Hogyan irthatnám ki az aszatot és az apró szulákot?  

Hogyan irthatnám ki az aszatot és az apró szulákot?  

Agrofórum Online

Hogyan irthatnám ki a zöldségeskertemben található rengeteg aszatot és apró szulákot?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sajnos mindkét gyomnövény olyan évelő növényfaj, mely csak nehéz, de kitartó munka árán irtható ki. Az apró szulákra és mezei aszatra egyaránt jellemző, hogy gyökértarackos, vagyis gyökereikkel is szaporodni képes fajok. Gyökerük minden részén találhatók olyan rügyek, melyek segítségével képes minden részéből kihajtani és új növényt képezni, legyen az akár a talaj 50 cm-es mélységében elhelyezkedve.

Apró szulákkal és mezei aszattal sajnos szinte bármely talajtípus esetében találkozhatunk, legyen szó kertről, ültetvényről, szántóföldről, de üvegházakban, fóliasátrakban ugyancsak előfordulhatnak. Az apró szulák mintegy 20 évig is képes magjával a talajban fennmaradni, valamint a művelés során feldarabolt részeivel egyaránt szaporodni. Növekedése közben a fákra, zöldség- és dísznövényekre egyaránt felkúszik, mely során csaknem megfolytja haszonnövényeinket. A mezei aszat magjai szintén hosszú ideig, akár 10-15 évig is megőrzik csírázóképességüket a talajban. Emellett karógyökere akár 3-4 méteres mélységben is képes a talajba lehatolni.

E gyomnövényfajok irtása nemcsak mechanikai úton, hanem kémiailag sem könnyű feladat. A kapálással történő irtás során arra kell törekednünk, hogy szaporítóképleteit ne csak levágjuk, hanem össze is gyűjtsük a talajból, talaj felületéről. A rendszeres, kitartóan végzett kapálás megoldást jelenthet, amennyiben a talajt minden alkalommal alaposan meg is tisztítjuk, hiszen még a bent maradt részek is idővel veszítenek tápanyagtartalmukból, kimerülnek az állandó irtás hatására. Kémiai növényvédelemre kiskerti körülmények között főként még az elővetemény tarlóján van lehetőségünk glifozát hatóanyagú készítményekkel, ugyanis e gyomirtó a termesztett növényünkre egyaránt hatással van. A szulákféléknél virágzás idején, míg a mezei aszat esetében annak tőlevélrózsás állapotában van a kezelésre legérzékenyebb időszaka. További megoldást jelenthet a talaj takarása is, pl. fekete fóliával, agroszövettel, mellyel növekedésük és terjedésük egyaránt mérsékelhető.  

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Az Adengo helye a gyomirtási stratégiámban

2019. február 18. 16:47

Kelet-Baranyában végzem a munkámat, nagyon változatos vetésforgóban, mely a kukorica és a kalászosok mellett szóját, zöldborsót, napraforgót, cukorrépát, őszi káposztarepcét is tartalmaz. A termesztett növények közt van nehezen gyomirtható is.

Ha őszi gyomirtás, akkor Legato Trio – Gyomirts most, fizesd ki tavasszal!

2023. augusztus 29. 05:40

Az őszi előkészületek és a tavaszi tervezés mindig kihívás elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat. Az évszakok és a terméshozamot befolyásoló időjárási tényezők változása megkívánja a növénytermesztési stratégiák finomhangolását. Ahhoz, hogy kalászos gabonáinak nagyobb esélyt adjon a jó termésre a gyomirtási stratégia kialakításánál nem szabad lemondani az őszi gyomirtás nyújtotta lehetőségekről, előnyökről.

Megint tavasszal kell megoldani: széltippan elleni tavaszi kezelések őszi búzában

2020. február 20. 11:13

A széltippan (Apera spica-venti) az utóbbi néhány évben a bolondját járatja a búzatermesztőkkel. Leírás szerint T2-es gyomflórába tartozó növény, vagyis illene ősszel csíráznia, majd ezután áttelelnie, a valóságban azonban nem mindig hajlandó így viselkedni.