Mikor érett a birsalma, mikor és hogyan kell szüretelni?

Mikor érett a birsalma, mikor és hogyan kell szüretelni?

Agrofórum Online

Mikor érett a birsalma? A szüretelését mikor és hogyan lehet megkezdeni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Kedvelt, egyre elterjedtebb gyümölcs a birsalma, birskörte (Cydonia oblonga), mondhatni divatba jött. A rózsafélék családjába tartozó birsalma közeli rokona az alma, számos tulajdonságuk megegyezik vagy hasonló, kártevőik, betegségeik többsége is azonos. Későn érő gyümölcsféle, hazánkban is sok fajtáját termesztik, azok érési ideje fajtától függően szeptember és október hónapokra esik. Az érési időt a fajtán kívül meghatározza az adott év éghajlata, a termesztési, termőhelyi viszonyok is. Az idei forró nyár az almafélék gyümölcsfejlődését felgyorsította, a szokásosnál korábbi szüretet indukált. A birsfáknak sekélyek a gyökerei, rendszeres öntözéssel lehet csak biztonságosan termeszteni, az öntözés viszont az érést késlelteti, kitolja.

Az érettség megállapítása a gyümölcs külső és belső tulajdonságai alapján történik. A birsalma, mint az alma és körtefélék, utóérő gyümölcs, nem teljes, hanem félérett állapotában szüretelik le, és tárolás során fejezi be a gyümölcs az érés folyamatát. Ez jellemző a kereskedelmi forgalomba kerülő árúnál. Házikertben lehetséges megoldás a birseket a fákon hagyni a teljes beérésig, hiszen ott néhány fáról van szó csupán, azok érési folyamatát könnyebben figyelemmel lehet követni. A birs jellegzetes íze, illata, aromája és cukortartalma a fán beérett gyümölcsnél optimális. Hátránya ennek a módszernek, hogy az érett gyümölcsök szél hatására könnyen hullanak, az ütődés helyén a gyümölcs húsa megbarnul, romlásnak indul, ilyen állapotában csupán gyors feldolgozással menthető meg. A gyümölcs érzékeny a nyomásra, barnulási folyamat indul meg annak helyén a húsában.

Érés előtt a birs még molyhos

Érettség jele a birsalma héjának színváltozása, a zöld szín világosodni, majd halványan sárgulni kezd. Ebben az állapotában ajánlott a termés szüretelése. Az érett gyümölcs eléri a végleges méretét, már nem gyarapodik a súlya, a birsre jellemző illatanyagokat bocsát ki a héján keresztül. A birsfajták illat- és aromatartalma különböző, vannak erősen illatos, karakteres ízű fajták, ezek félérett állapotukban is már mutatják ezeket a tulajdonságaikat. Az érett birsalma húsa sárgás, korábbi kemény húsa kissé megpuhul, magjainak héja sötét. A gyümölcsöket fedő jellegzetes dús, puha, molyhos szőrzet éréshez közeledve lekopik a héjról.

Érett birs magjai

A végső gyümölcsminőséget alapjaiban határozza meg a helyes szüreti időpont megválasztása. A korán leszedett birsalma tárolás alatt sem tudja befejezni az utóérést, nem színesedik be, a gyümölcshúsa megfonnyad, nem alakulnak ki az ízei, nem cukrosodik be a húsa. Az elkésett szüretet igen gyors utóérés követi, megpuhul a gyümölcshúsa és gyorsan megbarnul. A birsalmák általában decemberig, ideális esetben januárig tárolhatók, a tárolhatóság tartamát az optimális tárolási hőmérséklet (+2 °C) és a 90% vagy magasabb páratartalom segíti. Házikerti viszonyok között ilyen paraméterek nem biztosíthatók.

Tárolás alatt jelenik meg a birs moníliás termésrothadás betegsége, mely a héjon keletkezett sérülés alatt indul meg. A monília gombaspórái már korábban a gyümölcsbe kerülnek, benn tartózkodnak, és az érési folyamat során a gyümölcshús savtartalmának csökkenése és cukortartalmának fokozódása indítja el szaporodásukat, ekkor gyorsul fel a barna lágy rothadás. Igen súlyos kárt tud előidézni. Megelőzésének érdekében a tárolt gyümölcsöket rendszeresen át kell válogatni. Megjelenésekor, már nem lehet ellene védekezni más módon, mint a károsodott termések beteg részeinek kivágásával, és az ép részek gyors feldolgozásával.

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.

Honnan tudjuk, hogy érett a sütőtök?

2022. október 2. 04:36

Mikor szüreteljük a sütőtököt? Honnan tudjuk, hogy érett? Meg kell várni az első fagyokat vele?

Kiemelkedő mennyiségű szőlőt szüreteltek eddig a gazdák

2018. november 8. 14:33

A hazai szőlőtermelők alaposan helyt álltak az idén, mert nemcsak nagy mennyiségben, hanem minőségben is jó szőlőt termeltek, és ezzel komoly feladatot adtak a felvásárlóknak.

A szekszárdi borvidéken is korábban szüretelnek

2018. augusztus 8. 11:46

A mostani melegben a szőlő fejlődése lassulni fog, de mennyiségben és minőségben egyaránt jó évjáratra számíthatnak a szekszárdi termelők.