Hol és hogyan teleltessük a citromfát?

Hol és hogyan teleltessük a citromfát?

Agrofórum Online

A tél előtt az öntözés mérséklésével is szükséges a citromfák felkészítése a pihenésre.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A citromfa nevelése és gondozása sok odafigyelést, energiát és időt igénylő feladat. Mivel a citromfa délről származó mediterrán növény, a mi éghajlatunkon, a szabadban, a téli fagyokat nem képes átvészelni. Fagypont alatti hőmérsékleten a növény ugyanis fagyási sérüléseket szenvedhet. A kertben tartott citromfa védett, ideális téli helyét már kora ősszel válasszuk ki.

A tél előtt az öntözés mérséklésével is szükséges a citromfák felkészítése a pihenésre. Ekkor egyébként a csökkenő hőmérséklet, valamint a rövidülő nappalok hatására is egyre kevesebb mennyiségű vizet igényel. A teleltetésre kiválasztott hely legyen hűvös, lehetőleg 6-8 fokos. Az sem baj, ha kicsit melegebb, de a hőmérséklet semmiképp ne menjen 15 fok fölé! A szobahőmérsékleten tartott citromfa ahelyett, hogy pihenne, télen is hozhat új hajtásokat, ezért válasszunk hűvösebb helyet számára. A hőmérséklet legyen egyenletes, és ha a helyiség száraz levegőjű, gondoskodjunk a párásításról is.

A téli hónapokban is tartsuk fenn a mérséklet öntözést, hiszen minél alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk, annál kevesebb vizet igényelnek egyedei. A túlöntözés következtében pedig a gyökérzetet betegségek és fulladás is fenyegetheti. A fény akárcsak az év többi időszakában, télen is nagyon fontos számára, ezért lehetőség szerint bőséges napfénnyel ellátott déli fekvésű ablakhoz állítsuk. A citromfa leveleinek egy része a téli időszak alatt lehullhat, mely természetes folyamatnak számít, ezért aggódnunk nem szükséges.

A legjobb tehát, ha a növényeket a lakás valamelyik fűtetlen, de ablakkal rendelkező, világos helyiségében helyezzük el (pl. folyosó, garázs, stb.). Kora tavasszal az öntözővíz mennyiségét újra növelhetjük, valamint a tápanyagok utánpótlását is elkezdhetjük. Ebben az időszakban gondoskodhatunk továbbá a növények metszéséről és átültetéséről is, így segítve elő a hajtások növekedését és a későbbi virágzást. A növényeket a fagyok elmúltával csak a megfelelően elvégzett edzést követően helyezzük újra kerti körülmények közé.

Kiváló aromájú sárgadinnyét díjaztak a Fruit Logistica kiállításon

2023. február 14. 10:16

2023-ban az IDEAL sárgadinnye ezüstérmes lett a leginnovatívabb termékek között a Fruit Logistica nemzetközi kiállításon.

Jó gyümölcstermés várható idén

2020. március 9. 08:23

Fennáll a lehetősége egy akár nagyon jó idei gyümölcstermésnek is, azt azonban az időjárás tavaszi és nyári alakulása határozza majd meg.

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

2018. április 16. 09:25

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.

Európai zöldség-gyümölcs érdekvédő szervezetet hoznának létre

2018. november 1. 14:03

A jövőben egységes álláspont kialakítására törekszenek és megkezdik a munkát egy európai szintű szerveződés létrehozására, annak érdekében, hogy az európai zöldség- és gyümölcságazat érdekeit hatékonyan és egységesen képviseljék és védjék.