Terményárak
Terményárak

Enyhén drágult a kukorica világpiaci ára

Enyhén drágult a kukorica világpiaci ára

Agrofórum Online

Emelkedett a kukorica ára azt követően, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a kukoricatermés elmaradhat a várakozásoktól. Az USDA szerint a kukoricaföldek 57 százaléka van jó vagy kiváló állapotban. Ez múlt héten még 58 százalék volt és az elemzők is arra számítottak előzetesen, hogy az adat az 58 százalékos szinten marad – írta a Reutersre hivatkozva a CNBC.

„Ez persze enyhe áremelkedést hozott a piacon, de az egy százalékpontos csökkenés nem ad okot komoly aggodalmakra, ez nem jelent jelentős állapotromlást” – idézték Michael Magdovitzot, a Rabobank vezető mezőgazdasági termékelemzőjét. A piac érzékeny, de az utóbbi időszak meleg és nedves időjárása jót tett a növényeknek.

A búza is drágult. Az amerikai búzateremés 69 százalékát egyébként már betakarították, ami elmarad az elemzők által várt 73 százaléktól és az elmúlt öt év 79 százalékos átlagától.

A szója ára 0,4 százalékkal csökkent, nagyrészt az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborús feszültségek miatt.

Optimizmus a gabonapiacon

2019. december 9. 09:17

A piacon sokan óvatosak voltak az elhúzódó amerikai és kínai kereskedelmi tárgyalások miatt és nem nyitottak új pozíciókat. Attól tartottak, hogy a rivális szójabab-szállító országban, Brazíliában rekordtermést takaríthatnak majd be a termelők.

Sokat esett a búza ára

2019. december 7. 05:38

A búza jegyzésára 0,7 százalékkal a tonnánkénti 191,2 dollárnak megfelelő szintig csökkent Chicagóban. A termék kurzusa négy hónapja nem zuhant annyit egy hét alatt, mint most.

A kereskedelmi konfliktus enyhülésében reménykedők miatt drágult a szójabab

2019. december 6. 09:33

Egyértelműen a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi konfliktus enyhülésével kapcsolatos hírek mozgatták felfelé az elmúlt egy hónapban 4,4 százalékkal csökkenő szójabab kurzusát.

Javult a befektetői hangulat a gabonapiacon

2019. december 5. 09:03

A szójabab kereskedésében a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos kedvező fejlemények hozták be a vevőket a parkettre.

Versenyfutás az idővel – rövid távon az amerikaik a nyerők

2019. október 30. 15:38

Az árakra elsősorban az volt hatással, hogy a kínai-amerikai feszültség tovább enyhülhet és bár áttörő új hír nem volt, felmerült további 10 millió tonnás nagyságrendű kínai szójabab vétel lehetősége az USA-ból.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.

SAATEN-UNION – új távlatok a szójatermesztésben

2018. március 5. 10:06

A SAATEN-UNION szójafajtái gombaölő szerrel és oltóanyaggal csávázva, 3 millió magot tartalmazó MaxiPack kiszerelésben kerülnek forgalomba.

Négy hónap után drágult látványosan a kukorica

2019. október 4. 15:04

A kukorica ára bár 0,3 százalékkal a vékánkénti 386,88 dollárcentes szintre csökkent egy korrekció után, de az elmúlt hét 4 százalékos emelkedése a legnagyobb drágulás volt négy hónap után.