Már támad a vértetű is?

Agrofórum Online

G. Krisztina kérdése: Kedves Marietta! A csatolt képeket nem nálam fotóztam, de rá két hétre a saját almafámon is megtaláltam, kevésbé súlyos formában. Fehér, nedves pamacsok, szabad szemmel nem látni, mi van bennük?

Aki válaszol:

Dr. Sallai-Harcsa Marietta, mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos.

Kedves Kriszta!

Ezek a vattaszerű pamacsok az almafa vértetű telepei. Az alma hajtásait, ágait, sőt még a gyökerét is szívogatja. Kártételének következménye, hogy a megtámadott hajtásokban, ágrészekben, gyökerekben szövetburjánzás indul meg, ami tápanyag-utánpótlási zavarokat okoz. A vértetű jellemzően legyengült állapotú almafákon jelenik meg, talajban (gyökérnyakon, gyökéren) telelnek, majd tavasszal-nyáron feljebb vándorolnak a hajtások/repedések felé, jellemzően egy-egy sebzés (metszési heg, ágtörés) környékén telepednek meg.

Az almafák tavaszi tisztogatása, fasebkezelése és lemosó permetezése fontos megelőzési módszer a későbbi fertőzés elkerüléséhez.

Kiskertben pirimikarb (Pirimor) hatóanyagú készítménnyel, vagy olajos permetszerekkel (pl. Vektafid R) egy-egy telep esetén célzottan szórópisztollyal odairányítva védekezzünk!

Gyorsan nőtt a lengyel frissen préselt almalétermelés és export

2019. január 22. 08:16

A lengyel szezonális NFC-export a 2014/15-ös szezon óta évente mintegy 40 százalékos növekedési rátát mutatott, ami az elmúlt szezonban közel 180 ezer tonna mennyiséget jelentett.

Nőttek az amerikai frisspiaci almakészletek

2020. március 20. 09:02

Az Egyesült Államok egyértelműen több almát fog feldolgozni almalé céljára ebben az évben.

Miért barnul meg az alma gyümölcshúsa a magház körül?

2024. január 21. 04:38

A tavalyi almatermések húsa belül megbarnult, a héjon semmi tünet nem látható, ránézésre egészségesnek látszanak a gyümölcsök. A barnulás a magok körül fejlődött ki, nem egyenletes a megjelenése. Mi lehet a baj? Szeretném a jövőben megelőzni a betegséget.

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni