Az időjárás már a paprikát sem kíméli – súlyos veszteséget okozhat

U.Géza  kérdése: Mitől romlott le a paprikám levele, hogyan tudnék segíteni rajta?

Aki válaszol:
Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A mellékelt fénykép alapján én a paprika baktériumos levélfoltosság (Pseudomonas syringae pv. syringae, Xanthomonas campestris pv. vesicatoria) betegségére gondolok. Ez a baktériumos betegség a paprikát, paradicsomot és a burgonyafélék családjába tartozó gyomokat károsítja. Palántakortól kezdve a növény minden föld feletti részét károsítja, legjelentősebben a leveleket, ahol kezdetben apró, világos foltocskák (hólyagok) láthatóak, majd ezek növekednek, barna szegélyű, szabálytalan foltokká alakulnak, végül a levelek megsárgulnak, lehullanak és felkopaszodik a növény. Virágfertőzés esetén a virág is lehull.

A kórokozó fellépésére a május végi nagy melegek utáni, június eleji hirtelen lehűléskor, csapadékos időjárás esetén kell számítani, ekkor járványszerűen terjed és súlyos veszteségeket okozhat.

A baktériumok a vetőmagon és a fertőzött növényi maradványokon telelnek át a talajban. A légzőnyílásokon és az apróbb sebzéseken (pl. homokverés) keresztül jutnak a növénybe.

Az ellene való védekezés alapja a több éves vetésváltás, az egészséges vetőmag valamint a mérsékelt öntözés. Az esőszerű öntözés a felverődő homokszemcsék sebzése miatt nagymértékben növeli a kórokozó előfordulását ezért kedvezőbb a csepegtető öntözés alkalmazása.

A kémiai védekezési módszerek közül a kontakt hatású réztartalmú készítmények hatásosak a baktériumos megbetegedések ellen. A rézkészítmények minősége befolyásolja a hatékonyságot, melyek közül a rézhidroxid tartalmúak bizonyulnak a legeredményesebbnek. Habár a mankoceb hatóanyag önmagában csak a gombabetegségek ellen hat, rézzel kombinálva azonban bizonyítottan megnöveli a védekezés hatékonyságát. Évenként megújított időszakos szükséghelyzeti engedéllyel lehet még a kasugamicin tartalmú antibiotikum készítményt is alkalmazni a paprika baktériumos levélfoltossága ellen.

Megelőzni vagy mérsékelni a betegséget a növény kondíciójának a növelésével lehet, erre számtalan lombtrágya és biostimulátor készítmény elérhető a gazdák számára, melyek közül kiemelném azokat az aminosav tartalmú lomtrágyákat, melyek 6-9% réz tartalommal is rendelkeznek, ugyanis ezek az aminosavak beviszik a növényi nedvkeringésbe a réz hatóanyagot, „szisztémikussá” téve a rezet.

Gondolni kell a kalászosok gyomirtására, figyelni a repce szárormányosra

Vizsgáljuk át az évelő pillangós területeket, illetve a kalászos és repce táblákat a mezei pocok fertőzés felmérésére.

2018. március 10. 09:18

Monszun: a csapadékos meleg már károkat okoz a mezőgazdaságban

Az előttünk álló héten csütörtök-pénteken egy átmeneti kisebb lehűlés után visszatér a nyári meleg, egyébként pedig maradnak a majdnem mindennapos zivatarok, területi átlagban pedig újabb jelentős mennyiségű csapadék várható.

2018. június 11. 14:42

Összhangban a kukorica igényeivel

Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén.

2018. március 29. 09:46

Növények védelme a természet erejével

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.

2018. március 6. 13:47