Beérhet még a zöld paradicsom ősszel a kertben?

Agrofórum Online

Szeptember végén, október elején van még esély arra, hogy beérik a kertben a zöld színű paradicsom?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom termésének érési folyamata meglehetősen hosszú, mely során nemcsak számos szemmel látható változáson, hanem belső, biokémiai változásokon is keresztülmegy a bogyó (sav-cukor aránya kialakul, fogyasztásra alkalmassá válik). A virágok kifejlődésétől a termések szüretéig általában 30-40 napnak kell eltelnie, mely időtartam optimális feltételek mellett értendő. A paradicsom éréséhez legalább 10 fok feletti hőmérséklet szükséges, de optimálisnak a 18-24 fok közötti hőmérséklet mondható. Az érés szempontjából a túlzottan meleg, 40 fok feletti hőmérséklet ugyancsak káros, a bogyók színesedésének elmaradása miatt.

A termések zöld színe az érés folyamán fokozatosan világosodik, majd megindul elsőként halványan, majd lassan erősödve piros, fajtára jellemző színezete is. A fagyok beálltáig természetesen az érés folytatódhat, de ezt nagymértékben befolyásolja a hőmérséklet, valamint a napsütéses órák száma is. A halványan már megszínesedett termések beérése még biztonságosnak mondható, viszont a teljesen zöld paradicsom beérése már kétséges. Az érés folyamatában, főként száraz időjárásnál, érdemes ebben az időszakban is a növényeket öntözni, fejlődésüket továbbra is elősegíteni.

A zöld paradicsomokat sem kell feltétlenül a növénnyel együtt kidobni, azokat ugyanis utólag is be lehet érlelni. Ezeket a terméseket még a fagyok beállta előtt le kell szedni, mellyel felrepedésük, sérülésük kerülhető el. A zöld paradicsomokat papírral bélelt ládákba egymás mellé szellősen kell elhelyezni, majd pedig kissé meleg helyen tovább érlelni. Optimálisnak a 18-20 fokos körülmények tekinthetők, de ennél hűvösebb körülmények között lassúbb, míg melegebb hőmérséklet esetén gyorsabb érésük következik be. Ajánlatos a termések állapotának rendszeres ellenőrzése is, a romlásnak indult bogyók kiválogatásával ugyanis az összes termésünk elrothadása kerülhető el. Azt azonban érdemes tudnunk, hogy az így beérlelt, vagyis utóérlelt termések íze elmarad a szabadban, kerti körülmények között beérett bogyókétól.  

A TSWV rezisztenciatörő törzseinek súlyosabb kártétele

2020. március 15. 04:37

Ebben a cikkünkben a TSWV paradicsomon és paprikán okozott kártételét mutatjuk be tüzetesebben.

Miként neveljem a paradicsompalántákat, hogy ne legyenek gyengék, megnyúltak?

2023. március 30. 04:37

Paradicsompalánták nevelésébe fogtam, életemben először, cérna vékonyak lettek. Lakásban vannak, hogyan neveljem, hogy fel is tudjam használni őket majd a kertben?

Így jártam az erdőalja veteményessel

2022. szeptember 10. 10:36

Ha már hobbikert és gyakorlati tippekről van szó, akkor az idei új kísérletem, az erdőalja veteményeskert tapasztalatairól is érdemes beszélni.

Az ország minden pontjára eljutnak az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

2023. május 4. 10:27

Már elérhetőek a Lidl Magyarország üzlethálózatában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magyar tájfajta, öko paradicsompalántái.