Hogyan kell a gyomirtást végezni a káposztában?

Hogyan kell a gyomirtást végezni a káposztában?

Agrofórum Online

H. László kérdése: káposzta félék gyomirtása, főleg a kétszikű gyomok. És a káposzta légy elleni védelme szabadföldön.

Aki válaszol: Tóth János
kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

Magyarországon a káposztaféléket körülbelül 2500-3000 ha-on termesztik, így a kiskultúrákhoz sorolhatóak. Gyomirtásukra összesen 4 hatóanyag áll rendelkezésünkre, ezért ezeknek a kultúráknak a gyommentesen tartása nem oldható meg kizárólag kémiai úton, egyéb más módszereket is alkalmaznia kell a termelőknek.

Az évelő egyszikű, vagyis a tarackosok- és az évelő kétszikű, azaz a mélyen gyökerező nagylevelű gyomok ellen kizárólag az elővetemény tarlóján tudunk védekezni glifozát hatóanyagú készítményekkel, ezért a terület kiválasztása és a megfelelő elővetemény (általában kalászos kultúrák) kulcsfontosságúak.

A helyre vetett káposztában, karfiolban, bimbóskelben vetés után, kelés előtt (preemergensen) a napropamid hatóanyagú készítményt használhatjuk a legtöbb magról kelő egy- és kétszikű gyomfaj ellen.

A kínai kelben kizárólag az S-metolaklór tartalmú készítményeket használhatjuk. Vetés után, kelés előtt (preemergensen), a magról kelő egyszikűek ellen.

A palánták kiültetése előtt, ún. preplanting (PPI) alkalmazásban, az egyenletes, aprómorzsás, gyommentes talajfelületre permetezve a klomazon, pendimetalin és a napropamid hatóanyagú készítményeket lehet használni.

A klomazon hatóanyagú készítményt kizárólag fejes káposztában, a napropamid tartalmút pedig káposztában, karfiolban és bimbóskelben lehet felhasználni. A permetezéseket palántázás előtt legalább 5-7 nappal javasolt elvégezni.

A pendimetalin tartalmú készítményeket fejes- illetve kelkáposztában, karfiolban, karalábéban és bimbóskelben alkalmazhatjuk palántázás előtt 8-10 nappal.

Mind a 4 hatóanyag esetében a megfelelő hatáshoz a kijuttatást követő két héten belül 10-20 mm bemosó csapadék szükséges. A felsorolt hatóanyagok a magról kelő egy- és kétszikűek ellen hatnak, de a legszélesebb és legerősebb kétszikűek elleni hatással a napropamid rendelkezik. Azonban ezt a készítményt sem használhatják már sokáig a gazdák, ugyanis a készítmény engedélyokirata a tavalyi év végén lejárt a meglévő készleteket a kereskedők 2018. június 30-ig értékesíthetik, melyet a gazdálkodók legkésőbb 2019. június 30-ig használhatnak fel.

Állományban nincs engedélyezett készítmény sem az egyszikű, sem a kétszikű gyomok ellen, ezért indokolt lehet a mechanikai védekezés, főleg a tenyészidőszak elején, amikor még csekély a káposztafélék gyomelnyomó képessége. Kézi kapálással, valamint sorközművelő kultivátorral tudunk mechanikailag védekezni a gyomok ellen, mellyel egyszerre fel is lazítjuk és levegőssé tesszük a talajt.

A tavaszi káposztalégy (Delia radicum) a magyarországi körülmények között a káposztafélék legveszedelmesebb károsítói közé tartozik, mely ellen rendszeresen szükséges védekezni. A légy 5-6 mm-es, házilégy méretű, sárgásfehér nyűvei pedig kifejletten kb. 7-8 mm-esek. Évente három nemzedéke fejlődik, báb alakban telel. Az imágók tavasszal, már márciustól rajzanak, tojásaikat a tápnövény tövéhez helyezik.

Ha ekkor még nem talál káposztát, akkor az őszi káposztarepce tövéhez petézik, melyen tökéletesen fel tud szaporodni. A lárvák kezdetben a hajszálgyökereket, később a főgyökereket károsítják és a gyökér belsejébe is befurakodnak. A károsodott gyökerű káposzták levelei lilulnak, fonnyadnak, lankadnak fejesedésben lemaradnak vagy elpusztulnak. A tavaszi káposztalégy rajzása szinte folyamatos, nemzedékei összefolynak.

A védekezés alapja a megfelelő vetésforgó alkalmazása, kerülni kell a káposztafélék egymás utáni termesztését, mint pl. a káposztarepce, olajretek, mustár.

Vetés, illetve ültetéssel egymenetben cipermetrin és teflutrin hatóanyag tartalmú talajfertőtlenítő készítmények használhatóak, melyek a talajnedvesség hatására gázosodva, kontakt módon védenek a talajlakó kártevők ellen. Tartamhatásuk révén nem engedik a káposztalégy bábokat kikelni vagy az újabb nemzedéket a növények tövéhez petézni.

A kifejlett káposztalegyek ellen előrejelzésre alapozva tudunk védekezni. A legyek rajzását sárgatál vagy sárga ragacslap kihelyezésével tudjuk nyomon követni, a peterakást követően a lárvák 5-10 nap elteltével kelnek ki. A leghatékonyabb védekezést a rajzás idején, illetve a lárva keléskori állománypermetezésekkel érhetjük el, a lárvák befurakodását követően, már nem tudunk megfelelően védekezni.

Habár a tavaszi káposztalégy kártétele ellen kifejezetten csak a talajfertőtlenítő készítmények vannak engedélyezve, de egyéb más káposztában előforduló kártevők elleni készítményekkel lehetőségünk nyílik a káposztalégy ellen is védekezni, melyek közöl a dimetoát hatóanyagú készítmények a leghatékonyabbak a felszívódó (szisztémikus) hatásuk révén.

Értékes zöldségnövényeink I. rész

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.

2018. június 29. 07:17

Mi mennyi? Budapesti Nagybani piaci körkép

A Budapesti Nagybani Piacon a fehér fejes káposzta termelői ára 21 százalékkal volt magasabb, míg a sárgarépáé 7 százalékkal, a petrezselyemgyökéré 17 százalékkal, a szabadföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 28 százalékkal volt alacsonyabb a vizsgált időszakban.

2017. november 29. 12:52

A fejes saláta és a kínai kel „téli betegsége”

Számos gombás fertőzés mellett ilyenkor jelentkeznek a nem fertőző, úgynevezett fiziológiai vagy élettani betegségek is.

2017. január 29. 19:16

Különleges káposztafélék – bimbóskel, kínai kel, bordás kel (pak choi)

A fejes káposztát, a brokkolit és a karfiolt összesen csaknem 6 millió hektáron termesztik, és közel 100 millió tonna termést takarítanak be évente belőlük.

2017. január 15. 14:49