoldalú nitrogéntrágyázás, illetve a túladagolása – ha bőséges csapadékkal is párosul – lomb/termés viszonylatában aránytalanságot idézhet elő, illetve fellazítja a szöveteket, aminek következménye a rosszabb tárolhatóság, de súlyos esetben fennáll a termésfelrepedés veszélye is. A nitrogénigény a tenyészidő elején alacsony, a lombozat kifejlődésével fokozatosan növekszik, jelentős mértékben akkor ugrik meg, amikor a répatestek fejlődése megindul.

A gyökérzöldségek foszforigénye más zöldségfélékhez képest alacsony. A felvétel dinamikája ellentétes a nitrogénével, a tenyészidő elején a zöldtömeghez képest(!) nagyobb, később fokozatosan csökken. A foszfor a gyökerek képződésére van jelentős hatással.

Zöldségféléken belül a káposztafélék mellett a gyökérzöldségek igénylik a legtöbb káliumot. Rövid tenyészidejű, hajtatott és szabadföldi csomós répák esetében kevésbé, de az ipari és tárolási célból termesztetteknél alapvető feltétele a minőségnek a megfelelő káliumellátottság.

Ez kihatással van a termésmennyiségre, a szárazanyagtartalmon keresztül a szállíthatóságra, a tárolhatóságra, a betegség-ellenállóképességre, továbbá kedvezően hat a szárazság- és fagytűrésre is. Káliummal jól ellátott répa termése élénkebb színű, íze kellemesebb.

A káliumhoz viszonyítva majdnem nagyságrenddel kisebb a gyökérzöldségfélék magnéziumigénye, de így is számottevő, semmiképpen nem nevezhető mikroelemnek, mint ahogy azt a gyakorlatban sokszor gondolják.

Mikroelemek

Mikroelemek közül ki kell emelni a bórt, mivel hiánya igen súlyos betegséget, a gyökérfélékre jellemző szívrothadást okozza. Főleg meszes, lúgos talajon, öntözetlen körülmények között alakul ki, ilyen esetben a termés közepe megbarnul, elszivacsosodik, majd üregessé válik. 

A fajlagos igény alapján számított kijuttatandó mennyiséget korrigálni kell a talaj tápanyag-ellátottságától függően. Amennyiben a talaj tápanyagtartalma nem éri el a „közepes” kategóriát, csak „gyenge” vagy „igen gyenge”, úgy 25, illetve 50%-kal kell növelni a számított értéket.

„Jó” és „igen jó” ellátottságnál 25, illetve 50%-os csökkentés szükséges. Nagy trágyaadagok esetében figyelemmel kell lenni az adott terület nitrát-terhelhetőségére és az egyszerre kiadható nitrogén (N) és kálium (K2O) mennyiségre (2. táblázat).

HatóanyagAlaptrágyaIndítótrágyaFejtrágya
N805050
K2O300150150
2. táblázat: Gyökérzöldségek esetében egyszerre kiadható legnagyobb műtrágyaadag (kg/ha, illetve g/10 m2)

Szükséges egyéb korrekciós tényezőket is figyelembe venni, így a várható tápanyagveszteségeket (nitrogén kimosódása homokon, illetve foszfor-lekötődés kötött talajon); korábban történt szerves trágyázásból adódó tápanyag-lebomlást, vagy előző kultúraként termesztett pillangósokból adódó nitrogéntöbbletet.

A tápanyagutánpótlás egyes elemei (trágya mennyisége és minősége, a kijuttatás időzítése és módja) a gyökérpetrezselyem és a sárgarépa esetében is a termesztési céltól, a tenyészidőtől, illetve a fajtától függően eltérő, mint ahogy eltérő az alkalmazott termesztéstechnológia is.

Sok esetben a figyelem csak a kiszórt műtrágya mennyiségére, esetleg a műtrágya megválasztására terjed ki, a kijuttatás idejére és módjára, a műtrágyák megosztására, illetve a talajba munkálásra kevesebb figyelmet fordítanak.

Nincs szükség klórmentesre

A műtrágyák megválasztása során a költségek mellett figyelembe vesszük a talajkémhatást módosító tulajdonságaikat, összetételüket (pl. milyen egyéb kísérőelemeket tartalmaznak), vízoldékonyságukat. A gyökérzöldségek nem érzékenyek a klórra, így a káliumtrágyák közül nem szükséges a klórmentes drágább formát választani, a kálisó (KCl) összetételűek is alkalmasak.

Az összetett vagy komplex készítmények esetében az egyes tápelemek egymáshoz viszonyított arányának van jelentősége. A káliumhoz viszonyított magas nitrogéntartalom a tárolhatóságot rontja. A bórtartalmú kombinációkat, akár lombtrágyák esetében is, a bórhiánybetegségek elkerülése érdekében célszerű előnyben részesíteni.

Minél nagyobb egy zöldségféle fajlagos tápanyagigénye, azaz minél nagyobb a kiszórásra kerülő trágyaadag, minél hosszabb a tenyészidő, annál valószínűbb, hogy a kijuttatandó műtrágyát meg kell osztani, több részletben kell kiadni (3. táblázat).

FajtaHatóanyagAlaptrágyaIndítótrágyaFejtrágya
  Korai répa és korai gyökérpetrezselyemN5050
P2O580-9010-20
K2O80-9010-20
Ipari és tárolási répa és gyökérpetrezselyemN10-2080-90
P2O580-9010-20
K2O502525
3. táblázat: Trágyamegosztás sárgarépa és gyökérpetrezselyem esetében (%-ban)

Ezt tovább módosítja a termesztési technológia és a talaj kötöttsége. Az említett szabály szem előtt tartása a hosszú tenyészidejű, nagy tápanyagigényű ipari és tárolási zöldségféléknél feltétlenül indokolt.

Az őszi gabonáknál okszerű, ugyanakkor a zöldségfélék esetében helytelen gyakorlat – amit a környezetvédelem is jogosan kifogásol – az őszi alaptrágyázáshoz NPK tartalmú összetett trágyákat használni.

A fejtrágyázások időpontját célszerű a növény fejlettségéhez, fenológiai fázisokhoz kötni, akkor adni a fejtrágyát, amikor az egyes tápanyagok a legjobb hatékonysággal érvényesülnek.

Az ipari és tárolási répa, illetve petrezselyem esetében az első fejtrágyát 6-8 cm-es növénymagasságnál, a másodikat 12-15 cm-es, míg a harmadik fejtrágyát 20-25 cm-es fejlettségnél juttassuk ki. A betakarítást megelőző 2-3 hétben fejtrágyát már nem javasolt adni.

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Miért sárgul a cukkini csúcsa? Ezek lehetnek az okok

2025. július 26. 16:10

A cukkini termésének sárgulása mögött nem egyetlen ok, hanem számos stresszhatás állhat. Mutatjuk, hogyan tudja megmenteni a termést.

Mire kell figyelni a búza tápanyagellátásában tavasszal?

2023. február 25. 06:34

A magas termés eléréséhez nagyon fontos a tavaszi fejtrágyázás és annak megfelelő megtervezése.

Téli paradicsom- és paprika-palántanevelésekor tapasztalható, tápanyagellátással kapcsolatos gyakoribb hibák I.

2022. december 23. 06:34

Gyakran mondják, hogy a palántanevelés a zöldségtermesztés nehézipara, ami különösen igaz a késő őszi, téli palántanevelésre. Bizalmi áruról, nagy értékről, magas költségekről van szó, kedvezőtlen környezeti feltételek mellett. A kertészeti ágazatok közül az időközben kialakult energiaválság is ezt a tevékenységet sújtja a legjobban.

Nagyobb figyelmet kell fordítani az okszerű műtrágyázásra - Yara Nap konferencia, 2019

2019. január 29. 09:14

A konferencia egyik témája volt a digitális megoldások kérdése a mezőgazdaságban, különös tekintettel a tápanyagellátási technológiákra, továbbá az előadások a takarmánynövények – fókuszban a kukorica és a szója – tápanyag-gazdálkodási kérdéseit érintették, de szó volt az aktuális műtrágyapiaci trendekről is.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.