Okozhat kárt a burgonyabogár a paradicsomon?

Okozhat kárt a burgonyabogár a paradicsomon?

Agrofórum Online

Burgonyabogarat találtam a paradicsom levelén. Károsíthatja a burgonyabogár a paradicsomot is?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) mindenki számára közismert kártevő, hiszen a domború hátú, élénksárga színű, hátán 5-5 fekete csíkkal rendelkező bogarat könnyű felismerni. Lárvája pirosas, narancssárga vagy hússzínű, oldalán két fekete szemölcssorral. A lárvák és kifejlett alakjaik is táplálkozásuk során a leveleket hámozgatják, nagy egyedszámuk esetében akár a teljes növényzet tarra rágását okozhatják.

Többféle tápnövénye is létezik, de legjobb táplálék számára a burgonya és a tojásgyümölcs levele, azonban számos, az adott családba, vagyis a burgonyafélék családjába tartozó növényfajt is rágcsálhat. A gyomnövények közül a beléndek és a csucsor azok, melyek teljes mértékben megfelelnek igényeiknek. A paradicsom csak átmeneti táplálékául szolgál, azon lassabban és kevesebb egyede tud teljes mértékben kifejlődni, akárcsak a gyomok közül az ebszőlőn és a maszlagon. Imágóinak érési táplálkozás szempontjából az ördögcérna és a nadragulya is megfelel, míg a paprika, petúnia és dohány pedig egyáltalán nem tartoznak kedvencei közé. 

A burgonyabogarak súlyos károkat főként a burgonya és padlizsán tövein tudnak okozni, ezért nem árt kertünkben megjelenésükre ügyelni. A megelőzés, vagyis a vetésforgó kialakítása kiskerti körülmények között is hasznos eljárás, mellyel más kártevők és kórokozók ellen is óvhatjuk növényeinket. A környezetkímélő módszerek közül a talaj mulccsal való takarásával, a gyomok időben való eltávolításával megjelenésük késleltethető, illetve táplálékforrásuk is csökkenthető. Riasztó hatású növények ültetése, mint pl. a kapor, torma és fokhagyma is célravezető lehet. Kevés növény esetén egyedeinek begyűjtése és megsemmisítése egyaránt hatékony, de türelmet és időt is igénylő feladat.

A kémiai védekezés hosszú életük és két nemzedékük összeolvadása miatt is nehézkes feladat. Az egy alkalommal végzett kezelés ugyanis minden fejlődési alakot, a tojást, a lárvát és az imágót nem képes egyszerre kiirtani. A kiskertben is használható szabad forgalmi kategóriájú készítmények közül az acetampirid, klorantraniliprol és a spinozad hatóanyagok engedélyezettek.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

Inváziós kártevők: a burgonyabogár

2019. január 25. 04:36

Az inváziós kártevők című sorozatunkban ez alkalommal a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) rendszertani helyét, morfológiáját, földrajzi elterjedését, tápnövényeit és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

A burgonyabogár megrágja a paradicsom és a paprika leveleit is?

2021. június 23. 11:37

A paradicsom átmeneti táplálékként szolgál számára, vagyis e növényen táplálkozva a rovar fejlődése lassabb és több lárvájának pusztulása is bekövetkezik eközben.

Burgonyabogár-gyűjtő gép

2021. augusztus 23. 11:37

A bogárgyűjtő eszköz a traktor homlokfüggesztő berendezésén helyezkedik el és négy bakhát szélességben dolgozik 3-5 km/h sebességgel haladva.