Hogyan tároljuk a héjas gyümölcsöket?

Hogyan tároljuk a héjas gyümölcsöket?

Agrofórum Online

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is. E fajok termőhely igényei és termesztési sajátosságai is eltérnek egymástól, viszont közös jellemzőjük, hogy a belső, ehető magjukat kemény burok veszi körül.  Azonos gyakorlati csoportba felhasználásuk módja miatt kerültek, ugyanis mindegyiket a magbeléért termesztjük. A legnagyobb gazdasági jelentősége hazánkban a diónak van, de házikerti körülmények között a többi fajjal is gyakran találkozhatunk.

A tárolhatóságot befolyásoló tényezők ismerete alapvető jelentőségű a termések eltarthatósága szempontjából. A megfelelően beérett gyümölcsöket tegyük csak a tárolókba, mert a nem kellően beéret magbél sokat veszít tömegéből (sokszor össze is töpörödhet). Érésüket jelzi a burokrepedés, ilyenkor már a maghéj világosból barnává változik és egyúttal megszárad. Emellett a vegetációs időszakban végzett növényvédelem is rendkívüli fontosságú, hiszen a tárolási betegségek egy része a tenyészidőszakban bekövetkező fertőzésekre vezethető vissza. A gombás betegségekkel fertőzött gyümölcsöket tárolás előtt válogassuk ki, ugyanis egy-egy rothadó vagy elrohadt termés a meglévőket is tönkreteheti.

A héjas gyümölcsöket nem kell feltétlen hűtőtárolóba tenni, ezáltal esetükben inkább csak raktározásról kell beszélni. Tárolásuk viszonylag egyszerűbb körülmények között is kivitelezhető, akár több hónapra is tehető, a megfelelő helyválasztással, gondos átválogatással. Megőrzésükre olyan helyet válasszunk, amely száraz, doh- és penészszagtól mentes, valamint jól szellőztethető. A gesztenyére, dióra,  mogyoróra és a mandulára egyaránt vonatkozik, hogy tárolásuk ritka szövésű tarisznyákban és zsákokban is megoldható, de a legjobb, ha vékony rétegben kiterített helyezzük el, 5-10 fok közötti hőmérsékleten. A viszonylag vékony rétegekben, vagy kupacokban lerakott burok nélküli terméseket tárolásuk során időközönként (3-4 hetente) a jobb átszellőzés érdekében megkeverni, átforgatni szükséges.

A dión károsító gubacsatkák, I. rész

2023. október 26. 10:10

Gyümölcstermő növényeink közül a dió, gesztenye, mandula és mogyoró a héjasok csoportjába tartoznak. Közös jellemzőjük, hogy gyümölcsként minden esetben a magbelet hasznosítjuk. Rendszertani besorolásuk, termőhelyi igényeik, hasznosításuk és termesztési sajátosságaik szempontból azonban jelentős különbségek vannak közöttük.

Áremelkedés várható a gyenge gyümölcstermés miatt

2020. május 22. 12:21

A legnagyobb terméskiesés kajszibarackból, őszibarackból és cseresznyéből várható, e gyümölcsök mennyisége negyedére-harmadára eshet egy jó évhez viszonyítva.

Közepes termés várható dióból

2019. október 17. 09:03

Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000-1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról.

A dión károsító gubacsatkák, III. rész

2023. október 28. 11:10

A dolgozat első részében a dió nemezes gubacsatka által okozott tünetek kialakulását és évközi változását mutattuk be. A gubacsok legfontosabb tulajdonsága a levélfonák érközeiben megjelenő nemezszerű szőrképlet fehéres foltja, amely felett a levéllemez zöldessárgán, ráncolódva kidomborodik.