Mely kártevők jelenlétére számíthatunk legelőször tavasszal a gyümölcsfákon?

Mely kártevők jelenlétére számíthatunk legelőször tavasszal a gyümölcsfákon?

Agrofórum Online

Mely kártevők jelenlétére számíthatok legelőször tavasszal a gyümölcsfákon? Kérem segítségüket abban, hogy mikor és hogyan védekezzek ezek ellen?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az egyik első, szinte minden gyümölcsfaj esetében problémát okozó kártevő a levéltetű, ami megjelenésére már a rügyek kipattanása után számíthatunk. Kártételük kisebb-nagyobb mértékben minden évben megfigyelhető a gyümölcsfákon. Legeredményesebbek akkor lehetünk az ellenük való védekezéssel, ha már tavasszal, kis egyedszámuknál elvégezzük a kémiai beavatkozást.

A körtefák legjelentősebb, gyorsan és tömegesen szaporodó kártevői a körtelevélbolhák is nagyon korán, már március elején megkezdik élettevékenységüket. Mire a fákon a kis levelek kifejlődnek a bolhák tojásrakása már elkezdődik. Korán megjelenő, gyorsan és tömegesen szaporodó kártevő, ezért jelenlétére különös gondot kell fordítani. A körtelevélbolha ellen a permetezést akkor kezdjük el, amikor a tojások nagyobb része a kelés előtti állapotban van, melyet kézi nagyítóval ellenőrizhetünk. Hatékonyak lehetünk akkor is, ha a kezelés időpontjában még a fiatal lárvák vannak túlsúlyban.

A jelentősebb sodrómolyok, amelyekkel találkozhatunk kiskertünkben az almailonca, kerti sodrómoly, ékes sodrómoly, ligeti sodrómoly. Tavasszal a hernyók a rügyeket, virágokat károsítják, később a vegetációs időszakban a leveleket hámozgatják és a gyümölcsök felszínét rágják. Tevékenységüket levél és levél vagy levél és gyümölcs közti szövedékcsomóban végzik. Az áttelelő hernyók számát megfelelő metszéssel, és a lehullott növényi részek eltávolításával gyéríthetjük. A rovarölő szeres kezelést az áttelelő lárvák kezdeti károsításakor kell elvégezni.

A barackmoly fő tápnövénye a kajszi és az őszibarack, de szórványosan szilván, mandulán, cseresznyén és meggyen is előfordul. Az áttelelt hernyók kezdetben a rügyeket és a fiatal hajtásokat károsítják. A fiatal hajtásrészben rágcsálnak, a kirágott hajtások csúcsa elhervad, majd elszárad a hajtás tövénél mézgacsepp látható. Nyáron a hernyók a csonthéj megkeményedése után a gyümölcskocsány körüli részen rágnak a termésbe. A keleti gyümölcsmolynak hasonló kártétele van, mint a barackmolynak, viszont míg a barackmoly lárvái áprilisban pár cm-es hajtásokon, addig a keleti gyümölcsmoly lárvái a 8-10 cm-es hajtásokon károsítanak. A vegyszeres védekezést e kártevőknél kora tavasszal az áttelelt hernyóihoz, később a tojásrakásához célszerű időzíteni.

Mik lehetnek a feketefenyőről potyogó apró lárvák?

2023. május 13. 10:37

Feketefenyőmről a képen látható hernyók potyognak igen nagy számban. A lárvák picik, legfeljebb 5 mm hosszúak. A fán nem látok szövedéket. Mik ezek, mit lehet tenni ellenük?

Túlélheti a telet a cserepes krizantém?

2022. október 25. 04:38

Vásároltunk mindenszentek ünnepére cserepes krizantémot, amit majd a temetőben helyezünk el. Hogyan lehet megállapítani, hogy a virágunk túléli-e a telet, bírja-e a fagyokat és jövőre is élni, virágozni fog?

Mi legyen a fán maradt, megrohadt cseresznyével?

2023. július 3. 04:36

Cseresznyefám termései már túlértek, sok azonban még a fán maradt megrothadva. Mi legyen ezekkel a termésekkel?

Mik a sütőtök érettségének jelei?

2023. szeptember 24. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?