Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

Agrofórum Online

Itt az oldalon olvastam a mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!

Aki válaszol:
Simonitsné Krausz Dóra növényorvos, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök

Kedves Érdeklődő!

Egyes krizantémfajok és -fajták sokrétű gasztronómiai felhasználását Kínában kezdték meg, ahol kezdetben olyan nagy tisztelete volt ezeknek a növényeknek, hogy császári előjogként csak az uralkodó fogyaszthatta a krizantém egyes részeit.

A krizantém virágából készített tea kultúrája az i.sz. 960-1279 között uralkodó, kínai Song-dinasztia idején alakult ki, és Kínában azóta is őrzik hagyományát. Nagyon fontos, hogy nem minden krizantémfaj és -fajta virágából készülhet tea, ugyanis a krizantém (Chrysanthemum) növénynemzetségbe mérgező fajok is tartoznak!

Teaként fogyasztható a krizantém nemzetség típusfajának, a(z indiai) krizantémnak (Chrysanthemum indicum) és a kínai ehető krizantémnak (Chrysanthemum x morifolium) a virága, húsok mellé, salátának pedig a nankingi krizantém (Chrisanthemum nankingense) és a dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) leveleit fogyasztják.

Mind a négy növény termeszthető hazánkban, gondozásuk közös jellemzője, hogy jól tűrik az időjárás szélsőségeit, különösen a száraz időszakokat, viszont növekedni és dúsan virágozni akkor fognak, ha rendszeresen, kiadósan öntözzük őket. Talajra nem különösebben igényesek, de a jó vízáteresztő, tápdús földben nőnek a legszebben.

A nankingi krizantém virágai kisméretűek

A fent említett fajok közül a legelterjedtebb az évelő Chrysanthemum indicum faj. E növényfaj képviselői jellemzően középmagasak, elágazó szárúak, tojásdad alakú levelei erősen hasogatottak. Jellegzetes illatú virágai szabályos formájúak, lehetnek egyszerűek és teltvirágúak is. A szirmok a virágon jellegzetesen sugarasan helyezkednek el. A virágok színe a krémszínű árnyalatoktól az élénksárgán, narancssárgán át a bíborszínűig terjed.

A kínai ehető krizantémnak (Chrysanthemum x morifolium) a virágán kívül még kesernyés-csípős ízű levelét és gyökerét is fogyasztották, virágát pedig nemcsak teaként, de köretekhez, salátákhoz, húsok fűszerezéséhez is alkalmazzák. A kínai ehető krizantém egy hibridnövény (tehát két különböző növényfaj mesterséges keresztezésével hozták létre). Dús szárrendszerével, szeldelt leveleivel és sárga színű, margarétaszerű virágaival igen dekoratív dísznövény is.

A nankingi krizantém (Chrisanthemum nankingense) megjelenésében hasonlít a kínai krizantémra sötétzöld, szeldelt leveleivel, viszont sárga virágai kisebbek a nemesített krizantémokhoz képest. Virágainak kis méretét azonban sikerül a mennyiséggel ellensúlyozni: olyan nagy mennyiségű virág jelenik meg egy-egy növényen, hogy a kertben dísznövényként is megállja a helyét. Levele rendkívül erőteljes, fűszeres ízű, így csak kis mennyiségben ajánlott salátákba tenni belőle.

A dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) levelét nyersen fogyasztják salátákban, de általában egy percre forró vízbe mártják, mielőtt bekerül az ételekbe. Hosszú ideig nem szabad főzni, mert megkeseredik a levele. Aromája kellemes, a zellerre emlékeztető pikáns, fanyar ízű.

A kínai ehető krizantémnak a virágán kívül még kesernyés-csípős ízű levelét és gyökerét is fogyasztották

A krizantémtea jótékony hatásai

A krizantém virágának teája a népi gyógyászatban elismerten vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatású. Meghűléses betegségek, emésztési problémák, fejfájás esetén is javallott az alkalmazása, ezenkívül a máj egészségének védelmét is szolgálja. Erős antioxidánsainak köszönhetően a kamillához hasonlóan segíti a szervezet természetes regenerálását, nyugtató, altató, méregtelenítő és lázcsillapító hatású. Alkalmazhatjuk még hőhullámok kezelésére. Folyamatos fogyasztásával csökkenthető a szívroham, stroke és érelmeszesedés kialakulásának kockázata is.

Külsőleg alkalmazva kötőhártya-gyulladás gyógyítására, sőt látászavar enyhítésére is használták, de a képernyők előtt sokáig ülők fáradt szemét is nyugtatja. A tea rendszeres fogyasztása javítja a látást és megelőzhető vele a szürkehályog kialakulása is. Bőrpanaszok enyhítésére vagy sebek kezelésére is használható.

Élvezeti teaként is számításba jöhet, hűtő hatása miatt főként nyáron érdemes fogyasztani. Nem elhanyagolható tápanyagtartalma sem, a krizantém virága gazdag C-vitaminban, nátriumban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, vasban és béta-karotinban is.

A krizantém szárított virága a tea alapanyaga

Látványnak sem utolsó

A kereskedelmi forgalomba hozott gyógyteaként árusított krizantémteát általában kisebb (40-100 g-os) kiszerelésben vásárolhatjuk meg. A készítmények a növény szárított virágát tartalmazzák, amelyek forró víz hatására kinyílnak. A víz színén úszó virágok rendkívül egyedi látványt nyújtanak, a halványsárga főzet íze pedig kellemesen aromás.

Elkészítési javaslat

A készítmények receptje szerint általában 6-8 szárított krizantémvirágot (kb. egy evőkanál) kell üveg- vagy kerámiacsészébe tenni (a műanyagot kerüljük!), és felforralt vízzel leönteni. Lefedve állni hagyjuk 5-10 percig, majd a főzet leszűrése után lehet ízesíteni a teát (természetesen nem kötelező, mert önmagában is nagyon kellemes ital). A virágokat egy nap akár 3-4 alkalommal is felönthetjük újra forró vízzel.

A tea adagolására és fogyasztásának időtartamára vonatkozóan mindig olvassuk el a termékek tájékoztatóját!

Kapcsolódó cikkek:

Fügét a lakásba! - Kedvenc fikuszaink

2022. október 15. 07:36

Hogyan lettek trópusi növényként a fikuszok közkedvelt szobanövények, akár még száraz levegőjű panellakásokban is?

Milyen levendulát ültessünk a kertbe?

2022. május 8. 07:13

A levendula egy sokoldalúan felhasználható fűszer- és dísznövény, a kertek és a szegélyek lenyűgöző kiegészítője.

Miért ideális növény a kertbe a vasfű?

2023. május 23. 05:36

Nézzük most sorra azt, hogy mit érdemes tudni a vasfűről!

Egy különleges szépség: a léggömbvirág

2023. április 5. 15:41

A léggömbvirág (Platycodon grandiflorus) egy Kelet-Ázsiában őshonos lágyszárú évelő növény, amelynek jellegzetes bimbói úgy néznek ki, mint a szétpukkanni készülő lufik - vagy mini hőlégballonok –, innen ered a köznapi elnevezése is.