Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Agrofórum Online

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A palánták kiültetése előtt, azok fajától függetlenül, vagyis bármely zöldségféle palántájáról is legyen szó, edzésükre van szükség. Ez nem jelent mást, minthogy a növényeket kertbe való kiültetés előtt lassan szoktatjuk hozzá a külső körülményekhez, változó környezeti hatásokhoz. Nemcsak a hőmérséklethez, hanem a változó fényviszonyokhoz, UV-hoz, szélhez egyaránt hozzá kell szokniuk a palántáknak. Főként azon növényeknél van ennek jelentősége, melyeket egész eddigi fejlődésük során védett körülmények között tartottunk, de a vásárolt palánták esetében szintén szükséges ennek elvégzése, amennyiben erre még nem került sor. A kiültetés időpontjától függően a folyamatot már érdemes lehet április végén elkezdeni, erre legalább egy hét időtartamot rá kell szánni. A melegigényes zöldségfajok palántáinak kiültetési időszaka május közepén jön el, de a fagyos éjszakák elmúltával, valamint a talaj 10 °C-os hőmérséklet fölé emelkedésével akár végleges helyükre is kerülhetnek növényeink.

A növények edzését fokozatosan kell megkezdeni, vagyis először csak pár órára helyezzük ki őket félárnyékos és szélvédett helyre. Minden nap egyre többet hagyjuk kint a palántákat és fokozatosan tegyük át egyre világosabb helyre, vagy akár napsütötte részekre, melyeket hálóval takarunk. Éjszakára még eleinte vigyük be a növényeinket, viszont a kiültetés előtti napokban már akár kint is hagyhatók.

A kiültetésre alkalmas palántára jellemző, hogy szára zömök, vastag, levelei sötétzöldek, gyökerei pedig fehérek, dúsan állók. A megfelelően előkészített talajba való ültetést követően a növényeket alaposan öntözzük be, melyet száraz időjárás esetén feltétlenül naponta végezzünk el. A kezdeti időszakban a növények egy-két hétig még nem növekednek, hiszen azok majd csak gyökeresedésük megkezdődése után indulnak szemmel láthatóan is fejlődésnek. A kezdeti fejlődés, vagyis begyökeresedés, foszfor túlsúlyos tápoldat kijuttatásával segíthető elő, melyet akár heti két alkalommal is érdemes lehet adagolni fiatal növényeink számára.

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

2024. október 2. 05:40

Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái I. - Paradicsom felkötözése, szár rogyasztása és kacsozás

2021. június 9. 04:38

Paradicsom esetén más zöldségfélékhez képest jelentős az ápolási, azon belül is a fitotechnikai munka aránya, ami nem gépesíthető.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Egy pillanat alatt elpusztult a 30 éves vállalkozás

2023. december 12. 15:10

Az ukrán zöldségtermesztő elmesélte, mit tett a háború a gazdaságával és az üvegházaival.