Hogyan lehetne Vranac szőlőfajtát telepíteni?

Agrofórum Online

Vranak szőlőt szeretnénk telepíteni a balatoni házunk kertjébe, mert nagyon szeretjük ezt a bort, melyet montenegrói útjaink során ismertünk meg. Érdeklődni szeretnék, hogyan lehetne ezt a szőlőt telepíteni, lehetséges-e ilyen tövek beszerzése?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A Vranac (Vranak, Vranek) borszőlőfajtát ültetvényben hazánkban nem termesztik, Montenegrón kívül Szerbiában, Horvátországban és balkáni országokban ismert, szláv nyelvterületen elterjedt fajta. Montenegrói eredetű, és ott az egyik legelterjedtebb kékszőlő. Déli országrészeinkben néhol házi kertekben megtalálható, varjúszőlő néven is ismerik.

Tőkéje erős növekedésű. Levele nagy, ötszögletű, sekélyen tagolt, a széle jellegzetesen fűrészes, vállöble nyitott, patkó alakú. A Vranac fajta fürtjei nagyok, ágasak, tömöttek. Bogyói középnagyok, gömbölydedek, sötétkék színűek, hamvasak, nem festőlevűek. Héjuk vékony, érzékenyek a botrítiszes rothadásra. Életerős tőkéket nevel és bőtermő. A teljesen beérett bogyóinak magas cukortartalma biztosítja bora magas alkoholtartalmát. Későn érő fajta, beérésének ideje a termőhelyi adottságoktól függően szeptember vége és október vége között változik. Montenegróban a szüretelése október végén történik. Érzékeny a tavaszi fagyokra, ezért fagyzugos helyekre nem tanácsos ültetni.

Vranac szőlőtőke

A fiatal Vranac borok élénk vörös árnyalatúak, gyümölcsös illatúak. Tannintartalmuk magas, szárazanyag-tartalmuk és savtartalmuk szintén. Egy-két éves érlelés után a bor színe sötét rubinná alakul, aromája is változik, gazdagodik: fahéj, csokoládé íze, fűszeresség egyaránt felfedezhető benne. Íze teltté válik, elveszíti karcosságát.

Amennyiben sikerül találnia Vranac fajtát hazánkban, csak oltványt vásároljon, és azt október, november hónapokban ültesse el. Számukra, minden egyes tőnek, 60×60 cm-es ültetőgödröt javaslok kiásni, melynek alját szerves trágyával fel kell tölteni az erőteljes növekedés megindulása érdekében. Napos helyet igényel a szőlő, tehát tartósan napot kapó területet keressen nekik a kertben, a tövek közötti távolság érje el a 100-150 cm-t.

Vranac szőlőfajta Hercegovinából

A webáruházakban nem sikerült találnom Vranac szőlőfajta szaporítóanyagot, valószínű hivatalosan nem is forgalmazzák hazánkban.

Nem jár rosszul, ha nem telepít kertjébe ebből a fajtából, a kifejezetten késői érése hátrány a fajta termesztésében. Mielőtt döntene, gondolja végig tervét, hogyan fogja a szőlőt préselni, erjeszteni, kezelni, tárolni? Mindehhez van kellő szakismerete, lesz, lenne kellő helye, felszerelése a feldolgozási munkákhoz, állandó és megfelelő hőmérsékletű helyiség a cefre, bor érleléséhez? Egy átlagos nyaralóban nem adottak ehhez – általában – a feltételek.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Elindult a Hungarian Wine Business Program

2020. november 26. 14:24

Az Agrármarketing Centrum Magyarország Finnországi Nagykövetségével együttműködésben, a Hungarian Wine Business Program első állomásaként „hibrid” borszakmai mesterkurzussal és kóstolóval egybekötött üzletfejlesztési találkozót tartott.

Kihirdették a Magyar Bor Nagydíj győzteseit

2023. január 4. 09:03

A verseny történetében első alkalommal kerül a díj Pannonhalmára, ugyanakkor Villány már a negyedik elismerést gyűjti be.

A valódi ízek az érdekesek, - avagy borok enzimek, élesztők és kén nélkül

2019. március 1. 10:47

A Garam-menti dombság, a Duna közelsége, a szőlőhegy lábánál elterülő halastavak és a mocsaras Párizsi patak sajátos mikroklímát teremt. A különleges környezeti adottságok között termett szőlőből Sütő Zsolt kürti borász egyedi módszerek alkalmazásával készít bort – nem használ élesztőt, enzimet, ként; borait hordóban, illetve nyíltkádas erjesztéssel készíti seprőn tartással és élesztő-hártya alatti érleléssel.