Az alma tárolásának hibái

Agrofórum Online

J. Attila kérdése: Saját termelésű almáim között sok beteg, rohadt szokott előfordulni tárolás alatt. Mi okozza megbetegedésüket?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Érdeklődő!

Mindig számolni kell a tárolásra elhelyezett gyümölcsöknél a romlással, a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulnak beteg, rohadt termések. Téli vagy őszi tárolásra az utóérő almaféléket szoktuk behelyezni.

Már a szüreti munkáknál tudjuk befolyásolni a gyümölcsök tárolási egészségi állapotát. Optimális érettségnél szedjük le a termést, a túléretten szedett gyümölcs hamar megromlik, és minőségét veszti a tárolás során. Szedésnél óvatosan kell a gyümölcsöket kezelni, megelőzendő a héj sérülését, ugyanis a tárolási meghibásodások többsége a héj sérülésein szokott elindulni. A gyümölcsöket alaposan válogassuk át, rovarkártételt vagy varas foltosságot mutató, kocsány nélküli terméseket ne helyezzük az egészségesek közé. A gyümölcsök héja mindig legyen száraz. A leszedett és rekeszekbe helyezett gyümölcsök hőmérsékletét a lehető legalacsonyabban kell tartani: ne szedjük forró, tűző napon, halasszuk reggeli vagy délutáni órákra. A megtelt rekeszeket mindig helyezzük árnyékba, és első éjszakára hagyjuk a szabadban hőmérsékletének csökkentésére, a tárolóba helyezés előtt. A tárolót felhasználás előtt alaposan takarítsuk ki.

A fellépő betegségek megelőzésének alapja, hogy a tároló hőmérséklete és páratartalma megegyezzen a behelyezett gyümölcsfajok igényével. Almánál és körténél ez 2-5 °C és 90 %- körüli relatív páratartalom. Házi kerti tárolásnál ezek a feltételek általában nehezen teljesíthetők, bár a kizárólagos éjszakai szellőztetéssel a hőmérséklet lényegesen lecsökkenthető még a meleg őszi napokon is. A tárolás során a rekeszeket, tároló edényeket úgy kell elhelyezni, hogy a légáramlás biztosítva legyen.

A tárolt almaterméseken számos gombabetegség szokott előfordulni, a romlás tünetei hasonlóak lehetnek: a gyümölcs bizonyos pontjai – a kocsány, a csészelevelek vagy belül a magház felől, illetve a gyümölcs héján szüreti és rakodási munkák során keletkezett sérülésekből indul el a barna, gyorsan növő, megpuhuló elváltozás. A foltokon 1-2 nap alatt kifejlődnek a kórokozó gombák különböző színű szaporító képletei:

Moníliás és penicilliumos rothadás

Moníliás rothadásnál a sötét tárolóban a gyümölcs fekete színűvé válik. A botítiszes rothadásnál a rothadó foltot sűrű, szürke színű penészgyep növi be. A magház rothadást és penészességet a nyitott bibecsatorna teszi lehetővé, az Alternaria gomba okozza. Gyakori a sebekből kiinduló penicilliumos rothadás, a konídium-tartó bevonat ennél a betegségnél élénk zöldes színű. Jellemző, hogy az egymással érintkező gyümölcsökről a rothadás gyorsan tovább terjed a szomszédos termésekre. Elhárítása a rendszeres 7-10 naponkénti gyümölcs ellenőrzéssel, átválogatással biztosítható.

Megfigyelések szerint a túlöntözött és magas nitrogén mennyiséggel, egyoldalúan műtrágyázott fák laza szövetű termései kevésbé alkalmasak a tárolásra, szedés utáni gyors fogyasztásuk javasolt.

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.

Hazánkban közel 36,3 ezer hektáron van gyümölcsös az Eurostat adatai szerint

2019. február 21. 12:33

A 2017-es adatokat összegző jelentés szerint a magyarországi gyümölcsösökben valamivel több, mint 25 ezer hektáron almafák találhatók, sárgabarack 5,4 ezer hektáron, őszibarack 3,5 hektáron, körte pedig 2,3 hektáron.

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

2019. május 4. 06:38

A 100 millimétert sem elérő 4 havi csapadék és a téli csapadékhiány miatt már biztosra vehető a tetemes terméskiesés, szántóföldön és kertészetekben egyaránt. Május elején talán kicsit több jut az égi áldásból.

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.