Hogyan hasznosíthatom a zölden maradt paradicsomot?

Agrofórum Online

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Válaszukat nagyon várom, és előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A saját kertben termesztett paradicsomtermés akár egészen az őszi időszakig élvezhető, viszont a fagyok közeledtével érésük lassulása és termőképességük csökkenése, leállása is bekövetkezik. A hőmérséklet és a napsütéses órák számának mérséklődése által viszont a zöld termések beérése már nem mondható biztonságosnak. Érdemes tehát a hideg időjárás közeledtével a paradicsom termését éretlenül, zölden leszüretelni, majd pedig ilyen formában tovább érlelni, esetleg felhasználni. A szüretet ajánlatos még a fagyok előtt elvégezni, hiszen a fagyok által a termések felrepedhetnek, a sérüléseken keresztül pedig, főként nyirkos időben, rajtuk kórokozók is megtelepedhetnek. A termések megfelelő helyen és körülmények között akár néhány hét alatt sikeresen be is érhetnek, fogyaszthatóvá válhatnak.

Az utóérleléshez leszedett paradicsomokat minden esetben ajánlatos még tárolás előtt kiválogatni, csak a sértetlen, egészséges bogyókat szabad tárolni. A bogyókat pl. faládákba, papírdobozokba, újságpapírral bélelt műanyag ládába helyezzük el egymás mellé, lehetőleg szellősen. Az érleléshez olyan helyet válasszunk, ahol a hőmérséklet 20 fok körüli, de ennél akár hűvösebb is lehet, hiszen olyan körülmények között is beérnek a bogyók, viszont ekkor a beéréshez kicsit hosszabb időre lesz szüksége a terméseknek. Melegebb körülmények között általában 2 hét, míg hidegebb helyiségben tárolva akár egy hónap is szükséges a bogyók beéréséhez.

A színesebb állapotban leszedett paradicsomok beérése is hamarabb várható, mint teljesen zöld színű társaik esetében. A gyorsabb érlelés nemcsak magasabb hőfokon való tárolással, hanem etilén segítségével is elérhető, vagyis banán vagy alma elhelyezésével a bogyók közvetlen közelében. A tárolás során legalább kétnaponta ajánlatos a termések állapotát ellenőrizni, a rothadókat kiválogatni. A zölden szedett paradicsomok nemcsak utóérlelés céljából szedhetők le, hanem belőlük pl. többféle módon elkészített savanyúság is előállítható.

Így jártam az erdőalja veteményessel

2022. szeptember 10. 10:36

Ha már hobbikert és gyakorlati tippekről van szó, akkor az idei új kísérletem, az erdőalja veteményeskert tapasztalatairól is érdemes beszélni.

Mitől hervadnak el a paradicsompalánták?

2020. május 8. 09:12

A napokban kiültetett paradicsom palánták levelei kifehéredtek, lekókadtak, elszáradtak, rendre az összesnek. Ültetési hiba? Még gyenge palánták? Fél maréknyi marhatrágyát szórtam a palánták köré nem közvetlenül a szárához erre tettem még egy kis földet majd ezután locsoltam jól be. Okozhatta ez a gondot? Válaszát előre is köszönöm!  

Milyen módszerekkel védekezhetünk sikeresen a paradicsomvész ellen?

2019. február 22. 08:01

K. Anikó kérdése: Változó sikerrel harcolok a paradicsomvész ellen évek óta. Van-e valami új eljárás, módszer, ami segítené a védekezés sikerét?

Robotikával a jobb minőségű zöldségekért

2023. május 3. 12:39

Nagy kihívások előtt áll a paradicsomtermesztés világszerte: a rovarkártevők, a növénybetegségek, valamint a munkaerő-problémák is komoly gondot okoznak a termelőknek. A Syngenta innovatív zöldségvetőmag üzletágának munkatársai világszerte azon dolgoznak, hogy a legjobb paradicsomfajták mellett megoldást nyújtsanak ezekre a kihívásokra is.