Hogyan védekezhetünk a szamóca szürkerothadása ellen?

Hogyan védekezhetünk a szamóca szürkerothadása ellen?

Agrofórum Online

A. Lilla kérdése: Kertemben szépen fejlődő szamócára az elmúlt időszakban sok csapadék hullott. Félek, hogy sok termés tönkre fog menni a szürkerothadás miatt. Mit tegyek ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A botritisz (Botrytis cinerea) a szamóca súlyos betegsége. A legnagyobb kárt a gyümölcsök rothadásával idézi elő. Fellépése az egyes évjáratoktól függően nagymértékben változhat. Csapadékos időjárás esetén viszont jelentős terméskieséssel lehet számolni.

Tünet: az érő termésen, főleg a kocsány felőli részen figyelhető meg a rothadása. A termés fakó, majd világosbarna lesz, húsa pedig lágy és pépes. A rothadó részeken a termést később dús, szürke bevonat borítja. Az elpusztult bogyón esetenként apró, fekete képletek is képződhetnek. A betegség mértékét növeli, hogy a szár is elbarnul, emiatt az azon lévő, egyébként egészséges termések is elpusztulnak. Fertőzési forrás a talaj, valamint a beteg növénymaradványok, ahol a kórokozó áttelel. A gomba a virágokat is megfertőzheti. Az elpusztult virágokról újabb virágok fertőződhetnek. Egy részük elpusztul, azonban a fertőzött virágok egy részéből beteg, rothadó termések fejlődnek. A kórokozó az éretlen termést sebzéséken keresztül, az érett termést seb nélkül is megfertőzheti. A gomba számára a nedves, páradús időjárás kedvező. Ha virágzástól gyümölcsérésig, vagyis májusban és június első felében csapadékos az időjárás, akkor jelentős termésrothadásra lehet számítani.

Védekezés: A túlzott nitrogén adagolás, a túl sűrű és gyomos állomány a betegség mértékét növeli. A szamócaállományt gyommentesen kell tartani, valamint az indákat időben el kell távolítani. A talaj takarása fóliával vagy szalmával a betegség mértékét jelentősen csökkenti. Gombaölő szeres kezelés tőlevélrózsás állapottól, a virágzás kezdetekor, majd a virágzás végén szükséges, méhkímélő technológiával. Virágzás kezdetén és végén a védekezést az időjárástól függetlenül célszerű elvégezni. A virágzás utáni védekezésre csak akkor van szükség, ha az időjárás csapadékos. A termésnövekedés idején végzett védekezés esetén mindenképpen legyünk tekintettel a készítményeken feltüntetett élelmezésügyi várakozási idő betartására. Védekezésre az azoxistrobin, fenhexamid, valamint réztartalmú szerek használhatók.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Milyen kórokozók károsíthatják a szeder levelét?

2019. június 20. 13:01

R. Balázs kérdése: Milyen kórokozók okozhatnak gondot a szeder levelén?

Mi támadta meg a krizantém dugványokat?

2019. január 9. 08:37

Sz. Zsigmondné kérdése: Krizantém dugványokat gyökereztettem, a dugványok elfeketedtek, és világosszürke színű sűrű bevonat nőtt rajtuk. Mi lehet az, tudom orvosolni a bajt?

Miért nem érett meg a szeder gyümölcseinek nagy része?

2023. február 16. 04:36

Vajon miért nem érett meg tavaly a szeder gyümölcseinek nagy része? Kérem szépen szakmai véleményüket!