Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek?

Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek?

Agrofórum Online

Segítségüket szeretném kérni. Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek? Hogyan védekezzünk ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sütőtöknek, valamint a többi tökfélének, cukkininek és patisszonnak egyaránt ugyanolyan betegségei és kártevői vannak. A növényvédelmet már a vetés előtt meg kell kezdenünk, hiszen meg kell győződnünk a talaj pajoroktól, valamint drótférgektől való mentességéről. Talajfertőtlenítéssel (pl. teflutrin) számuk ugyan gyéríthető, de jobb az ilyen talajba tökféléket nem vetni, ugyanis fejlődő kis gyökérzetük a rágásukra nagyon érzékenyen reagál, fejlődésben visszamaradnak, súlyos esetben akár el is pusztulhatnak.

Az első növényvédelmi beavatkozást kb. a növények 5-6 leves korára kell időzíteni, hiszen ekkor már gyakran fennáll a veszélye egyes kórokozók fertőzésének. A kolletotrichumos és kladospóriumos betegségek tünetei a levélen, levélnyélen, valamint később az indákon és terméseken is megjelenhetnek. A betegségek mellett ebben az időszakban az intenzív levélnövekedés miatt a levéltetvek is elkezdhetik szívogatásukat. Terjedésüket feltétlenül szükséges megállítani, hiszen több mozaikvírus terjesztésével a növényeket tovább gyengíthetik. Az indák növekedési időszakában, főként csapadékos időjárás esetében kell tovább folytatni a védekezést a kórokozók ellen, valamint ilyenkor a lisztharmat megjelenésével is számolnunk kell (penkonazol). A levéltetvek jelenléte esetében pedig a továbbiakban is gombaölő- valamint rovarölő készítményekkel kombinált kezelést érdemes alkalmazni.

Virágzás és termésfejlődés idején csakugyan továbbra is fenn kell tartani a kórokozók elleni védelmet, mivel a virágok nyílása azonban folyamatosnak tekinthető, a méhekre nem veszélyes készítményeket kell alkalmaznunk.

A kémiai védekezés mellett a megelőzéssel, vagyis a vetésforgó betartásával, csávázott vetőmag beszerzésével, valamint a növénymaradványok eltávolításával is sokat tehetünk a betegségek megelőzése érdekében. Az optimális sor- és tőtávolság beállításával, a szellős növényállománnyal a betegségek mértéke ugyancsak mérsékelhető, valamint a lisztharmat terjedése az idősebb levelek levágásával egyaránt csökkenthető. 

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: több lesz a moníliával fertőzött gyümölcs

2022. július 20. 09:16

A kórokozók most kevésbé képesek komolyabb fertőzést okozni, de néhány kártevő azért ebben a helyzetben is okozhat érzékeny károkat.

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022

2022. február 9. 09:42

A Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022 kiadványunkban idén is részletesen bemutatjuk az általunk forgalmazott készítményeket.

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

2019. április 25. 10:03

A mák Közép-Ázsiából kiindulva hódította meg szinte az egész világot; a legrégebben termesztett növénykultúrák között említi számos szakirodalom.