Mi a teendő a hagymával a felszedést követően?

Agrofórum Online

Kezdő kertész vagyok. Úgy látom, hogy idén egész jó hagymaterméssel számolhatunk. Mi a teendő a hagyma kiszedése után?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Azokban a kertekben, ahol már korán tavasszal dugványozásra kerültek a dughagymák, a meleg időjárás hatására befejeződött érésük, elérkezett betakarítási időszakuk. A március közepén ültetésre került hagymák, július első dekádján, közepén minden bizonnyal felszedésre érett állapotban vannak már. Az érésnek, így betakaríthatóságnak is több jele van, melyek közül a levelek megdőlése és száradása a legismertebb. A hagyma nyaki részének ilyenkor már nagy a vízvesztése, így csúcsi leveleik száradásnak indulnak. Az érés idejét azonban több tényező is befolyásolja, mint pl. a fajta, de a termesztés módja és a hőmérséklet alakulása is természetesen hatással lehetnek rá.

Az ültetés idejét figyelembe véve általában 4-5 hónapra tehető a vöröshagyma tenyészidőszaka. A korábbi betakarítás semmiképp sem ajánlott, hiszen az érés során a beltartalmi értékei folyamatosan változnak. Folyamatosan nő a cukor- és szárazanyag-tartalom, melyek megfelelő mennyiségben csak teljesen érett állapotban találhatók meg a hagymában. Érdemes továbbá pár hagymafejet a talajból ki is húzni, hiszen a színes buroklevelek kialakulása, valamint a gyökerek száradásnak indulása is az érettség mutatói közé tartoznak.

Kiemelt szerepe van annak, hogy megfelelően érett hagymát takarítsunk be, hiszen tartós tárolásra csak a kellően érett hagymák alkalmasak. A felszedést napos időben végezzük el, lehetőleg még nagyobb esők előtt! Eső után érdemes még pár napot várni a talaj felszáradására. A betakarítás végeztével következhet a hagyma szikkasztása, mely során a buroklevelek megvastagodása és száradása a célunk. A hagymafejeket helyezzük ládákba, rekeszekbe, jól szellőző, akár napos helyre téve azokat! Fontos, hogy eső esetén védett helyre kerüljenek, újbóli vizesedésüket, így gyökérfejlesztésüket ezzel akadályozzuk meg!

A szárítás után, mely több hetet is igénybe vehet, következzen a tisztítás, a talajdarabok és a levelek eltávolítása, a beteg, rothadó, sérült fejek kiválogatása. Az ilyen hagymákat egyrészt nem is lehet hosszabb ideig tárolni, másrészt pedig az egészséges hagymafejek romlását is előidézhetik. A tárolásra olyan helyet válasszunk, melynek hőmérséklete télen sem csökken le három fok alá, jól szellőzik és páratartalma sem magas! A tárolás alatt, télen se felejtkezzünk meg a termések időnkénti átválogatásáról, mellyel akár jelentősebb romlástól tudjuk megvédeni hagymáinkat!

Kiemelt kép: Pixabay

A gabona 78 százalékát takarították be Ukrajnában

2020. október 19. 06:27

A gazdasági minisztérium arra számít, hogy a teljes gabonatermés 2020-ban 68 millió tonnára eshet vissza a 2019-es rekord 75 millió tonnáról.

Enyhén drágult a kukorica világpiaci ára

2019. július 24. 04:37

Emelkedett a kukorica ára azt követően, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a kukoricatermés elmaradhat a várakozásoktól.

Takarmányminőséggé vált a búza a csapadék hatására

2024. július 5. 08:40

Bár a búza átlaghozama 6 tonna körül maradt, a csapadék után már fele-fele arányban takaríthattak be malmi és takarmányminőséget a gazdák.

Programváltoztatás a CLAAS salgaui gyárában - befejezik a CARGOS rendfelszedő kocsik gyártását

2022. május 12. 04:36

A CLAAS járvaszecskázó betakarítási technológiájának sikere és főleg az új ORBIS adapter pozitív eladási előrejelzése arra ösztönzi a céget, hogy módosítsa a Bad Salgauban található üzem szerkezeti működését.