Hogyan virágoztassuk az amarillisz hagymákat?

Agrofórum Online

Hogyan virágoztassam az ajándékba kapott amarillisz hagymákat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az amarillisz eredetileg Dél-Amerika száraz és hűvös vidékeiről származó növényfaj. Abban hasonlít a tulipánhoz és a nárciszhoz, hogy eredeti élőhelyén a hűvös és száraz évszakot gumóként éli túl a föld alatt és csak akkor kezd kihajtani, amikor a hőmérséklet is enyhül. Nálunk az amarillisz virágzási ideje szinte pontosan karácsonyra és újévre esik, feltéve, ha időben el vannak ültetve hagymái. Fagyérzékenysége miatt az amarillisz csak cserépben nevelhető, ehhez a legjobb, ha a virághagymákat közepes tápanyagtartalmú talajba helyezzük, amelyben nem tud felesleges víz felhalmozódni. Erre alkalmas lehet normál virágföld és homok keveréke is. Az amarillisz edényének alján mindenképpen legyen vízelvezető nyílás, mert a hagyma, ha elvizesedik, könnyen rothadásnak indulhat.

Ültetés előtt ellenőrizzük az amarillisz gyökereit, és ollóval vágjuk le az esetlegesen elhalt részeket. Ezután kerüljenek a hagymák a legvastagabb részükig a talajba, míg a felső fele pedig lógjon ki a talajból. Az edény csak valamivel legyen nagyobb a hagymánál, a lényeg az, hogy ne boruljon fel, stabilan álljon benne a növény, még a virágzásakor is. Jól nyomkodjuk körbe a talajt ültetés után, hogy a nagy növényt kihajtáskor szilárdan tudja tartani és ne essen ki a cserepéből. A frissen ültetett amarilliszt alaposan öntözzük meg, és tegyük több hétre sötét és hűvös, kb. 18 Celsius-fokos helyre, amíg el nem kezd kihajtani. Ez akár négy hetet is igénybe vehet, mely alatt fontos, hogy a növényeket ne öntözzük! A sötét körülmény akár egy süveg alakúra hajtogatott újságpapírral is kivitelezhető, de akár egy szekrénybe is behelyezhetők a növények. A kihajtás után, vagyis amikor a virágszár eléri kb. a 15 cm-es nagyságot, ezután helyezzük át egyedeit világos helyre és rendszeres öntözés mellett a tápoldatozását is kezdjük meg.

A virágzás után se hagyjuk magukra növényeinket, ápoljuk őket tovább egész évben, még akkor is, ha már csak leveleik látszanak, hiszen némi gondoskodással e hagymák következő év őszén újra virágoztathatók.  

Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

2023. április 28. 10:36

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Azbeszt is van a magyarországi ivóvizekben

2024. február 9. 16:40

Az azbeszt, ez a természetes formában előforduló ásvány, jó ideje tudjuk, hogy rendkívül veszélyes anyag. Az azbeszttartalmú termékek megsérülésekor apró szálak lélegezhetők be, ami idővel olyan betegségek kialakulásához vezet, mint az azbesztózis, a mezotelióma és a rák más formái.

A páratartalom és szabályozása

2019. augusztus 5. 04:36

Míg a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, tehát a hajtatásban a magas, a nyári hónapokban, elsősorban szabadföldön az alacsony páratartalom jelent a zöldségtermesztésben gondot.

Spanyolország jelentős része aszállyal sújtott

2023. április 27. 08:37

Spanyolország jelentős része aszállyal sújtott, és Olaszország északi részén is nehéz körülmények között növekednek a vízhiányos időjárás miatt az őszi vetések.