Mi lehet a fekete bevonat az almafa törzsén?

Mi lehet a fekete bevonat az almafa törzsén?

Agrofórum Online

Almafám törzsén a kéreg fekete színű, a fa tavaly nem mutatott semmi elváltozást, szépen termett. Mi lehet ez a fekete bevonat, hogyan tudom eltávolítani?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A beküldött képen egyenletes, nagy felületen látszik a fekete elszínződés, ami mindenképpen gombafertőzésre utal. A kép alapján két lehetőséget tudok felvázolni.

Elfeketedő fakéreg a fákon – sebek környékén – megtelepedő patogén gombák hatására is ki tud alakulni. Ez esetben a kéreg alatt a faszövet is barnán, különböző alakzatban elváltozik, nem marad a faszövet világos és egyszínű. Az ilyen belső fertőzésnél a fát csak oly módon tudjuk mentesíteni, ha a beteg részt visszavágjuk, leválasztjuk. Minél hamarabb történik, annál eredményesebb a beavatkozás. A bekerülő kórokozókat nem lehet a szövetben elpusztítani, nincs ellenük ható szer.

Gyakoribb és kevésbé veszélyes, amikor a fás növényeken, leveleken, virágokon, és a fakérgen is megtelepedik egy finom fekete bársonyos bevonat, ami korompenész néven ismert. Több gombafaj is okozhatja (Aureobasidium, Alternaria és Cladosporium spp.), megjelenésük feltétele a növényeken bevonatot képző mézharmat megtelepedése.

Fekete bevonat az almafa törzsén (fotó: a kérdező felvétele)

Levelében azt írta, hogy a fekete bevonat lehúzható, alatta minden a szokott színű, állományú, a fa teli van élő rügyekkel, és tavaly is „csak” levéltetves volt a fa.

Közismert, hogy bizonyos szívó szájszervű rovarok, a növény nedvének szívása közben édes, sok cukrot tartalmazó, ragadós, mézhez hasonló, áttetsző bevonatot bocsátanak ki a növény felületén, ezt nevezik mézharmatnak. Levéltetvek mellett, pajzstetvek, liszteskék és kabócák, levélbolhák is képeznek mézharmatot, amin a felsorolt gombafajok megtelepednek, abból táplálkoznak. A fekete bevonat a gomba micéliumából és konídiumtartóiból áll, attól bársonyos a felülete. A gomba a növénnyel nem lép kapcsolatba, nem parazitálja, csak az édes váladékot fogyasztja. Közvetve károsítja a növényt, mert azon a felületen, ahol a mézharmat bevonat kialakul, és rajta a korompenész, a növény légzőnyílásait befedi, elzárja, így a normál anyagcseréjét lassítja, a növény legyengül a bevonat felületének arányában. A mézharmat és rajta a korompenész vegetációs időben a leveleken, termések héján, hajtásokon és vesszőkön is megtelepedhet szabálytalan vagy összefolyó foltokban. A fákról kerti bútorra, kövezetre lecsöpögő mézharmatra is képes a korompenész rátelepedni.

Korompenész juharfán

Védekezni elsősorban a mézharmatot képező rovarok ellen lehet, lehetőleg a tömeges felszaporodásuk elején. Sajnos a tetvek természetes ellenségei (parazitái) súlyos fertőzésnél nem tudják a növényeket időben megszabadítani tőlük, ezért 1 alkalommal szükséges lehet rovarölő szerrel kezelni a növényeket.

A szerek hatását nagyon lecsökkenti a mézharmat és a korompenész bevonat, ezért a gyakorlat szerint először a bevonatokat kell a növényről eltávolítani káliszappanos lemosó permetezéssel, melyre ismételten is szükség lehet. Utána erős vízsugárral már a mézharmat is lemosható. Nyári intenzív zápor is hasonló tisztító hatást képes kifejteni. Bármelyik rovarölő szer felhasználható a rovarok ellen, a levéltetvek elleni Pirimor, Teppeki, vagy az általános rovarölő hatású, növényi eredetű NeemAzal, és a gyérítő hatású narancsolaj-tartalmú készítmények is.

Mitől fejlődött ki a szelídgesztenye törzsén nagy foltban elhalás?

2022. december 23. 04:37

Van egy 7 éves szelídgesztenyefám, aminek a törzsén nagy foltban elhalás fejlődött ki. Az elhalt részt kibontottam, kitisztítottam. Nem nyugodtam meg, nagyon mély és terjedelmes elhalásról van szó. Megállapítható a kép alapján, hogy mi okozhatta? És orvosolható-e a betegség?

Mivel védekezhetek a szilva levelein látható apró, sötét foltok ellen?

2023. október 21. 04:39

Az utóbbi hetekben szilvafákon sok levél elsárgult és lehullott. Rajtuk apró, sötét pontokat látok a hátoldalukon. A már megszokott nagyobb foltok mellett, ezek az én kertemben újak. Mi lehet ez, mivel védekezhetek ellene?

Mit tehetünk, ha az őszibarackfa törzse elfeketedett és fehér gombák is megjelentek rajta?

2023. március 7. 04:38

Az őszibarackfáim törzsének és vázágainak egy része tavaszra elfeketedett és fehér gombák sűrűn rátelepedtek, ráadásul az ágak meg is vannak repedve. Kérdésem, hogy mit lehet tenni a drótkefézésen túl? A választ előre is köszönöm.

Egy új betegség tünetei láthatók a platánfa fiatal hajtásain?

2023. szeptember 10. 04:39

Kertünk dísze egy magas platánfa a gyep közepén. Az utóbbi években egyre gyakrabban figyeltem meg rajta a fiatal hajtások leveleinek torzulását és elszáradását. Színe fehéres, nem sötét. Egy új betegségről van szó? Hogyan tudunk védekezni ellene?