Hogyan termeszthető a metélőhagyma?

Agrofórum Online

Hogyan termeszthetek metélőhagymát? Milyen igényei vannak? Mikor vethetők magjai? Télen is szedhető?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A metélőhagyma zöld színű, pár mm-es vastagságú cső alakú levelei, aprítva nyersen is fogyaszthatók, de ételek ízesítésére egyaránt felhasználhatók. A metélőhagyma hőmérsékleti optimuma 16 fok, de hazánk környezeti körülményei között teljesen télálló évelő növény, melyet erős sarjképződés és bokrosodás jellemez. Magszárat a magvetést követő második évben fejleszt, mely utáni években már rendszeresen virágzik. Fényigénye mérsékelt, így félárnyékban, vagyis akár fák alatti részeken is képes megélni, viszont itt lassabb szaporodására kell számítanunk.

A kellő gondossággal előkészített, aprómorzsás talajba való vetését már márciusban elvégezhetjük. Ezután rendszeres öntözése mellett a magok kelése mintegy 3-4 hét után következik be. Kelés után, a növények megerősödésének elősegítése érdekében tápoldatot is juttathatunk ki számukra, amennyiben tartós műtrágyával vagy szerves trágyával az adott területünk nem lett előzetesen ellátva. A vetés évében a rendszeres öntözés és tápoldatozás mellett az állomány gyommentesen tartása is kiemelt jelentőségű. Túl sűrű állomány esetében érdemes a növényeket egymástól távolabb ültetni, mellyel fejlődésük szintén elősegíthető. Az első évben fontos, hogy zöldjét még ne szedjük le róla, csak a következő évtől kezdődően, hiszen ez a növények gyengülését okozná.

metélőhagyma
Túl sűrű állomány esetében érdemes a növényeket egymástól távolabb ültetni (fotó: Pixabay)

A második évben akár már három alkalommal is levághatók levelei, de érdemes megvárni azok legalább 15 cm-es hosszúságát. A leveleket minél mélyebben nyírjuk le, annál erősebb kihajtására számíthatunk. A metélőhagyma az ősz folyamán akár tőosztással is szaporítható, amennyiben rendelkezünk egy-egy kellően megerősödött állománnyal.

Saját metélőhagymánkat a tél folyamán is fogyaszthatjuk, amennyiben szobai körülmények között neveljük, vagyis hajtatjuk tovább. Ez azt jelenti, hogy ősszel, annyi növényt, amennyit szeretnénk, kiásunk, majd pedig friss talajjal töltött edénybe ültetjük. A beültetett növények leveleit vágjuk le és hajtatásig hűvös, világos helyen tároljuk. A kívánt szüret előtt kb. három héttel a növényeket helyezzük melegebb, 20 fokos és napos körülmények közé, mely hatására leveleik megkezdik növekedésüket.  

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Legyen saját fűszerkertünk - 5. rész

2020. április 4. 06:36

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben? Milyen környezeti igényei vannak a különleges ételek nem mindennapi fűszernövényeinek? Íme a koriander és a zamatos turbolya!

HIBRIDBÚZA. NAGY HOZAMOK, STABIL TELJESÍTMÉNY.

2020. augusztus 28. 09:55

Tesztjeink alapján a frakcionált vetőmag országszerte lehetőséget ad a sűrű soros, szemenkénti, úgynevezett precíziós vetéstechnológia üzemi szintű elvégzésére is.

Mire való a vetőszalag? Készíthetünk ilyet házilag is?

2024. január 22. 04:37

Mire való a vetőszalag (seed tape), és hogyan készíthetünk ilyet házilag? Várom válaszukat.