Hogyan lehetne egy legelőt mentesíteni a csattanó maszlagtól?

Hogyan lehetne egy legelőt mentesíteni a csattanó maszlagtól?

Agrofórum Online

Egyik ismerősöm lovakat tart egy 2-3 hektáros területen, ahol nagyon sok a csattanó maszlag. A lovak karámja egy füves terület. Idén már több száz magtermő növény is volt rajta. Hogyan lehetne a területet mentesíteni, mivel a lovakra mérgező ez a növény. Gondolkodtam gyomirtó szeres kezelésen és "gyomláláson" is. Mit tanácsolnak?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A csattanó maszlag (Datura stramonium) erősen mérgező növény, minden része tartalmazza az emberre, állatra erősen mérgező hatású tropán-alkaloidokat (hioszciamin, atropin, szkopolamin). Az állatok többsége megismeri ezt a növényt, kikerüli kellemetlen íze miatt, ennek ellenére a legelőterületet mentesíteni szükséges tőle. Nemcsak a legelőn találkozhat vele a ló, hanem széna közé kerülve is fogyaszthatja száraz állapotban, úgy is mérgező.

Egyéves fejlődésű, lágyszárú növény a csattanó maszlag, a fagyokra érzékeny, mag állapotban telel a talajban. Tavasszal a 20 °C-ra felmelegedő talajban kezd csírázni, nyárra virágzik, és nyár végére fejlődnek ki a magjai nagyméretű tüskés toktermésében.

Fiatal csattanó maszlag

A maszlag irtására az Ön által is felvetett glifozát hatóanyagú totális gyomirtó szert, helyi, foltokban történő alkalmazással a lovak rendkívüli szag- és ízérzékenysége miatt, valamint annak mérgező hatása miatt nem javaslom. A glifozáttal kezelt terület nem alkalmas legeltetésre.

Csattanó maszlag a lovak területén (fotó: a kérdező felvétele)

Marad a csattanó maszlag növények egyedi kiirtása. Mivel ennek a kétszikű növénynek a növekedési pontja a szára tövénél található, ott kell megsérteni, a szárát elvágni, hogy a későbbiekben ne nőjön tovább. Tulajdonképpen a gyomlálás megfelelő lenne, amit átázott talajnál érdemes végezni, a nedves talajból könnyedén, erőlködés nélkül kihúzhatók a növények, anélkül, hogy beleszakadnának. Hasonló eredményt és hatást érhet el, ha éles kapával vágja el a szártövét a talaj felszínén. Kíméletesebb, nem kell lehajolnia hozzá, kisebb erőkifejtéssel jár. Mindkettő esetben a földből eltávolított maszlagot össze kell gyűjteni, nem ajánlott a talajon hagyni, a száradt lombja is tartalmazza a mérgező alkaloidákat. A folyamatosan kikelő csattanó maszlag növényeket 2-3 hetente – rendszeresen – ajánlott ellenőrizni a területen és eltávolítani. Erre akkor megfelelő fejlettségű leginkább a növény, ha már 15-20 cm magas, még a virágzása kezdetén tart, termései még nem jelentek meg.

A csattanó maszlag zöld termése

A maszlag magokkal szaporodik, 1-1 növény több száz magot szór szét, ennyi új növényt jelent a következő évekre. Nem szabad engedni, hogy kiszóródjanak, feldúsuljanak magjai a földben, ezt meg kell előzni. A gyommagvakra jellemző, hogy nem csupán a következő évben csíráznak ki, hanem évekig nyugalmi állapotban elfekszenek, így 5-10 évig folyamatos gyomfertőzést okoznak a területen.

A maszlag érett magjai

A gyomok egyedi mechanikai irtására maró anyagok is alkalmazhatók, pl. tömény 20%-os ecettel, esetleg hipóoldattal történő egyedi, tövenkénti növénypermetezéssel. Ezek maró anyagok, hamar lebomlanak, fiatal, zsenge állapotú növényeknél hatásosak. Újabban vannak forgalomban magas hővel gyomtalanító kézi eszközök, megperzselik, leégetik a célzott növény föld feletti részét. Ezek is szóba jöhetnek.

Bármelyik módszert is választja, a gyomok fiatal korában, rendszeresen folytatott hatástalanítás legyen a cél, így tudják a jövő évi maszlagmentes legelőt biztosítani lovaiknak.

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. április 26. 08:33

A szántóföldi munkák később kezdődtek ebben az évben, várhatóan májusban hatalmas munkacsúcs alakul ki a növényvédelemben.

Tapasztalatok a Listego Pro alkalmazásával

2023. március 15. 05:34

Milyen tapasztalatokat szereztek a felhasználók a Listego Pro gyomirtós kezelések során és milyen ismereteket kaptunk a termék felhasználása során?

BOTIGA EXTRA + KAMBA - Kompromisszumok nélküli megoldás a kukorica gyomirtásában

2022. április 14. 06:33

A Botiga két hatóanyag (piridát, mezotrion) gyári kombinációját tartalmazó korszerű OD formulációval rendelkező posztemergens kukorica gyomirtó szer. A piridát a gyakorlatban használt hatóanyagokétól eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik. Ennek köszönhetően valódi segítséget jelenthet a kukoricatermesztők számára.

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. március 29. 09:46

Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén.