Hogyan védekezhetünk a szamóca szürkerothadása ellen?

Hogyan védekezhetünk a szamóca szürkerothadása ellen?

Agrofórum Online

A. Lilla kérdése: Kertemben szépen fejlődő szamócára az elmúlt időszakban sok csapadék hullott. Félek, hogy sok termés tönkre fog menni a szürkerothadás miatt. Mit tegyek ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A botritisz (Botrytis cinerea) a szamóca súlyos betegsége. A legnagyobb kárt a gyümölcsök rothadásával idézi elő. Fellépése az egyes évjáratoktól függően nagymértékben változhat. Csapadékos időjárás esetén viszont jelentős terméskieséssel lehet számolni.

Tünet: az érő termésen, főleg a kocsány felőli részen figyelhető meg a rothadása. A termés fakó, majd világosbarna lesz, húsa pedig lágy és pépes. A rothadó részeken a termést később dús, szürke bevonat borítja. Az elpusztult bogyón esetenként apró, fekete képletek is képződhetnek. A betegség mértékét növeli, hogy a szár is elbarnul, emiatt az azon lévő, egyébként egészséges termések is elpusztulnak. Fertőzési forrás a talaj, valamint a beteg növénymaradványok, ahol a kórokozó áttelel. A gomba a virágokat is megfertőzheti. Az elpusztult virágokról újabb virágok fertőződhetnek. Egy részük elpusztul, azonban a fertőzött virágok egy részéből beteg, rothadó termések fejlődnek. A kórokozó az éretlen termést sebzéséken keresztül, az érett termést seb nélkül is megfertőzheti. A gomba számára a nedves, páradús időjárás kedvező. Ha virágzástól gyümölcsérésig, vagyis májusban és június első felében csapadékos az időjárás, akkor jelentős termésrothadásra lehet számítani.

Védekezés: A túlzott nitrogén adagolás, a túl sűrű és gyomos állomány a betegség mértékét növeli. A szamócaállományt gyommentesen kell tartani, valamint az indákat időben el kell távolítani. A talaj takarása fóliával vagy szalmával a betegség mértékét jelentősen csökkenti. Gombaölő szeres kezelés tőlevélrózsás állapottól, a virágzás kezdetekor, majd a virágzás végén szükséges, méhkímélő technológiával. Virágzás kezdetén és végén a védekezést az időjárástól függetlenül célszerű elvégezni. A virágzás utáni védekezésre csak akkor van szükség, ha az időjárás csapadékos. A termésnövekedés idején végzett védekezés esetén mindenképpen legyünk tekintettel a készítményeken feltüntetett élelmezésügyi várakozási idő betartására. Védekezésre az azoxistrobin, fenhexamid, valamint réztartalmú szerek használhatók.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

2018. április 25. 08:24

Az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt egyre gyakoribb őszi árpában és búzában a sárgarozsda. Védekezni kell a repcében és a gyümölcsösökben is!

Áldás vagy átok - A szőlő szürkerothadása

2018. október 7. 16:57

A szőlő szürkerothadásáért felelős kórokozó kozmopolita, polifág faj. Gazdasági jelentősége igen nagy; bár a szőlő minden zöld részét fertőzheti, elsősorban az éredő fürtök károsításával okoz jelentős kárt. A Botrytis cinerea által okozott tüneteket és a gomba elleni védekezési lehetőségeket foglalja össze a Szerző.