Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Agrofórum Online

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A palánták kiültetése előtt, azok fajától függetlenül, vagyis bármely zöldségféle palántájáról is legyen szó, edzésükre van szükség. Ez nem jelent mást, minthogy a növényeket kertbe való kiültetés előtt lassan szoktatjuk hozzá a külső körülményekhez, változó környezeti hatásokhoz. Nemcsak a hőmérséklethez, hanem a változó fényviszonyokhoz, UV-hoz, szélhez egyaránt hozzá kell szokniuk a palántáknak. Főként azon növényeknél van ennek jelentősége, melyeket egész eddigi fejlődésük során védett körülmények között tartottunk, de a vásárolt palánták esetében szintén szükséges ennek elvégzése, amennyiben erre még nem került sor. A kiültetés időpontjától függően a folyamatot már érdemes lehet április végén elkezdeni, erre legalább egy hét időtartamot rá kell szánni. A melegigényes zöldségfajok palántáinak kiültetési időszaka május közepén jön el, de a fagyos éjszakák elmúltával, valamint a talaj 10 °C-os hőmérséklet fölé emelkedésével akár végleges helyükre is kerülhetnek növényeink.

A növények edzését fokozatosan kell megkezdeni, vagyis először csak pár órára helyezzük ki őket félárnyékos és szélvédett helyre. Minden nap egyre többet hagyjuk kint a palántákat és fokozatosan tegyük át egyre világosabb helyre, vagy akár napsütötte részekre, melyeket hálóval takarunk. Éjszakára még eleinte vigyük be a növényeinket, viszont a kiültetés előtti napokban már akár kint is hagyhatók.

A kiültetésre alkalmas palántára jellemző, hogy szára zömök, vastag, levelei sötétzöldek, gyökerei pedig fehérek, dúsan állók. A megfelelően előkészített talajba való ültetést követően a növényeket alaposan öntözzük be, melyet száraz időjárás esetén feltétlenül naponta végezzünk el. A kezdeti időszakban a növények egy-két hétig még nem növekednek, hiszen azok majd csak gyökeresedésük megkezdődése után indulnak szemmel láthatóan is fejlődésnek. A kezdeti fejlődés, vagyis begyökeresedés, foszfor túlsúlyos tápoldat kijuttatásával segíthető elő, melyet akár heti két alkalommal is érdemes lehet adagolni fiatal növényeink számára.

Vetőmagkezelési eljárások a zöldségtermesztésben

2020. február 10. 04:36

Az utóbbi években egyre több csávázásra használható hatóanyag engedélye került megszüntetésre, így nagyon leszűkült a felhasználható hatóanyagok köre.

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.