6℃ -2℃
február 5. Ágota, Ingrid, Etelka, Léda

Hogyan tároljuk a héjas gyümölcsöket?

Agrofórum Online

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is. E fajok termőhely igényei és termesztési sajátosságai is eltérnek egymástól, viszont közös jellemzőjük, hogy a belső, ehető magjukat kemény burok veszi körül.  Azonos gyakorlati csoportba felhasználásuk módja miatt kerültek, ugyanis mindegyiket a magbeléért termesztjük. A legnagyobb gazdasági jelentősége hazánkban a diónak van, de házikerti körülmények között a többi fajjal is gyakran találkozhatunk.

A tárolhatóságot befolyásoló tényezők ismerete alapvető jelentőségű a termések eltarthatósága szempontjából. A megfelelően beérett gyümölcsöket tegyük csak a tárolókba, mert a nem kellően beéret magbél sokat veszít tömegéből (sokszor össze is töpörödhet). Érésüket jelzi a burokrepedés, ilyenkor már a maghéj világosból barnává változik és egyúttal megszárad. Emellett a vegetációs időszakban végzett növényvédelem is rendkívüli fontosságú, hiszen a tárolási betegségek egy része a tenyészidőszakban bekövetkező fertőzésekre vezethető vissza. A gombás betegségekkel fertőzött gyümölcsöket tárolás előtt válogassuk ki, ugyanis egy-egy rothadó vagy elrohadt termés a meglévőket is tönkreteheti.

A héjas gyümölcsöket nem kell feltétlen hűtőtárolóba tenni, ezáltal esetükben inkább csak raktározásról kell beszélni. Tárolásuk viszonylag egyszerűbb körülmények között is kivitelezhető, akár több hónapra is tehető, a megfelelő helyválasztással, gondos átválogatással. Megőrzésükre olyan helyet válasszunk, amely száraz, doh- és penészszagtól mentes, valamint jól szellőztethető. A gesztenyére, dióra,  mogyoróra és a mandulára egyaránt vonatkozik, hogy tárolásuk ritka szövésű tarisznyákban és zsákokban is megoldható, de a legjobb, ha vékony rétegben kiterített helyezzük el, 5-10 fok közötti hőmérsékleten. A viszonylag vékony rétegekben, vagy kupacokban lerakott burok nélküli terméseket tárolásuk során időközönként (3-4 hetente) a jobb átszellőzés érdekében megkeverni, átforgatni szükséges.

Külföldön is keresett a magyar dió

2022. december 20. 12:42

Az adventi időszakban sokan vásárolnak diót – elég, ha csak a bejglihez szükséges mennyiségre gondolunk.

Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon?

2024. november 22. 04:36

Az idei évben először termett a diófánk nagyobb mennyiséget. Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon? Mire kell leginkább odafigyelni?

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Mi okoz fekete folyást a diófa törzsén?

2019. november 6. 05:36

L. Imre kérdése: Diófám fatörzsén feketés folyás jelent meg idén. Mi okozza, veszélyes a fára?