A nektarinok céltudatos nemesítése az 1930-as években indult el, jobb áruminőséget adó fajtáik pedig az 1950-es évektől kezdtek elterjedni. Magyarországon az őszibarack termésmennyiségéből jelenleg kb. 15–20%-kal részesednek a nektarinok.
Kedves Kérdező!
Az őszibarackfajtákat gyümölcstulajdonságaik alapján három csoportba soroljuk:
1. hagyományos friss fogyasztású, molyhos fajták,
2. nektarinok, vagyis fedőszőr nélküli fajták,
3. ipari, rugalmas húsú fajták.
A nektarinok céltudatos nemesítése az 1930-as években indult el, jobb áruminőséget adó fajtáik pedig az 1950-es évektől kezdtek elterjedni. Magyarországon az őszibarack termésmennyiségéből jelenleg kb. 15–20%-kal részesednek a nektarinok.
A július végén, augusztus elején érő Flavortop kiváló ízű. Gyümölcse gömbölyű, húsa sárga, a mag körül kissé pirosas, magvaváló. Fája középerős növekedésű, bőtermő, de termeszthetőségét hazánkban a téli lehűlésekkel szembeni érzékenysége korlátozza. Lisztharmatra közepesen fogékony.
A Harko fajta gyümölcse középnagy, szabályos gömb vagy kissé lapított alakú, augusztus elején érik. Húsa sárga, közepesen szilárd, éretten magvaváló, kellemes, harmonikus ízű. Fája középerős növekedésű, rendszeresen és bőven terem. Téli és tavaszi fagytűrése a hazánkban termesztett nektarinok között a legjobb.
A Red June gyümölcsei július közepén érnek. Kisebb méretű termései félig magvaválóak, kellemes, savas ízűek. Fája erősen növekszik, feltörő habitusú, közepes termőképességű. Hidegigénye közepes, a téli fagyokat közepesen tűri. Lisztharmatra közepesen fogékony.
A Snow Queen az első piacképes fehérhúsú nektarinfajta volt a termesztésben. Július vége, augusztus eleje között érik. Közepes méretű, enyhén megnyúlt gyümölcse van. Húsa fehér, közepesen kemény, lédús, magvaváló, kiváló ízű. Fája erős növekedésű, közepes termőképességű. Sarka vírusra fogékony, valamint az érési időszakban a gyümölcsök felülete gyakran felreped.
A Venus augusztus végén, szeptember elején érik, sárga húsa lédús, kiváló harmonikus íz jellemzi. Magvaváló, nagy magja körül intenzív vörös elszíneződés alakul ki a húsban. Fája erős növekedésű, feltörő, rendszeresen terem. Őszibarack lisztharmatra és a moníliás gyümölcsrothadásra erősen, tafrinás levélfodrosodásra pedig közepesen fogékony fajta.