Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy a teljesen narancssárga sütőtököt minden esetben érettnek tekinthetjük?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A sütőtökök érési ideje általában az őszi időszak közepére tehető. Befolyásolja azonban az érési időt a növények vetésének ideje és természetesen az időjárás alakulása, de a termőhely sajátosságai és a fajta tulajdonsága egyaránt. Az érést a színezet mellett a fajtára jellemző termés alakja, mérete is meghatározza, melyhez már a kellemes beltartalmi tulajdonságok is párosulnak. A színezet tekintetében arra fontos ügyelni, hogy az egyöntetű, egységes legyen, a terméseken zöld csíkozottság már ne legyen.
Emellett a kocsány száradása, megkeményedése, így a könnyű szedhetőség is hozzátartozik a szüret optimális idejének meghatározásához. A sütőtök esetében viszont a hús íze akkor tekinthető a legfinomabbnak, ha termését már legalább egyszer megcsípte a dér. A szüretet érdemes késsel vagy metszőollóval végezni, a kocsányrésznél levágni. Fontos, hogy a termések héja a szedés közben ne sérüljön, valamint szárazabb időszakot válasszunk a szedésre, így előzve meg a sütőtökök talajjal való szennyeződését, ezáltal tisztításuk szükségessége elkerülhető!
Amennyiben az egyszerre elfogyasztható mennyiségnél sikerült többet termesztenünk, szerencsénk van, hiszen a sütőtök jól tárolható zöldségfajunk. Az egészséges, sérülésektől mentes termések akár három vagy négy hónapig is képesek nagyobb veszteség nélkül elállni. A tököket újságpapírral bélelt ládákban tárolhatjuk a legegyszerűbben, mely körülmények között szellőzésük is jobban biztosítható. A tárolóhelyiség lehetőleg legyen hűvös, de fagymentes, alacsony páratartalmú, száraz levegőjű, alkalmanként átszellőztethető.
A melegebb helyiségben végzett tárolás is lehet sikeres, viszont ekkor gyorsabb elfogyasztásuk vagy feldolgozásuk javasolható. A párásabb körülmények mellett tartott tökök gyorsan rothadásnak indulhatnak, így szellőztetéssel érdemes olykor ezt akadályozni, illetve a tökök egy rétegben való elhelyezésével az összeérésből adódó továbbfertőzésük is mérsékelhető. Megfelelő módon és helyen történő tárolás mellett sem árt időnként a terméseket megvizsgálni, a romló tököket pedig kiválogatni, ezzel akár több termés egészségét is meg tudjuk őrizni.
Kiemelt kép: Pixabay