Hogyan állapítható meg a birs szüretének optimális időpontja?

Agrofórum Online

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy miként állapítható meg egyértelműen a birs szüretének optimális időpontja?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Ahogyan a többi gyümölcsfaj esetében, úgy a birs optimális szüretének időpontja is évente változik, hiszen sok tényező, pl. a termőhely, időjárási körülmények, az évjárat, de a fajta is befolyásolja azt. Akárcsak a körte és az alma esetében, nagy gondot kell fordítani a birs szüreti idejének meghatározására is, hiszen ez további tárolhatóságának hosszúságát, beltartalmi értékeinek alakulását és feldolgozhatóságát egyaránt befolyásolja.

A szüreti időszakra többnyire szeptember, illetve október vége között kerül sor, de arra mindenképp ügyeljünk, hogy a fagyok előtt megtörténjen a betakarítás! A gyümölcsök érettségének megállapításához fontos, hogy ismerjük, a birs mely fajtája található meg kertünkben. A szüreti érettséget jelzi ugyanis a fajtára jellemző gyümölcsnagyság és színezet, íz- és zamatanyagok kialakulása. A legtöbb esetben a termések héjának színe sárga, ritkább esetben jelzi csak zöld szín a szedési érettséget. A szedési érettség legfőbb mutatója talán a termések szőrözöttségének kopása, mely során a gyümölcsök sűrű, nemezes szőrzetüket fokozatosan elvesztik.

A birs gyümölcsei általában a szüret következtével feldolgozásra is kerülnek, kiváltképp fontos ez a talajra hullott, sérült termések esetében. A birs kemény héjjal rendelkezik, viszont ennek ellenére szüret közben is könnyen ütődhetnek, tárolás közben hamarabb megromolhatnak. A legtöbb fajtánál a tárolás csak néhány hónapig, kb. 10 hétig (decemberig) képzelhető el, mellyel feldolgozási idejét tudjuk meghosszabbítani. A pár hónapos tárolás azonban az időben végzett szüret mellett csak úgy képzelhető el, ha megfelelő helyen tároljuk gyümölcseit.

A tároláskor arra szükséges ügyelnünk, hogy erős illatú gyümölcs lévén más, a tárolóban lévő zöldség és gyümölcs is átveheti erős illatát, így külön helyiségben való tartása ajánlható. A hosszabb tárolás kb. 2 fok körüli hőmérséklet és magas, 90% feletti páratartalom mellett valósítható csak meg. A rövidebb távú tárolás során is ajánlatos a termések gyakori átvizsgálása, a romlásnak indult birsek kiválogatása.

Kiemelt kép: Pixabay

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

2022. július 19. 06:38

A fűszereknél nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Szüreti mulatság és veterán gépek bemutatója várja az érdeklődőket Vácrátóton

2019. szeptember 7. 14:44

A vácrátóti szüreti mulatság a bor, a kultúra és a gasztronómia kapcsolatát hivatott erősíteni a hagyományok életben tartása mellett.

Szőlő szentek, kápolnák a Balaton régióban

2019. szeptember 14. 04:36

A Balaton környékén a szőlőtermesztés már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az emberek a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, s így keletkeztek a különböző népszokások és rigmusok, illetve védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez; tiszteletükre szakrális építményeket állítva.