Mi a teendő a hagymával a felszedést követően?

Agrofórum Online

Kezdő kertész vagyok. Úgy látom, hogy idén egész jó hagymaterméssel számolhatunk. Mi a teendő a hagyma kiszedése után?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Azokban a kertekben, ahol már korán tavasszal dugványozásra kerültek a dughagymák, a meleg időjárás hatására befejeződött érésük, elérkezett betakarítási időszakuk. A március közepén ültetésre került hagymák, július első dekádján, közepén minden bizonnyal felszedésre érett állapotban vannak már. Az érésnek, így betakaríthatóságnak is több jele van, melyek közül a levelek megdőlése és száradása a legismertebb. A hagyma nyaki részének ilyenkor már nagy a vízvesztése, így csúcsi leveleik száradásnak indulnak. Az érés idejét azonban több tényező is befolyásolja, mint pl. a fajta, de a termesztés módja és a hőmérséklet alakulása is természetesen hatással lehetnek rá.

Az ültetés idejét figyelembe véve általában 4-5 hónapra tehető a vöröshagyma tenyészidőszaka. A korábbi betakarítás semmiképp sem ajánlott, hiszen az érés során a beltartalmi értékei folyamatosan változnak. Folyamatosan nő a cukor- és szárazanyag-tartalom, melyek megfelelő mennyiségben csak teljesen érett állapotban találhatók meg a hagymában. Érdemes továbbá pár hagymafejet a talajból ki is húzni, hiszen a színes buroklevelek kialakulása, valamint a gyökerek száradásnak indulása is az érettség mutatói közé tartoznak.

Kiemelt szerepe van annak, hogy megfelelően érett hagymát takarítsunk be, hiszen tartós tárolásra csak a kellően érett hagymák alkalmasak. A felszedést napos időben végezzük el, lehetőleg még nagyobb esők előtt! Eső után érdemes még pár napot várni a talaj felszáradására. A betakarítás végeztével következhet a hagyma szikkasztása, mely során a buroklevelek megvastagodása és száradása a célunk. A hagymafejeket helyezzük ládákba, rekeszekbe, jól szellőző, akár napos helyre téve azokat! Fontos, hogy eső esetén védett helyre kerüljenek, újbóli vizesedésüket, így gyökérfejlesztésüket ezzel akadályozzuk meg!

A szárítás után, mely több hetet is igénybe vehet, következzen a tisztítás, a talajdarabok és a levelek eltávolítása, a beteg, rothadó, sérült fejek kiválogatása. Az ilyen hagymákat egyrészt nem is lehet hosszabb ideig tárolni, másrészt pedig az egészséges hagymafejek romlását is előidézhetik. A tárolásra olyan helyet válasszunk, melynek hőmérséklete télen sem csökken le három fok alá, jól szellőzik és páratartalma sem magas! A tárolás alatt, télen se felejtkezzünk meg a termések időnkénti átválogatásáról, mellyel akár jelentősebb romlástól tudjuk megvédeni hagymáinkat!

Kiemelt kép: Pixabay

Új eljárással előre jelezhető, ha tárolás során foltossá válik az alma

2024. május 29. 08:10

Az emberek – el nem ítélhető módon –  nem vásárolnak olyan almát, aminek foltos-barnás a héja. Mit tehetnek ez ellen a termesztők?

Magas a kukorica termésátlaga Tolnában

2020. október 14. 08:17

A 71 ezer hektáros termőterület 42 százalékán végeztek a betakarítással, a kukorica egészséges, de a csapadékos időjárás növelheti a fuzáriumos fertőzést.

Csökkenteni kell a termésveszteséget az élelmezésbiztonság érdekében

2023. október 2. 06:40

A Corteva saját üzleti tevékenységén túlmutatva, 2030-as Fenntarthatósági stratégiájának megfelelően számos olyan civil szervezettel dolgozik együtt, melyek az élelmiszer-ellátás biztonságát és a fenntartható fejlődést segítik.

Ezeket a gyógynövényeket gyűjthetjük be júliusban

2023. július 25. 09:10

Lassan magunk mögött hagyjuk a júliust, ideje áttekinteni azokat a gyógynövényeket, amelyeket ilyenkor gyűjthetünk, hogy aztán áldásos hatásukat a hideg őszi-téli napokon is élvezhessük.