Gyomirtás
Gyomirtás

Elkezdődött a parlagfűszezon!

Elkezdődött a parlagfűszezon!

A parlagfű elleni védekezés kezdetét, az átlag ember a médiában elhangzó figyelemfelhívások miatt leggyakrabban a törvényben előírt védekezési kötelezettség elvégzésének az időpontjához társítja.

A hatékony védekezések időpontja azonban a parlagfű fő csírázási-kelési időszakában, áprilisban van. Az utóbbi évek tapasztalatai bebizonyították, hogy a parlagfű ellen a virágzást közvetlenül megelőző kaszálás nem a leghatékonyabb védekezési mód, épp ezért még ideje korán más „megelőző védekezési” módszerekről is essen néhány szó a növény biológiájának az ismeretében.

A parlagfű, pionír növény jellegéből adódóan az élettelen környezeti hatások szempontjából tág tűrőképességű, március végétől gyakorlatilag az első fagyok megjelenéséig folyamatosan csírázik-kel, azonban a fő csírázási időszaka az nyárutói egyéves (T4) életformájából adódóan április hónapra tehető. A parlagfű nagyon fényigényes, a tömeges megjelenése az emberi tevékenységhez, a talajok bolygatásához kötött. A parlagfű a természetes zárt vegetációban nem tud megjelenni, azzal nem versenyképes. Tehát a védekezések során a bolygatott területek folyamatos borítottságáról kell gondoskodnunk, ez történhet akár füvesítéssel, cserjék ültetésével, illetve talajtakarással. A kultúrnövénnyel borított terület esetén a megfelelő tőszám és annak a gyomelnyomó képességének a kialakítása, fenntartása a cél.

A parlagfű növény legérzékenyebb fejlődési állapota mind a mechanikai mind a gyomirtó szeres védekezés szempontjából.

A növényvédelem nem merülhet ki a gyomirtó szeres kezelésben, mivel a levélfelület és a tőszám megtartása a cél, ami a gombák és a rovarkártevők elleni rendszeres védekezést, az okszerű tápanyagellátást és öntözést teszi szükségessé. A gyenge, rossz adottságú termőhelyek, ahol csak az extenzív termesztés lehet a gazdaságos, épp ezért a legveszélyeztetettebbek. A gyümölcsösökben, szőlőben a sorok a mulchozása (pl. szalma) szintén sokat javít a védekezések hatékonyságán.

A nem mezőgazdasági hasznosítású, bolygatott ipari, valamint a lakott területeken, illetve a vonalas létesítmények estében szintén a folyamatos növényborítottság kialakítását, a talajtakarást (pl. mulch) és a kémia védekezést kellene előtérbe helyezni. Kaszálással csak alacsony vágási (tarló) magasság mellett és a 10-12 napos kaszálási forduló szigorú betartásával lehet eredményesen védekezni, ami bizonyos terepviszonyok mellett nem kivitelezhető. A lakott területeken a lakossági összefogás, a civil szerveződések formájában az utcák parlagfű-mentesítése, a közterület kezelő szervezetekkel való együttműködés, parkosítás – lenne a leghatékonyabb védekezés.

A védekezési kötelezettség betartása ez évtől már nem július 1-től kerül ellenőrzésre, hanem a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni, amit a hatóságok folyamatosan ellenőriznek. A jogszabályi védekezési kötelezettség július 1. időpontjának eltörlése és a növény fenológiai állapotához való igazítása is a megelőző, folyamatos védekezést teszi szükségessé.

 

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A kukorica és a gyomnövényei közötti kölcsönhatások

2019. június 7. 04:36

A kukorica egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Termesztésének sikerességét jelentősen befolyásolja az, hogy a gyomnövények elleni védekezési eljárások mennyire hatékonyak.

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

2019. április 28. 04:46

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.

Újdonságok, aktualitások a növényvédelem területén – XIII. Növényorvos Nap Gödöllőn

2018. november 27. 10:02

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusának aulája adott otthont november 14-én a XIII. Növényorvos Napnak. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) és a SZIE Gödöllői Campusának meghívására a rendezvényre érkezők száma meghaladta a nyolcszázat.

Valóban elegendő egy bioaktív készítmény használata gombaölőnek?

2019. június 30. 05:38

Sz. Tamás kérdése: Tisztelt Németh Zoltán Úr! Egyik kertész ismerősöm kizárólag egy bioaktív készítményt használ a gyümölcsfáira, de szinte valamennyi növényére a kertben (gyümölcsfák, palánták, eper, málna, tuja, buxus stb.). A kérdésem az volna, hogy ez igaz lehet? Valóban elegendő lenne a kertben e készítmény gombaölőnek, és az a technika, amit leírtam?

Kalászos herbicidnek tervezve

2018. március 14. 09:29

A Sumi Agro a meglévő szükségletek, igények és követelmények teljesítése mellett egy valóban új célt tűzött ki és valósított meg a Moderator termék megalkotásával.