9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea

Hogyan hasznosíthatom a zölden maradt paradicsomot?

Agrofórum Online

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Válaszukat nagyon várom, és előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A saját kertben termesztett paradicsomtermés akár egészen az őszi időszakig élvezhető, viszont a fagyok közeledtével érésük lassulása és termőképességük csökkenése, leállása is bekövetkezik. A hőmérséklet és a napsütéses órák számának mérséklődése által viszont a zöld termések beérése már nem mondható biztonságosnak. Érdemes tehát a hideg időjárás közeledtével a paradicsom termését éretlenül, zölden leszüretelni, majd pedig ilyen formában tovább érlelni, esetleg felhasználni. A szüretet ajánlatos még a fagyok előtt elvégezni, hiszen a fagyok által a termések felrepedhetnek, a sérüléseken keresztül pedig, főként nyirkos időben, rajtuk kórokozók is megtelepedhetnek. A termések megfelelő helyen és körülmények között akár néhány hét alatt sikeresen be is érhetnek, fogyaszthatóvá válhatnak.

Az utóérleléshez leszedett paradicsomokat minden esetben ajánlatos még tárolás előtt kiválogatni, csak a sértetlen, egészséges bogyókat szabad tárolni. A bogyókat pl. faládákba, papírdobozokba, újságpapírral bélelt műanyag ládába helyezzük el egymás mellé, lehetőleg szellősen. Az érleléshez olyan helyet válasszunk, ahol a hőmérséklet 20 fok körüli, de ennél akár hűvösebb is lehet, hiszen olyan körülmények között is beérnek a bogyók, viszont ekkor a beéréshez kicsit hosszabb időre lesz szüksége a terméseknek. Melegebb körülmények között általában 2 hét, míg hidegebb helyiségben tárolva akár egy hónap is szükséges a bogyók beéréséhez.

A színesebb állapotban leszedett paradicsomok beérése is hamarabb várható, mint teljesen zöld színű társaik esetében. A gyorsabb érlelés nemcsak magasabb hőfokon való tárolással, hanem etilén segítségével is elérhető, vagyis banán vagy alma elhelyezésével a bogyók közvetlen közelében. A tárolás során legalább kétnaponta ajánlatos a termések állapotát ellenőrizni, a rothadókat kiválogatni. A zölden szedett paradicsomok nemcsak utóérlelés céljából szedhetők le, hanem belőlük pl. többféle módon elkészített savanyúság is előállítható.

Mitől kezd el rothadni a paprika csúcsa?

2020. július 16. 14:36

Paradicsom növénykéimen szinte évek óta nyáron megtalálom ugyanezt a tünetet: mielőtt érni kezdene a bogyó, már barnul, rothad. Idén először a paprikán is ezt a tünetet látom. Mi lehet ez, ami mindkét növényt fertőzi és hogyan tudok ellene védekezni?

Szaúd-Arábia első ízben exportált paradicsomot Európába

2024. március 13. 13:10

Szaúd-Arábiából első ízben 2024 februárjában exportáltak friss termést Európába. Az esemény annyira egyedülálló volt, hogy a televíziós hírekben is beszámoltak róla.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Mi okozza a paradicsom bogyóinak repedését?

2020. augusztus 5. 09:06

Házikertemben egyre több paradicsom bogyója reped meg még az érés vége előtt. Mi okozhatja ezt?