Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

Agrofórum Online

Itt az oldalon olvastam a mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!

Aki válaszol:
Simonitsné Krausz Dóra növényorvos, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök

Kedves Érdeklődő!

Egyes krizantémfajok és -fajták sokrétű gasztronómiai felhasználását Kínában kezdték meg, ahol kezdetben olyan nagy tisztelete volt ezeknek a növényeknek, hogy császári előjogként csak az uralkodó fogyaszthatta a krizantém egyes részeit.

A krizantém virágából készített tea kultúrája az i.sz. 960-1279 között uralkodó, kínai Song-dinasztia idején alakult ki, és Kínában azóta is őrzik hagyományát. Nagyon fontos, hogy nem minden krizantémfaj és -fajta virágából készülhet tea, ugyanis a krizantém (Chrysanthemum) növénynemzetségbe mérgező fajok is tartoznak!

Teaként fogyasztható a krizantém nemzetség típusfajának, a(z indiai) krizantémnak (Chrysanthemum indicum) és a kínai ehető krizantémnak (Chrysanthemum x morifolium) a virága, húsok mellé, salátának pedig a nankingi krizantém (Chrisanthemum nankingense) és a dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) leveleit fogyasztják.

Mind a négy növény termeszthető hazánkban, gondozásuk közös jellemzője, hogy jól tűrik az időjárás szélsőségeit, különösen a száraz időszakokat, viszont növekedni és dúsan virágozni akkor fognak, ha rendszeresen, kiadósan öntözzük őket. Talajra nem különösebben igényesek, de a jó vízáteresztő, tápdús földben nőnek a legszebben.

A nankingi krizantém virágai kisméretűek

A fent említett fajok közül a legelterjedtebb az évelő Chrysanthemum indicum faj. E növényfaj képviselői jellemzően középmagasak, elágazó szárúak, tojásdad alakú levelei erősen hasogatottak. Jellegzetes illatú virágai szabályos formájúak, lehetnek egyszerűek és teltvirágúak is. A szirmok a virágon jellegzetesen sugarasan helyezkednek el. A virágok színe a krémszínű árnyalatoktól az élénksárgán, narancssárgán át a bíborszínűig terjed.

A kínai ehető krizantémnak (Chrysanthemum x morifolium) a virágán kívül még kesernyés-csípős ízű levelét és gyökerét is fogyasztották, virágát pedig nemcsak teaként, de köretekhez, salátákhoz, húsok fűszerezéséhez is alkalmazzák. A kínai ehető krizantém egy hibridnövény (tehát két különböző növényfaj mesterséges keresztezésével hozták létre). Dús szárrendszerével, szeldelt leveleivel és sárga színű, margarétaszerű virágaival igen dekoratív dísznövény is.

A nankingi krizantém (Chrisanthemum nankingense) megjelenésében hasonlít a kínai krizantémra sötétzöld, szeldelt leveleivel, viszont sárga virágai kisebbek a nemesített krizantémokhoz képest. Virágainak kis méretét azonban sikerül a mennyiséggel ellensúlyozni: olyan nagy mennyiségű virág jelenik meg egy-egy növényen, hogy a kertben dísznövényként is megállja a helyét. Levele rendkívül erőteljes, fűszeres ízű, így csak kis mennyiségben ajánlott salátákba tenni belőle.

A dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) levelét nyersen fogyasztják salátákban, de általában egy percre forró vízbe mártják, mielőtt bekerül az ételekbe. Hosszú ideig nem szabad főzni, mert megkeseredik a levele. Aromája kellemes, a zellerre emlékeztető pikáns, fanyar ízű.

A kínai ehető krizantémnak a virágán kívül még kesernyés-csípős ízű levelét és gyökerét is fogyasztották

A krizantémtea jótékony hatásai

A krizantém virágának teája a népi gyógyászatban elismerten vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatású. Meghűléses betegségek, emésztési problémák, fejfájás esetén is javallott az alkalmazása, ezenkívül a máj egészségének védelmét is szolgálja. Erős antioxidánsainak köszönhetően a kamillához hasonlóan segíti a szervezet természetes regenerálását, nyugtató, altató, méregtelenítő és lázcsillapító hatású. Alkalmazhatjuk még hőhullámok kezelésére. Folyamatos fogyasztásával csökkenthető a szívroham, stroke és érelmeszesedés kialakulásának kockázata is.

Külsőleg alkalmazva kötőhártya-gyulladás gyógyítására, sőt látászavar enyhítésére is használták, de a képernyők előtt sokáig ülők fáradt szemét is nyugtatja. A tea rendszeres fogyasztása javítja a látást és megelőzhető vele a szürkehályog kialakulása is. Bőrpanaszok enyhítésére vagy sebek kezelésére is használható.

Élvezeti teaként is számításba jöhet, hűtő hatása miatt főként nyáron érdemes fogyasztani. Nem elhanyagolható tápanyagtartalma sem, a krizantém virága gazdag C-vitaminban, nátriumban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, vasban és béta-karotinban is.

A krizantém szárított virága a tea alapanyaga

Látványnak sem utolsó

A kereskedelmi forgalomba hozott gyógyteaként árusított krizantémteát általában kisebb (40-100 g-os) kiszerelésben vásárolhatjuk meg. A készítmények a növény szárított virágát tartalmazzák, amelyek forró víz hatására kinyílnak. A víz színén úszó virágok rendkívül egyedi látványt nyújtanak, a halványsárga főzet íze pedig kellemesen aromás.

Elkészítési javaslat

A készítmények receptje szerint általában 6-8 szárított krizantémvirágot (kb. egy evőkanál) kell üveg- vagy kerámiacsészébe tenni (a műanyagot kerüljük!), és felforralt vízzel leönteni. Lefedve állni hagyjuk 5-10 percig, majd a főzet leszűrése után lehet ízesíteni a teát (természetesen nem kötelező, mert önmagában is nagyon kellemes ital). A virágokat egy nap akár 3-4 alkalommal is felönthetjük újra forró vízzel.

A tea adagolására és fogyasztásának időtartamára vonatkozóan mindig olvassuk el a termékek tájékoztatóját!

Kapcsolódó cikkek:

Koronavírus - Inputanyag-hiányra számítanak, nem fogadnak területi képviselőket a gazdálkodók

2020. március 16. 06:38

A koronavírus okozta világjárvány minden ágazatra, így a mezőgazdaságra is hatással lesz. Elmaradnak a nagy agrárrendezvények, például az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, de egyéb rendezvények, szakmai konferenciák is. Bezártak az egyetemek, köztük a Szent István Egyetem gödöllői kampusza is, ahol az egyik legelső iráni beteg is tanul. De mit gondolnak a gazdálkodók, milyen hatással lesz rájuk az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet?

10 érdekesség a bazsarózsáról

2024. április 24. 14:10

A bazsarózsa vagy peónia hamarosan virágba borul, érdemes hát néhány érdekességet megtudni erről a csodás dísznövényről.

A kártevők a dísznövényeinket sem kímélik

2018. május 4. 05:30

Dísznövényeink közül a buxuson ismét tarol a selyemfényű puszpángmoly hernyója.

Gyömbér vagy gyömbérgyökér? Nem ugyanaz!

2023. október 9. 05:40

A gyömbért nagyjából mindenki ismeri, hiszen a legtöbb zöldségesnél, élelmiszerboltban kapható. Na, de mi is az a gyömbérgyökér?