A teljesen narancssárga sütőtök már érettnek tekinthető?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy a teljesen narancssárga sütőtököt minden esetben érettnek tekinthetjük?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sütőtökök érési ideje általában az őszi időszak közepére tehető. Befolyásolja azonban az érési időt a növények vetésének ideje és természetesen az időjárás alakulása, de a termőhely sajátosságai és a fajta tulajdonsága egyaránt. Az érést a színezet mellett a fajtára jellemző termés alakja, mérete is meghatározza, melyhez már a kellemes beltartalmi tulajdonságok is párosulnak. A színezet tekintetében arra fontos ügyelni, hogy az egyöntetű, egységes legyen, a terméseken zöld csíkozottság már ne legyen.

Emellett a kocsány száradása, megkeményedése, így a könnyű szedhetőség is hozzátartozik a szüret optimális idejének meghatározásához. A sütőtök esetében viszont a hús íze akkor tekinthető a legfinomabbnak, ha termését már legalább egyszer megcsípte a dér. A szüretet érdemes késsel vagy metszőollóval végezni, a kocsányrésznél levágni. Fontos, hogy a termések héja a szedés közben ne sérüljön, valamint szárazabb időszakot válasszunk a szedésre, így előzve meg a sütőtökök talajjal való szennyeződését, ezáltal tisztításuk szükségessége elkerülhető!

Amennyiben az egyszerre elfogyasztható mennyiségnél sikerült többet termesztenünk, szerencsénk van, hiszen a sütőtök jól tárolható zöldségfajunk. Az egészséges, sérülésektől mentes termések akár három vagy négy hónapig is képesek nagyobb veszteség nélkül elállni. A tököket újságpapírral bélelt ládákban tárolhatjuk a legegyszerűbben, mely körülmények között szellőzésük is jobban biztosítható. A tárolóhelyiség lehetőleg legyen hűvös, de fagymentes, alacsony páratartalmú, száraz levegőjű, alkalmanként átszellőztethető.

A melegebb helyiségben végzett tárolás is lehet sikeres, viszont ekkor gyorsabb elfogyasztásuk vagy feldolgozásuk javasolható. A párásabb körülmények mellett tartott tökök gyorsan rothadásnak indulhatnak, így szellőztetéssel érdemes olykor ezt akadályozni, illetve a tökök egy rétegben való elhelyezésével az összeérésből adódó továbbfertőzésük is mérsékelhető. Megfelelő módon és helyen történő tárolás mellett sem árt időnként a terméseket megvizsgálni, a romló tököket pedig kiválogatni, ezzel akár több termés egészségét is meg tudjuk őrizni.

Kiemelt kép: Pixabay

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Mik a sütőtök érettségének jelei?

2023. szeptember 24. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?

Sütőtök vagy Halloween tök? Melyik melyik?

2022. október 31. 07:36

A valódi Halloween töknek való tök nem ehető. Keményebb is, ízetlenebb is, mint akár egy méretében hasonló Nagydobosi sütőtök.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.