Lehet az étkezésre vásárolt burgonyából elültetni és abból termeszteni?

Lehet az étkezésre vásárolt burgonyából elültetni és abból termeszteni?

Agrofórum Online

Vásároltam étkezésre burgonyát, és nagyon ízlett. Arra gondoltam, hogy közülük néhányat elültetek. Lehet-e abból a burgonyából termeszteni is és hogyan? Mivel a fajta nevét nem ismerem, nem tudok rákeresni a vetőgumók között.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Természetesen az étkezési burgonyaként árusított gumók is alkalmasak lehetnek ültetésre, továbbnevelésre, előtte azonban pár tényt javaslok átgondolni.

Olyan burgonyagumókat érdemes elültetni tavasszal, amik héja ép, egészséges, rajta elszíneződések, foltok, sérülések nem fordulnak elő. Fontos, hogy csíráik életképesek és erőteljes fejlődésűek legyenek. A burgonya tárolása során érhették olyan kedvezőtlen hatások, amik a csírázóképességét csökkenthették. Csíraképességének ellenőrzését javaslom elvetése előtt, hogy csak életképes csírákkal rendelkező gumókat használjon fel. Erre a célra a gumókat tegye egyenletes szobahőmérsékletű – 18-20 °C-os -, fénymentes, sötét helyre 2-3 hetes időtartamra. Ez idő alatt a gumókon lévő apró rügyek megduzzadnak, megindul a hajtásfejlődés, láthatóvá válik a gumók életképessége.

Vetőgumók
Vetőgumók

Ha meggyőződött a folyamat megindulásáról, a gumók kiültethetők az előkészített földbe. Az előcsíráztatással nem veszít időt, sőt meggyorsítja a növények kezdeti fejlődését, korábbi termést nyer, jelen esetben ellenőrizheti a folyamatot. Amint a levelek kibújtak a talaj felszínére, javaslom a zöld leveleken az esetleges betegségek okozta elváltozások folyamatos ellenőrzését. A beteg töveket már ebben az állapotukban tanácsos kiemelni és eltávolítani a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére.

A burgonyanövényt, mivel gumóval szaporítják, ami vegetatív része a növénynek, számos gumóval terjedő betegség fertőzi, olyanok is, amik a gumót szétvágva a húsában nem hagynak látható tüneteket. Ez azt jelenti, hogy látszólag egészséges gumók, valójában tünetmentesek, de benne él(het)nek a kórokozók, melyek elültetés után a kihajtó zöld növényben aktivizálódnak, szétterjednek. Ebbe a csoportba tartoznak a legsúlyosabb betegségeket okozó vírusok.

Egészséges burgonyagumók
Egészséges burgonyagumók

Veszélyességüket az okozza, hogy a fertőzött gumóból fejlődő növény minden részében ott él a vírus, azokon látható elváltozásokat okoz (mozaikos foltosság, levél deformációja, növekedés visszaesése, gumóképződés csökkenése, értéktelen gumók fejlődése stb.). A beteg tő alatt képződő valamennyi gumó vírusfertőzött lesz. A nehézséget az jelenti, hogy vírusbetegségek ellen, amennyiben már kialakultak, nem lehet védekezni, a beteg növényeket nem lehet gyógyítani.

Az étkezési burgonyánál nem kizáró tényező a vírusfertőzöttség, míg a vetőgumónál igen. Többek között ez a minőségi követelmény a fő különbözőség közöttük.

Kiemelt kép: Pixabay

Fóliák hasznosítása, V. – Burgonya hajtatás

2024. február 16. 16:40

A burgonya a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye, termelési volumenben csak a rizs és a búza előzi meg.

Érdemes burgonyát termeszteni

2018. szeptember 4. 14:00

A burgonyatermelés ma tiszteletre méltó tevékenység. Régen is nehéz volt ez a munka, és jelenleg sem könnyebb.

Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

2023. május 1. 04:39

Március közepén ültettem el a burgonyagumókat. Miért nem csíráztak még ki? Kezdek aggódni, hogy idén nem lesz krumplitermésünk.

Hogyan trágyázzuk a burgonyát?

2023. augusztus 31. 17:10

Tudja-e, miért fontos a burgonyát trágyázni? No, és melyik az optimális időszak erre? Hogyan célszerű kiválasztani a saját burgonyafajtánkhoz leginkább megfelelő trágyát, és mi van akkor, ha paradicsomtrágyát használunk?