Az időjárás már a paprikát sem kíméli – súlyos veszteséget okozhat

Az időjárás már a paprikát sem kíméli – súlyos veszteséget okozhat

Agrofórum Online

U.Géza  kérdése: Mitől romlott le a paprikám levele, hogyan tudnék segíteni rajta?

Aki válaszol:
Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A mellékelt fénykép alapján én a paprika baktériumos levélfoltosság (Pseudomonas syringae pv. syringae, Xanthomonas campestris pv. vesicatoria) betegségére gondolok. Ez a baktériumos betegség a paprikát, paradicsomot és a burgonyafélék családjába tartozó gyomokat károsítja. Palántakortól kezdve a növény minden föld feletti részét károsítja, legjelentősebben a leveleket, ahol kezdetben apró, világos foltocskák (hólyagok) láthatóak, majd ezek növekednek, barna szegélyű, szabálytalan foltokká alakulnak, végül a levelek megsárgulnak, lehullanak és felkopaszodik a növény. Virágfertőzés esetén a virág is lehull.

A kórokozó fellépésére a május végi nagy melegek utáni, június eleji hirtelen lehűléskor, csapadékos időjárás esetén kell számítani, ekkor járványszerűen terjed és súlyos veszteségeket okozhat.

A baktériumok a vetőmagon és a fertőzött növényi maradványokon telelnek át a talajban. A légzőnyílásokon és az apróbb sebzéseken (pl. homokverés) keresztül jutnak a növénybe.

Az ellene való védekezés alapja a több éves vetésváltás, az egészséges vetőmag valamint a mérsékelt öntözés. Az esőszerű öntözés a felverődő homokszemcsék sebzése miatt nagymértékben növeli a kórokozó előfordulását ezért kedvezőbb a csepegtető öntözés alkalmazása.

A kémiai védekezési módszerek közül a kontakt hatású réztartalmú készítmények hatásosak a baktériumos megbetegedések ellen. A rézkészítmények minősége befolyásolja a hatékonyságot, melyek közül a rézhidroxid tartalmúak bizonyulnak a legeredményesebbnek. Habár a mankoceb hatóanyag önmagában csak a gombabetegségek ellen hat, rézzel kombinálva azonban bizonyítottan megnöveli a védekezés hatékonyságát. Évenként megújított időszakos szükséghelyzeti engedéllyel lehet még a kasugamicin tartalmú antibiotikum készítményt is alkalmazni a paprika baktériumos levélfoltossága ellen.

Megelőzni vagy mérsékelni a betegséget a növény kondíciójának a növelésével lehet, erre számtalan lombtrágya és biostimulátor készítmény elérhető a gazdák számára, melyek közül kiemelném azokat az aminosav tartalmú lomtrágyákat, melyek 6-9% réz tartalommal is rendelkeznek, ugyanis ezek az aminosavak beviszik a növényi nedvkeringésbe a réz hatóanyagot, „szisztémikussá” téve a rezet.

Veszélyes kártevők: Amerikai kukoricabogár

2019. június 19. 04:37

Az amerikai kukoricabogár a legjelentősebb kukorica kártevőink közé tartozik. A kártétele a hektáronkénti 5-10 q-tól a teljes termésveszteségig terjedhet. A lárva és az imágó egyaránt kártevő.

A hazai őszi búza magtételek belső Fusarium-fertőzöttsége 2017-ben

2018. december 27. 10:36

NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságán (NTAI) (és jogelődeinél) az 1970-es évek eleje óta figyelemmel kísérik az őszi búza belső Fusarium szemfertőzöttségét.

A sárgarozsda és a kabócák is megjelentek a Tolna megyei táblákon

2018. január 29. 07:45

Ha nem változik az időjárás februárban, a gazdálkodók komoly növényvédelmi kihívások elé nézhetnek az idei szezonban.